Το «Ε» παρουσιάζει τον παραδοσιακό μύλο της Θερμής και το χώρο υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Τσίγκος»

Δύο ολοκαίνουριοι χώροι αναψυχής στους δημότες

15/07/2016 - 23:31

Ο λόγος για το έργο εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου του παραδοσιακού μύλου της Θερμής και εκείνου της ανάπλασης του χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Τσίγκος» στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης. Τα έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και ξεπέρασαν το μισό εκ. ευρώ σε κόστος, παραδόθηκαν τον περασμένο Απρίλη και εδώ και δύο μήνες είναι στη διάθεση πλέον των δημοτών που απολαμβάνουν δύο ολοκαίνουριους χώρους αναψυχής.

Έργα που πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, έργα που τα είχε ανάγκη η «περιφέρεια» του Δήμου και έργα που -για να είμαστε δίκαιοι- έγιναν χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η δημοτική αρχή, αφενός για τη διάσωσή τους από το πρόγραμμα που είχαν ενταχθεί, αφετέρου για την επίσπευση των διαδικασιών για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους. Ο λόγος για το έργο εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου του παραδοσιακού μύλου της Θερμής και εκείνου της ανάπλασης του χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Τσίγκος» στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης. Τα έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και ξεπέρασαν το μισό εκ. ευρώ σε κόστος, παραδόθηκαν τον περασμένο Απρίλη και εδώ και δύο μήνες είναι στη διάθεση πλέον των δημοτών που απολαμβάνουν δύο ολοκαίνουριους χώρους αναψυχής.

Η δύσκολη διαδρομή των δύο έργων, από τη σύνταξη των μελετών τους επί εποχής καποδιστριακών δήμων (Αγιάσου και Θερμής) ως την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, είναι γνωστή. Γνωστή είναι και η περιπέτεια που πέρασαν με ορατό τον κίνδυνο να απενταχθούν στην εποχή της αλλαγής σκυτάλης από τη δημοτική αρχή Βουνάτσου σε αυτή του Γαληνού. Το τελευταίο εμπόδιο που κλήθηκαν να ξεπεράσουν οι αντιδήμαρχοι Στρατής Τζιμής και Κώστας Κατσαρός, όταν τελικώς οι εργασίες ξεκίνησαν, ήταν τα capital controls του περασμένου καλοκαιριού, που έφεραν σε αδιέξοδο τους εργολάβους. Τον περασμένο Απρίλιο όμως αμφότερα τα έργα ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα και εδώ και δύο μήνες είναι στη διάθεση του κόσμου. Βάσει της προσέλευσής του κόσμου και στα δύο, αποδεικνύεται ότι άξιζε ο κόπος και κυρίως πως ο Δήμος και η Περιφέρεια αξίζει να αντιστρέψουν τη «μυτιληνοκεντρική» αντίληψή τους στις παρεμβάσεις τους.

Ένας μοναδικός χώρος αναψυχής μέσα στο δάσος

Στη θέση «Τσίγκος» έχει διαμορφωθεί ένας ιδιαίτερος χώρος υπαίθριας αναψυχής μέσα στο δάσος μεταξύ Αγιάσου και Πολιχνίτου, που διαθέτει ως και γηπεδάκια μπάσκετ και βόλεϊ. Γονείς με τα παιδιά τους ήδη εκμεταλλεύονται την υποδομή αυτή που βρίσκεται μέσα στη φύση και ακόμα και τώρα το καλοκαίρι επισκέπτονται το χώρο. Πρόκειται για έναν χώρο που ο κόσμος δείχνει να τον αγκαλιάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει από τούδε να προστατευτεί για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να μην υποβαθμιστεί, όπως συνέβη παλαιότερα στον ίδιο χώρο, στο άλλοτε δασικό πάρκο που λειτουργούσε πριν από χρόνια, που εγκαταλείφτηκε και απαξιώθηκε πλήρως.

Σύμφωνα όμως με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έχει καταλήξει ήδη στο να λειτουργήσει στον «Τσίγκο» και αναψυκτήριο, που θα δοθεί σε ιδιώτη, για να εξασφαλιστεί η περιφρούρησή του αλλά και η συντήρησή του. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει ήδη αυτό το ολοκαίνουριο έργο. Σύντομα θα λειτουργήσει εκεί και φυλάκιο πυρόσβεσης, ενώ το στοίχημα είναι ο χώρος πια να προστατευτεί. Η λειτουργία ενός αναψυκτηρίου, όπως θέλει ο δήμαρχος, μπορεί να συμβάλλει αυτόματα και στην περιφρούρηση και συντήρηση του χώρου. Και αυτή είναι η επόμενη σκέψη μας», σχολίασε ο κ. Τζιμής για το έργο, που κόστισε περί τις 133.549,49 ευρώ.

Ο «Μύλος» της Θερμής θα ηλεκτροφωτιστεί

Ωστόσο, οι δημότες έχουν εκτιμήσει ήδη και το έργο που έγινε στην παραλία της Θερμής, με τον εξωραϊσμό του παραδοσιακού της μύλου αλλά και με την κατασκευή υπαίθριου αμφιθεατρικού χώρου, που μπορεί να φιλοξενεί πια και εκδηλώσεις, κατασκευή παιδικής χαράς και υπαίθριου εκθεσιακού χώρου. Το έργο περιλαμβάνει και λιθόκτιστα και ξύλινα παγκάκια, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη «πλατεία» που καθημερινά δέχεται πολύ κόσμο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπου πληρώθηκαν από το ΕΣΠΑ περί τις 440.000 ευρώ, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στο να λειτουργήσει… προληπτικά αλλά και ενισχυτικά των υποδομών που έχουν διαμορφωθεί, καθώς θέλει να προφυλάξει και αυτό το έργο με μία καλαίσθητη περίφραξη και να αποτρέψει έτσι το κακό (ήδη) συνήθειο πολλών επισκεπτών να σταθμεύουν επάνω στο πλακόστρωτο που έχει διαμορφωθεί. Ενισχυτικά δε του έργου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, πρόκειται να γίνουν σύντομα και οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού με έξοδα του Δήμου.

«Είναι έργα για τα παιδιά μας. Είναι και έργα για την ανάδειξη των φυσικών μας ομορφιών και έργα που αναβαθμίζουν την αισθητική του τόπου μας και μπορούν να αποκτήσουν και εκπαιδευτικό ρόλο», προσέθεσε ο κ. Τζιμής για τα δύο αυτά έργα, που ολοκληρώθηκαν επί των ημερών της δημοτικής αρχής Γαληνού και προστίθενται -πλάι στα έργα αναβάθμισης στα γήπεδα Λουτρών και Μόριας- στο θετικό της ισοζύγιο στις παρεμβάσεις της για τη νεολαία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey