Ο Δήμος Λέσβου στην ΕΤΑΛ, για προετοιμασία και μία πρώτη εικόνα του «Leader», που μπορεί να του δώσει έως 4,5 εκ. ευρώ…

«Κλείνουν το μάτι» στο Δημοτικό Θέατρο

05/09/2016 - 14:14

Δράσεις και έργα που θα αγγίζουν έως και τα 4,5 εκ. ευρώ, διεκδικεί ο Δήμος Λέσβου μέσω της ΕΤΑΛ Α.Ε. σύμφωνα με την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση του γενικού διευθυντή της, Τάσου Περιμένη, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστα Κατσαρό.

Δράσεις και έργα που θα αγγίζουν έως και τα 4,5 εκ. ευρώ, διεκδικεί ο Δήμος Λέσβου μέσω της ΕΤΑΛ Α.Ε. σύμφωνα με την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση του γενικού διευθυντή της, Τάσου Περιμένη, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστα Κατσαρό.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της πρότασης για την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική για το πρόγραμμα «Leader», που διαχειρίζεται η ΕΤΑΛ Α.Ε., η εταιρία συζήτησε με το Δήμο Λέσβου για τις δυνατότητες που παρουσιάζονται ενόψει των προσκλήσεων που θα βγουν στον αέρα, με τον κ. Περιμένη να δίνει τον… τόνο της νέας πρότασης για τη Λέσβο και τον κ. Κατσαρό να αξιολογεί την ετοιμότητα του δήμου.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα και σαφείς στόχους, ο Δήμος φαίνεται να «κλείνει το μάτι» στις περίπου 400.000 ευρώ που δίνονται μέσω της ΕΤΑΛ για δράσεις και έργα πολιτισμού, με την αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης να θεωρείται ένας… βατός στόχος σε πρώτη φάση.

Ωστόσο είναι σαφές πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, ειδικά για τη Λέσβο, ΕΤΑΛ και Δήμος θα πρέπει να (συν)εργαστούν ιδανικά για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.

Εν αναμονή της παρουσίασης την ερχόμενη Δευτέρα στο Επιμελητήριο Λέσβου, που θα αφορά αναλυτικά στις δράσεις που προβλέπονται για την προγραμματική περίοδο που ακολουθεί και την υποβολή της πρότασης της ΕΤΑΛ (έως τις 16 Σεπτέμβρη), η δημοτική αρχή επεδίωξε μία συνάντηση με τον κ. Περιμένη, για να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα, αλλά και μία κατεύθυνση.

 

Έως και 400.000 ευρώ για τον πολιτισμό

Η νέα προγραμματική περίοδος, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της δημοτικής αρχής, ευνοεί δράσεις πολιτισμού με ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει και τις 400.000 ευρώ και θα έχουν δικαιούχους το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Με την προοπτική αναβάθμισης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης να «παίζει» δυνατά για να διεκδικήσει πόρους μέσω της ΕΤΑΛ, όπως παραδέχτηκε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Κατσαρός.

Ωστόσο για το Δήμο είναι σαφές πως ενδιαφέρουν και οι δυνατότητες που δίνονται για τη διαμόρφωση πάρκων και πλατειών, για αναβάθμιση σε λιμανάκια μέχρι και για την ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού. Ενώ ασφαλώς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι δράσεις για τον αθλητισμό που προβλέπονται και έχουν πρόσφατο παράδειγμα υλοποίησης, όταν η ΕΤΑΛ και ο Δήμος έφεραν εις πέρας την πολυπόθητη εδώ και χρόνια αναβάθμιση του γηπέδου των Λουτρών.

Από την προχθεσινή συνάντηση ΕΤΑΛ - Δήμου βέβαια προκύπτει πως δικαιούχος σημαντικών δράσεων ασφαλώς είναι και ο τομέας της κοινωνικής προστασίας του Δήμου, αφού προβλέπονται δράσεις ενίσχυσης για ΑΜΕΑ.

 

Κάποιες προτεραιότητες(;)

Όμως όλο αυτό που ακούγεται σαν χάος σε πρώτη φάση, η ΕΤΑΛ και ο Δήμος Λέσβου μπήκαν στη διαδικασία να το τακτοποιήσουν και να ορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας τους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή στόχευση. Και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Κατσαρό, ο Δήμος έχει μία εικόνα της ετοιμότητάς του με κάποιες μελέτες, αλλά και κάποιες ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Και αν και δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα, φαίνεται πως έχει ήδη συζητήσει σοβαρά με το δήμαρχο για τις προοπτικές για τα λιμανάκια της Θερμής και του Αγ. Φωκά στα Βατερά, για το πάρκο των Παμφίλων που αξίζει μία διαμόρφωση, μέχρι και για την αναβάθμιση του γηπέδου του Μολύβου. Και αυτή τη φορά όχι με προτεραιότητα το… ποδόσφαιρο, αλλά και τον διαχρονικά αδικημένο στίβο.

Και αναμένεται με ενδιαφέρον λοιπόν, η πορεία της συνεργασίας, όπως φυσικά και η επίσημη παρουσίαση του Τοπικού Προγράμματος Λέσβου, που σχεδιάζεται από την ΕΤΑΛ Α.Ε., και θα αφορά συνολικά την τοπική επιχειρηματικότητα και όχι μόνο τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey