Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των δαπανών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τέλος «τα Εντελλόμενα» από το νέο έτος

05/09/2016 - 14:02

Μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία πληρωμής των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές του νέου χρόνου. Η Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων θα πάψει να είναι αυτή που εκδίδει τα εντάλματα πληρωμής για τις δαπάνες που πραγματοποιεί η Περιφέρεια.

Μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία πληρωμής των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές του νέου χρόνου. Η Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων θα πάψει να είναι αυτή που εκδίδει τα εντάλματα πληρωμής για τις δαπάνες που πραγματοποιεί η Περιφέρεια.

Η έκδοση των ενταλμάτων θα γίνεται από την ίδια την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως μας εξήγησε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, Χρήστος Φιλιός. Δηλαδή θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία πληρωμής των δαπανών που σήμερα ακολουθείται από το Δήμο Λέσβου.

Επί σειρά ετών η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και η πρώην Νομαρχία Λέσβου, αντιμετώπιζαν σειρά προβλημάτων στην πληρωμή εύλογων δαπανών, επειδή δεν εγκρίνονταν από την Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα, δεν δικαιολογείται η δαπάνη για έξοδα μετακίνησης των περιφερειακών συμβούλων Βορείου Αιγαίου που μένουν στην Αθήνα όταν έρχονται στη Λέσβο για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Σώματος.

Το επιχείρημα για αυτή την απόφαση είναι πως από την στιγμή που οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν εκλεγεί σε μια από τις περιφερειακές ενότητες του Βορείου Αιγαίου, η αφετηρία τους πρέπει να είναι ένα από τα νησιά της Περιφέρειας κι όχι η Αθήνα που είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους.

Επίσης δεν έχει εγκριθεί δαπάνη για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έτσι εδώ και χρόνια η Περιφέρεια δεν διαθέτει απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Όποιος περιφερειακός σύμβουλος ή μια υπηρεσία χρειάζεται να ανατρέξει στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι αναγκασμένος να ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο που τηρείται στο αρχείο της Περιφέρειας.

 

Και έλεγχος σκοπιμότητας

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία της Περιφέρειας, καθώς είτε είχαν γίνει δαπάνες οι οποίες δεν εγκρίνονταν από την Περιφέρεια, είτε οι περιφερειακές αρχές σχεδίαζαν να κάνουν κάποιες δράσεις που τελικά δεν έγιναν επειδή δεν εγκρίνονταν από την Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων.

Από την εποχή που λειτουργούσε η Νομαρχία Λέσβου, είχαμε γίνει δέκτες παραπόνων από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι υποστήριζαν πως η υπηρεσία δεν έκανε έλεγχο νομιμότητας των δαπανών, αλλά έλεγχο σκοπιμότητας. Με αποτέλεσμα δαπάνες που γίνονταν, να μη μπορούν τελικά να πληρωθούν λόγω εντελλομένων, κι έτσι η Περιφέρεια και παλιότερα η Νομαρχία να εμφανίζονται ασυνεπείς έναντι προμηθευτών τους, αφού δεν προχωρούσε η εξόφληση των ενταλμάτων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε αγωγές κατά της Περιφέρειας προκειμένου να πληρωθούν, ύστερα από καθυστέρηση χρόνων και με ό,τι αυτό σημαίνει για επιπλέον επιβάρυνση λόγω τόκων που καλείται να καταβάλει η Περιφέρεια.

Μετά το 2010 μάλιστα, με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, οι έλεγχοι έγιναν ακόμη πιο αυστηροί. Βέβαια τα στελέχη της Υπηρεσίας Εντελλομένων Εξόδων λειτουργούν μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από την υπηρεσιακή τους ιεραρχία. Μόνο που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα όρια αυτά κινούνται στην σφαίρα του παραλόγου.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey