Παρέμβαση Καλογήρου στο «Φόρουμ των Δελφών» για το προσφυγικό

«Δομικές και μακροχρόνιες οι επιπτώσεις στα νησιά»

01/03/2016 - 15:09

Το προσφυγικό ζήτημα και οι δράσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απασχόλησαν την ομιλία της κ. Καλογήρου στη φετινή διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η περιφερειάρχης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τις συνέπειές της.

Το προσφυγικό ζήτημα και οι δράσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απασχόλησαν την ομιλία της κ. Καλογήρου στη φετινή διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η περιφερειάρχης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τις συνέπειές της.

Υπογράμμισε ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών έδειξαν ωριμότητα, αντιστάθηκαν στις φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού και έδωσαν παραδείγματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη εφαρμογής προγράμματος στήριξης των νησιών που θα χρηματοδοτεί με νέους πόρους.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τη Διάσκεψη Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR), όπως είναι διαβήματα προς τις ευρωπαϊκές αρχές για την άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στους πόρους του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, χωρίς την παρεμβολή των κρατών μελών που αναπόφευκτα καθυστερεί τις διαδικασίες, συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, αποτέλεσμα των οποίων ήταν οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για τη δυνατότητα τροποποίησης των προγραμμάτων τόσο των διαρθρωτικών ταμείων όσο και των διαπεριφερειακών και διασυνοριακών προγραμμάτων (Interreg), ώστε να ενταχθεί η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στις προτεραιότητες και τις δράσεις τους.

Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούνιο η Περιφέρεια ξεκίνησε την προσπάθεια -που κατέληξε θετικά- για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τη δημιουργία δύο ανοικτών κέντρων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο (60 άτομα) και ασυνόδευτα ανήλικα (40 άτομα) στη Λέσβο.

Αναφερόμενη στο οικονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης, η περιφερειάρχης τόνισε πως οι υποδομές των νησιών (ύδρευση, αποχετεύσεις, φωτισμός) υφίστανται τεράστια πίεση, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιο αριθμό ανθρώπων και αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος συντήρησης και επισκευών.

Ανάλογη επιβάρυνση έχει δεχτεί το σύστημα Υγείας. Τα προβλήματα στις τοπικές οικονομίες τείνουν να μετατραπούν σε δομικά με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Παράλληλα, θύμισε πως η Περιφέρεια έχει ζητήσει τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος στήριξης για αντιμετώπιση με ολοκληρωμένο τρόπο των συνεπειών ως μιας νέας πραγματικότητας που επαναπροσδιορίζει το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νησιών μας, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με νέους πόρους και όχι με ανακατανομή των υφιστάμενων του ΠΕΠ.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey