Επρόκειτο να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ η τροπολογία απ’ το Ν. Σηφουνάκη σε συνεννόηση με Χ. Αθανασίου

Θρίλερ για γερά νεύρα

01/03/2014 - 00:10

Προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάει η Λέσβος στις δημοτικές εκλογές με περισσότερους του ενός δήμους ήταν σε εξέλιξη χθες, οπότε και υπήρξε διαρκής ροή πληροφόρησης με εναλλασσόμενη ενημέρωση για το αν φτάνει ή όχι η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάει η Λέσβος στις δημοτικές εκλογές με περισσότερους του ενός δήμους ήταν σε εξέλιξη χθες, οπότε και υπήρξε διαρκής ροή πληροφόρησης με εναλλασσόμενη ενημέρωση για το αν φτάνει ή όχι η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Στις 7 το βράδυ, όταν έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, επρόκειτο λύση στο αδιέξοδο να έδινε ο Νίκος Σηφουνάκης, με την κατάθεση, και σε συνεννόηση με το Χαράλαμπο Αθανασίου, της τροπολογίας που δεν κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Μέχρι όμως και την τελευταία στιγμή, εκτός όλων των άλλων, αξιόπιστη πηγή ανέφερε ότι υπήρχε και διαφορετική άποψη για το πόσοι πρέπει να είναι οι νέοι δήμοι.

Νωρίς χθες και στο πλαίσιο της συνεννόησης που είχε οριστικοποιηθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης σε κυβερνητικό επίπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, θα κατέθετε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Λέσβου θα διαιρείτο σε τέσσερις δήμους, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός στις βελτιώσεις του «Καλλικράτη». Έτσι, στο Γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, όπως και συνεργάτες του Νίκου Σηφουνάκη, γνώριζαν ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το μεταναστευτικό κώδικα, το οποίο είναι σε φάση επεξεργασίας απ' τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θα ψηφιζόταν και η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών στις 11 Μαρτίου.

Όμως λίγες ώρες αργότερα, περίπου μετά τη 1 το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε, μέσω πολλών διαφορετικών οδών, ότι τελικά ο κ. Μιχελάκης δεν κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία, κι αυτό γιατί έκρινε - όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες - πως «θα εκτεθεί αν περάσει μια τέτοια ρύθμιση στο "παρά πέντε"». Μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι (για άγνωστους λόγους) στην τροπολογία περιλαμβανόταν το σπάσιμο μόνο του Δήμου Λέσβου σε τέσσερις δήμους και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη διαίρεση απολύτως κανενός άλλου δήμου απ' όσους νησιωτικούς είχαν κατά καιρούς εμφανιστεί ότι οδηγούνται σε διαίρεση (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ρόδου και Σάμου). Μια λογική ερμηνεία για αυτό ήταν η κάθετη αντίθεση βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ, που φάνηκαν υποχωρητικοί μόνο για το Δήμο Λέσβου.

Αυτό που δεν έκανε όμως ο κ. Μιχελάκης, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κ.κ. Αθανασίου και Σηφουνάκη να το κάνει ο δεύτερος, καταθέτοντας τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο ως βουλευτής. Ξεκίνησε, λοιπόν, απ' το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών, αφενός για να εξασφαλιστεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα κάνει αποδεκτή την τροπολογία του κ. Σηφουνάκη και αφετέρου για να μετρηθούν τα χρονικά περιθώρια που απομένουν, αφού θα πρέπει ό,τι ψηφιστεί, να έχει δημοσιευτεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης μέχρι τις 18 Μαρτίου, δύο μήνες δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ένα ακόμη ζήτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα, ήταν η διαφορετική προσέγγιση για τον αριθμό των δήμων.

Ο κ. Αθανασίου φερόταν να επιμένει στην αρχική πρόταση για τέσσερις, ενώ ο κ. Σηφουνάκης υποστήριζε πως θα είναι πιο λειτουργικό να σπάσει ο Δήμος στα τρία. Όπως και να 'χει, κοντός ψαλμός αλληλούια για το τι τελικά θα προκύψει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey