Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό, μιλά στο «Ε» για το αυστηρό διεκδικητικό του πλαίσιο

«Πάμε για να ακούσουμε λύσεις και μόνο»

06/10/2016 - 14:00

Επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο, τις εκτιμήσεις πως η σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο, δεν πρόκειται να επιτραπεί από τους φορείς της Λέσβου, να μετατραπεί σε μία… εθιμοτυπική συνάντηση, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μίλησε στο «Ε» παραμονές αυτής, για εκείνα που θα (συ)ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για εκείνα που προσδοκά να ακούσει.

Επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο, τις εκτιμήσεις πως η σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο, δεν πρόκειται να επιτραπεί από τους φορείς της Λέσβου, να μετατραπεί σε μία… εθιμοτυπική συνάντηση, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μίλησε στο «Ε» παραμονές αυτής, για εκείνα που θα (συ)ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για εκείνα που προσδοκά να ακούσει.

Επιμένοντας πως στη συνάντηση θα κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο πρόσφατο διευρυμένο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Λέσβου για το προσφυγικό, ο κ. Γαληνός επανέλαβε πως είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του για καμία νέα δομή και για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Σε περίπτωση δε που η σύσκεψη δεν επιφυλάσσει κάτι το ικανοποιητικό για τις θέσεις της Λέσβου, αφού ήδη οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ξυδάκη και Μουζάλα προκαλούν επιπλέον σύγχυση, ο κ. Γαληνός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νέες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή -παρά την προσπάθεια αλλοίωσης, απόκρυψης ακόμα και διαστρέβλωσης των θέσεων της για το προσφυγικό- έχει αποδείξει πως έχει υπεύθυνη στάση στο όλο ζήτημα από την αρχή του προσφυγικού.

 

Κύριε δήμαρχε, τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στη σύσκεψη της Παρασκευής και τι θα θέλατε πραγματικά να ακούσετε;

«Ζήτησα αυτή τη σύσκεψη ώστε να παρουσιαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με την τοπική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πάγιο αίτημά μας, όπως διατυπώθηκε στο διευρυμένο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου, οπότε περιμένω να ακούσω το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο αυτής. Επίσης, αναμένω την παρουσίαση όλων των πτυχών του σχεδιασμού, που αφορά την προσφυγική κρίση ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτών όλοι οι συμμετέχοντες και να συμφωνηθούν συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις».

Πόσο αισιόδοξος είστε για το αν πράγματι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη βάση της πρότασής σας (που έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο και τι σκέφτεστε να κάνετε σε περίπτωση που ακούσετε κάτι διαφορετικό από εκείνο που προσδοκάτε;

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κινείται αποκλειστικά στη βάση της κοινής λογικής. Είχα προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανάγκη παραμονής τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν στα δύο κέντρα καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Επίσης, με διαδοχικές επιστολές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχα ενημερώσει για την αδυναμία της τοπικής κοινωνίας να σηκώσει επιπλέον βάρος στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Σε περίπτωση που οι σχεδιασμοί των συναρμόδιων υπουργείων δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες που έχουμε συναποφασίσει, θα ακολουθήσει διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα ενημερωθεί το σώμα και θα συναποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες».

 

«3.000 μετανάστες σε Μόρια και Καρά Τεπέ»

 

Τι μήνυμα έχετε για το λεσβιακό λαό, που προβληματίζεται για την παρούσα φάση εξέλιξης του προσφυγικού και τι μπορεί να προσδοκά στο εξής από την τοπική αυτοδιοίκηση στα ζητήματα που αφορούν πάντα στο προσφυγικό;

«Η Δημοτική Αρχή έκανε και συνεχίζει τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όχι μόνο διατυπώσαμε την αντίθεσή μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις και αποδείξαμε στην πράξη ότι οι λύσεις αυτές είναι λειτουργικές και εφαρμόσιμες.

Παράλληλα, βγήκαμε μπροστά δίνοντας χρόνο να οργανωθεί και να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας είτε εισακούσθηκαν μερικώς, είτε αγνοήθηκαν, ενώ δεν υπήρξε σωστή εκμετάλλευση του χρόνου που κερδήθηκε. Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις μας για άμεση αποσυμφόρηση και φιλοξενία έως 3.000 αιτούντων άσυλο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αίτησης ασύλου. Λέμε όχι στη πιθανότητα δημιουργίας νέου κέντρου και ζητάμε χρηματοδότηση του Δήμου για τη λειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Αν και πολλές φορές υπήρξε προσπάθεια αλλοίωσης, απόκρυψης ακόμα και διαστρέβλωσης των θέσεων αυτών, η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει από την αρχή, αυτή την υπεύθυνη στάση και θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης του διευρυμένου Δημοτικού Συμβουλίου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey