Τον απολογισμό τον οικονομικών του Δήμου Λέσβου έκανε Ν. Κατράνης

«Σώσαμε το Δήμο από τη χρεωκοπία»

29/08/2014 - 14:11

Ένα Δήμο οικονομικά τακτοποιημένο, με διατηρήσιμο χρέος και προοπτική για αναπτυξιακή πορεία παραδίδει η απελθούσα δημοτική αρχή σύμφωνα με τα όσα τόνισαν ο δήμαρχος Λέσβου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ένα Δήμο οικονομικά τακτοποιημένο, με διατηρήσιμο χρέος και προοπτική για αναπτυξιακή πορεία παραδίδει η απελθούσα δημοτική αρχή σύμφωνα με τα όσα τόνισαν ο δήμαρχος Λέσβου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ακόμα επεσήμαναν πως τα τριάμισι προηγούμενα χρόνια αποπληρώθηκαν οφειλές και δάνεια που μείωσαν το συνολικό χρέος του Δήμου κατά πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ ο Δήμος από καινούργιο δανεισμό, μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησαν οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και που στην περίπτωση της ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για μικρά έργα) ξεπέρασαν το 80%. Ως σημαντικό επίτευγμα επίσης χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι ο Δήμος εξοφλώντας πολλούς από τους προμηθευτές που είχαν λαμβάνειν, ανέκτησε την αξιοπιστία του στην τοπική αγορά, πράγμα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του.
 
Σε αναλυτικό απολογισμό των οικονομικών του Δήμου Λέσβου προχώρησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Κατράνης, χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρουσία του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου. Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αναλυτικά στοιχεία από τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούσαν το 2010, όταν παρέλαβε η απελθούσα δημοτική αρχή, και παρουσιάστηκε η τωρινή εικόνα αναφορικά με χρέη και οφειλές και ταμειακά διαθέσιμα.

27 εκατ. χρέος!

Συγκεκριμένα, το 2010, μετά τη συνένωση των 13 πρώην δήμων σε έναν, το συνολικό καταγεγραμμένο χρέος ανερχόταν σε 21.465.000 ευρώ, με τα 7.700.000 ευρώ από αυτά να είναι σε δάνεια. Σε αυτό δεν είχαν προσμετρηθεί οι οφειλές του πρώην Δήμου Πέτρας, αφού οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να τις αναγνωρίσουν και για τις οποίες δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Ακόμα, στο τότε χρέος δεν είχαν προσμετρηθεί αρκετές μη καταγεγραμμένες δαπάνες, οφειλές προς προμηθευτές που έφταναν το ένα εκατομμύριο περίπου και χρέη από εταιρείες των πρώην δήμων, πολλές από τις οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Ακόμα υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες που δεν αποτυπώνονταν στο λογιστικό χρέος του Δήμου, όπως η καταβολή του ενός εκατομμύριου ευρώ που αφορούσε σε επίδομα υπαλλήλων και κερδήθηκε δικαστικά. Με έναν άτυπο υπολογισμό, το πραγματικό χρέος του Δήμου Λέσβου στο ξεκίνημά του ξεπερνούσε τα 27 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Κατράνη, ο οποίος επεσήμανε πως αυτό πρακτικά εγκυμονούσε άμεσο κίνδυνο υπαγωγής του Δήμου σε καθεστώς επιτήρησης, με συνέπεια να χάσει η δημοτική αρχή κάθε δυνατότητα οικονομικής διαχείρισης.
Αναφορικά με τη σημερινή οικονομική εικόνα του Δήμου, τα στοιχεία που δόθηκαν, είναι τα εξής: Τα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 14.645.000 ευρώ. Από αυτά, είναι ήδη δεσμευμένα τα εννέα εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διατεθούν για αποπληρωμές τιμολογίων και για άλλες υποχρεώσεις του Δήμου. Οι απαιτήσεις για δάνεια ανέρχονται στα 2,8 εκατ. ευρώ σήμερα, αντί 7,7 εκατομμυρίων που ήταν το 2010, και οι οφειλές για τιμολόγια που είναι καταχωρημένες στο λογιστικό σύστημα του Δήμου, είναι 5.770.000 ευρώ, από 8.882.000 ευρώ που ήταν το 2010.

Μέρος της οφειλής των 5.777.000 ευρώ για τιμολόγια μπορεί να εξοφληθεί από τα χρηματικά διαθέσιμα ύψους 3,9 εκατομμυρίων περίπου που παρουσιάστηκαν παραπάνω. «Παραδίδουμε ένα δήμο που βρίσκεται στο τέλος της πορείας εξυγίανσής του, με πολύ μικρές πλέον υποχρεώσεις για το μέγεθός του, ο οποίος αν συνεχίσει στη λογική της σοβαρής διαχείρισης, θα έχει πλήρως εξυγιανθεί στο τέλος της επόμενης πενταετίας και θα μπορεί πλέον να χαράξει και αναπτυξιακή πορεία», τόνισε ο απελθών αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης.

«Χωρίς δάνεια»

Ο πρώτος δήμαρχος Λέσβου, σχολιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα, δήλωσε: «Όχι μόνο δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον δάνεια, αλλά πραγματικά με θυσίες καταφέραμε να ελαφρύνουμε το Δήμο και κατά συνέπεια τους δημότες από το μεγαλύτερο μέρους του χρέους. Ζητάμε την κατανόηση όλων γιατί δεν κάναμε όσα θα θέλαμε, αλλά συνειδητά επιλέξαμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που θα εξασφάλιζε το οικονομικό μέλλον του Δήμου και όχι να επιδοθούμε στη λογική της σπατάλης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».


Τέλος, ο κ. Κατράνης αναφέρθηκε στην τεράστια γραφειοκρατία και τους ασφυκτικούς ελέγχους που έφερε ο «Καλλικράτης», που δυσχέραναν ακόμα περισσότερο το έργο των υπηρεσιών. Είπε χαρακτηριστικά πως οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, είναι αναγκαίοι, αλλά απαιτούν και πολύ προσωπικό, το οποίο δε διαθέτει ο Δήμος, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, για τη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey