Αναμένεται ανακοίνωση στήριξης της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ. στο Φ. Ξύδα, ενώ θετικό εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ

40 μέρες για να «στηθούν» οι συνδυασμοί

20/03/2014 - 13:53

Είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», δηλαδή για τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου, μέχρι και τις 28 Απριλίου, θα πρέπει οι επικεφαλής συνδυασμών να καταθέσουν δήλωση υποψηφιότητας στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.

Είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», δηλαδή για τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου, μέχρι και τις 28 Απριλίου, θα πρέπει οι επικεφαλής συνδυασμών να καταθέσουν δήλωση υποψηφιότητας στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.

Όσοι λοιπόν θα εκτεθούν ως υποψήφιοι δήμαρχοι, χρειάζεται μέσα στις 40 μέρες που απομένουν από σήμερα έως την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στις εκλογές, να διαμορφώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουν από καιρό οι υποψήφιοι που είχαν ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές, ενώ από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει επαφές για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου του και ο Φωτής Ξύδας, που μετέχει στον ίδιο αγώνα απ' τη Δευτέρα το απόγευμα.

Ασφαλής πηγή ανέφερε ότι έως και χθες το βράδυ ο κ. Ξύδας δεν είχε οριστικοποιήσει ούτε μία υποψηφιότητα, αφού θεώρησε σκόπιμο πριν, να δώσει προτεραιότητα στην οργάνωση άλλων καίριων παραμέτρων και ζητημάτων της υποψηφιότητάς του.

Κομβικό δε σημείο για την επιλογή εκείνων που θα προσεγγιστούν απ' τον κ. Ξύδα, αποτελεί το πεδίο εμβέλειας του συνδυασμού, το οποίο και αναμένεται άμεσα να διευρυνθεί, πέραν των προσωπικών σχέσεων του ίδιου του υποψήφιου δημάρχου, και με πρόσωπα προερχόμενα από κομματικούς χώρους, και κατ' εξοχήν απ' τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση υποψηφιοτήτων...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και δεδομένου ότι η υποψηφιότητα του κ. Ξύδα ήταν μεταξύ εκείνων που απασχόλησαν και συζητήθηκαν στη Ν.Δ., αναμένεται τις επόμενες ώρες, πολύ σύντομα, να υπάρξει ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου με την οποία και να δημοσιοποιείται η στήριξη της Οργάνωσης προς αυτόν.

Ανάλογο θέμα θα απασχολήσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου τού ΠΑΣΟΚ, μάλλον τη Δευτέρα το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να υπάρξει και από κει σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, όλα δείχνουν πως στελέχη του κόμματος εκφράζονται θετικά για την εν λόγω υποψηφιότητα, αφενός λαμβάνοντας υπόψη την ίδια την προσωπικότητα του υποψήφιου δημάρχου, και αφετέρου συσχετίζοντάς τον και με το γιο του Κωνσταντή, που στις δημοτικές εκλογές τού 2006 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Παντελή Πατερέλλη, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

Όπως μας ανέφερε στέλεχος της Ν.Δ., μόλις υπάρξει η ανακοίνωση στήριξης, θα ακολουθήσει και η συνεργασία με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν ενεργή παρουσία στο ψηφοδέλτιο. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε πως έχει ξεκινήσει, ακόμη και με διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης, μια επίθεση υποψηφιοτήτων τόσο απ' το χώρο τής Ν.Δ., όσο και απ' το χώρο τού ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και από ανεξάρτητους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, που δεν εκφράζονταν, ή δεν είχαν συμφωνήσει με τους άλλους έως τώρα υποψηφίους.

Απ' τη Ν.Δ.
Οι υποψήφιοι που απ' το χώρο τής Ν.Δ. θεωρείται έως και δεδομένο ότι θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κ. Ξύδα, είναι κατ' αρχάς ο νυν και ο τέως πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, αντίστοιχα δηλαδή ο δημοτικός σύμβουλος απ' τη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου Στρατής Καραγεωργίου και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου τής Ν.Δ. Αλέξανδρος Κουτσαντώνης.

Ακόμη ένας διατελέσας πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, Στρατής Κυρατζής, έχει «κλειδώσει» ως υποψήφιος, ενώ πολύ σύντομα, μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα αποφασίσει αν θα μετάσχει και ο παλαιότερος εκ των υπολοίπων πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Σταύρος Ψαρρόπουλος. Η εμπλοκή του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου στις εκλογές θα εξαρτηθεί απ' την εξέλιξη που θα υπάρξει σε οικογενειακό θέμα υγείας. Αν υπάρξει θετική έκβαση, ο κ. Ψαρρόπουλος θα διεκδικήσει μια θέση δημοτικού συμβούλου με το ψηφοδέλτιο του κ. Ξύδα.
Μια ακόμη κατηγορία υποψηφιοτήτων θα είναι σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση του περιφερειακού ψηφοδελτίου της Χριστιάνας Καλογήρου, αφού υπάρχουν αυτοδιοικητικοί, όπως ο πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, που φέρονται να ταλαντεύονται ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Απ' το ΠΑΣΟΚ
Ανάλογο τοπίο υπάρχει και στο χώρο τού ΠΑΣΟΚ, μια και γνωστά στελέχη της αυτοδιοίκησης, όπως η δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα, εμφανίζονται χωρίς να έχουν απομακρυνθεί απ' τα δημοτικά πράγματα, να φλερτάρουν και με το ενδεχόμενο να μη μείνουν στο Δήμο Λέσβου, αλλά να διεκδικήσουν μια θέση σε περιφερειακό ψηφοδέλτιο, εν προκειμένω του Νάσου Γιακαλή.

Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ξύδα, είναι αυτονόητο, όπως μας είπε στέλεχός του, να υπάρξει άμεσα συνεργασία και για το θέμα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο αυτοδιοικητικών απ' το χώρο του.

Έτσι, φέρεται να δέχονται προτάσεις οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης Λένα Πετρέλλη και Στρατής Δαγκλής, ενώ είναι πολύ πιθανόν να έρθουν σε επαφή με τον υποψήφιο δήμαρχο και στελέχη του χώρου που στις προηγούμενες εκλογές είχαν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Βουνάτσου.

Μάλιστα, τέτοιες υποψηφιότητες αναμένεται να υπάρξουν αρκετές απ' τη λεσβιακή ύπαιθρο, από δημοτικές ενότητες πλην Μυτιλήνης, ενώ είναι πολύ πιθανό στο ψηφοδέλτιο του Φωτή Ξύδα να μετάσχουν και ανεξαρτητοποιημένοι της δημοτικής πλειοψηφίας που δεν έχουν έρθει σε συμφωνία με άλλους υποψηφίους έως σήμερα.

Η απόφαση του Δημήτρη Βουνάτσου για το αν θα είναι υποψήφιος, και τώρα που δεν έσπασε ο Δήμος, θα καθορίσει και τις κινήσεις νυν δημοτικών συμβούλων που είναι στο συνδυασμό του και περιμένουν να δουν πρώτα τι θα κάνει η «Λαϊκή Ενότητα», όπως για παράδειγμα ο προταθείς και για υποψήφιος δήμαρχος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Ομοίως περιμένουν τις αποφάσεις του συνδυασμού Βουνάτσου πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους ή συζητήσουν με άλλους υποψηφίους (κι όχι μόνο με τον κ. Ξύδα, αλλά και το Σπύρο Γαληνό), κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος.

Το σίγουρο είναι πως στις 40 μέρες που υπολείπονται, στη σκακιέρα των υποψηφιοτήτων θα υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις, ή και μετακινήσεις, με στόχο αποκλειστικά όλων των υποψήφιων δημάρχων να καταρτίσουν το συνδυασμό που θα είναι ικανός να κάνει το ματ και να βρεθεί στη δημοτική αρχή της πενταετίας 2014 - 2019.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey