×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Ανακαλείται η επέκταση της ΔΕΥΑΛ

31/03/2015 - 17:24

Την ανάκληση της απόφασης που αφορούσε την επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το νησί εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Την ανάκληση της απόφασης που αφορούσε την επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το νησί εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής. Λάθος της δημοτικής αρχής για το θέμα, παραδέχτηκε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός δηλώνοντας πως το σχέδιο της επέκτασης δεν μπορεί να προχωρήσει. Μάλιστα ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον. Η λήψη απόφασης για το θέμα θα παρθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ευθύνες στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου επέρριψε ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης, ο οποίος έκανε λόγο για εμπαιγμό.

Με τη φράση «δεν κάνει λάθη όποιος δεν κάνει τίποτα» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ο κ. Γαληνός τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να μη συνεχίσει αυτό το λάθος και να ανακαλέσει την απόφαση.

Η κατάσταση των βιολογικών
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης παρουσίασε την κατάσταση στους τρεις προβληματικούς βιολογικούς καθαρισμούς του νησιού, Ερεσού, Πλωμαρίου και Καλλονής και κατέληξε πως από τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να ενισχύσει τη ΔΕΥΑΛ οικονομικά, η τελευταία είναι αδύνατο να επαναφέρει τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία· άρα δεν μπορεί να τις αναλάβει. Κατηγόρησε μάλιστα την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου για εμπαιγμό, αφού τελικά δε δόθηκαν στη ΔΕΥΑΛ τα 220.000 ευρώ από το δήμο μέσω προγραμματικής σύμβασης λόγω τυπικού κωλύματος.

Το ιστορικό της ανάκλησης
Η επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου είχε αποφασιστεί κατά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου, ούσα μία από τις υποχρεώσεις που προέβλεπε το τότε νομικό πλαίσιο. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Σεπτέμβριο η παρούσα δημοτική αρχή ήξερε πως είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει. Η στάση που επιλέχθηκε τότε συμπυκνώνεται στη φράση «Δήμος και ΔΕΥΑΛ είναι ένα» και η στήριξη του πρώτου στην επιχείρηση θα ήταν δεδομένη. Το πρώτο αγκάθι που προέκυψε ήταν η παραλαβή των εγκαταστάσεων: Τρεις βιολογικοί καθαρισμοί διαλυμένοι και εκατοντάδες αντλιοστάσια με προβληματικούς ή και καθόλου χλωριοτήρες. Αναζητήθηκαν διάφορες λύσεις για τη χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΛ από το Δήμο. Όλες συναντούσαν νομικά και τυπικά κωλύματα. Τότε ως μόνη υλοποιήσιμη λύση βρέθηκε η σύναψη μίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΛ ύψους 220.000 ευρώ, με αντικείμενο την επισκευή των τριών βιολογικών μονάδων σε Πλωμάρι, Ερεσό και Καλλονή.
Η σύμβαση όμως αυτή μπορούσε να υπογραφεί μόνο μέχρι το τέλος του 2014 και ενώ αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στην κυριότητα του Δήμου. Αυτό δεν έγινε. Μετά την εφαρμογή της επέκτασης η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου δήλωσε πως πλέον είναι αδύνατο να υπογράψει προγραμματική σύμβαση ο Δήμος Λέσβου για εγκαταστάσεις που δεν του ανήκουν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γαληνός αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι, όπως συμψηφισμός χρεών και η ενίσχυση μέσω των σχολικών επιτροπών, οι οποίες χρωστούν σημαντικά ποσά στη ΔΕΥΑΛ. Όλες έπεσαν στο κενό και η ΔΕΥΑΛ έμεινε στην ουσία αβοήθητη μπροστά σε ένα βουνό από προβλήματα στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε μετά από επαφές του δημάρχου και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ πως θα ήταν ορθότερο να αρθεί η απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την επέκταση της ΔΕΥΑΛ, πράγμα για το οποίο υπάρχει και σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Και ενδοπαραταξιακή κόντρα
Έντονα επικριτικός στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης χαρακτήρισε τη στάση της Οικονομικής Υπηρεσίας ως εμπαιγμό, αναφέροντας μάλιστα πως σε άλλους δήμους της χώρας οι αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν δώσει λύσεις. Οι κατηγορίες προς την Οικονομική Υπηρεσία προκάλεσαν την αντίδραση του αντιδημάρχου των Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή, ο οποίος επισήμανε πως η υπηρεσία λειτουργεί άψογα, αλλά το νομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά αυστηρό.
Πυρά από τους δημοτικούς συμβούλους δέχτηκε και ο Σπύρος Γαληνός με τους περισσότερους να εστιάζουν στο γεγονός πως η κατάσταση ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή και η αντιπολίτευση και οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες. Ο κ. Γαληνός απάντησε πως αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να βρεθεί η κατάλληλη λύση, ώστε να εξασφαλιστεί πως το καλοκαίρι θα έχουν νερό οι κάτοικοι της Λέσβου και θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της λειτουργίας των προβληματικών μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων. Επειδή μάλιστα δεν έχει βρεθεί ακόμη η ορθότερη λύση, όπως ανέφερε ο κ. Γαληνός, απόφαση για το θέμα θα παρθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey