«Εναρμόνιση» Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου με τα Τοπικά Χωροταξικά που εκπονούνται στο Δήμο Λέσβου

Τι θα γίνεται, πού

27/02/2014 - 14:22

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα ασχοληθεί με την «εναρμόνιση» του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου που εγκρίνεται μέσα στους προσεχείς μήνες, με τα Τοπικά Χωροταξικά και κάθε είδους πολεοδόμηση που έχει ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα ασχοληθεί με ένα ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα, την «εναρμόνιση» του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου που εγκρίνεται μέσα στους προσεχείς μήνες, με τα Τοπικά Χωροταξικά, δηλαδή τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και κάθε είδους πολεοδόμηση που έχει ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη.

Απώτερος στόχος είναι ο κάτοικος και ο επαγγελματίας του νησιού, όποιος θελήσει να επενδύσει στη Λέσβο, να μη βρεθεί εγκλωβισμένος σε αντίθετες μεταξύ τους προβλέψεις για το πού θα γίνει τι. Κίνδυνος που είναι ορατός αν δεν υπάρξει συσχετισμός όλων των επιμέρους σχεδιασμών με το βασικό σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και με τους ειδικούς σε εθνικό επίπεδο, για μια σειρά από δραστηριότητες (τουριστικός, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.).

«Υπάρχει ανάγκη, και πολύ πιθανόν και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, ώστε να υπάρξει άμεσα απόφαση, να γίνει προσαρμογή-εναρμόνιση του συνόλου των σχεδιασμών που αφορούν σε χωροταξικά. Έτσι θα αποφύγουμε στο εγγύς μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά στις χωροθετήσεις της οποιασδήποτε δραστηριότητας, αφού είτε για ένα εργοστάσιο πρόκειται, είτε για μία αποθήκη, για να χτιστεί σε μια συγκεκριμένη θέση πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη και να επιτρέπεται η οικοδόμησή της», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, χθες, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση της Β1 φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ Πέτρας.

Την Τρίτη, ο κ. Βατός θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με την αρχιτέκτονα Σοφία Νικολαΐδου που συμμετείχε στη μελετητική ομάδα για την πολεοδόμηση Βαρειάς - Ακρωτηρίου, για το τελικό στάδιο της έγκρισης της όλης διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

«Η πολεοδόμηση της Βαρειάς, αλλά και τα ΣΧΟΟΑΠ των δημοτικών ενοτήτων που εκπονούνται και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις το καθένα, περιλαμβάνουν μια σειρά από όρους και περιορισμούς, που θα πρέπει να τους “αντιπαραβάλουμε” με ό,τι αντίστοιχο θα περιέχεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό του Βορείου Αιγαίου, ο οποίος όπως γνωρίζουμε είναι σε επεξεργασία αναθεώρησης που σύντομα ολοκληρώνεται», ανέφερε ο κ. Βατός. Για αυτό και θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικούς η συσχέτιση των σχεδιασμών, απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού το πλέον πιθανόν είναι η δαπάνη να βαρύνει το Δήμο αν δεν εξασφαλιστεί η αναγκαία πίστωση από άλλη πηγή.

«Επικαιροποίηση»
Το ισχύον Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2003 και ήδη απ’ το Μάρτιο του 2011 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αναθέσει τη διαδικασία αναθεώρησής του, που εκτός απροόπτου ολοκληρώνεται μέσα στο 2014.

Η «επικαιροποίηση» του σχεδιασμού στοχεύσει στην αναθεώρησή του προκειμένου να διορθωθούν κατ’ αρχήν πιθανά λάθη που είχαν γίνει αρχικά, αλλά και για να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα, ό,τι έχει αλλάξει μέσα σε μία δεκαετία. Ομοίως η αναθεώρηση γίνεται για να ληφθούν υπόψη οι καινούργιες αναπτυξιακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα με σύγχρονες μεθόδους. Συνολικά για την αναθεώρηση των 12 περιφερειακών σχεδιασμών της χώρας, ανάμεσά τους και του Βορείου Αιγαίου, το ΕΣΠΑ διαθέτει 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ η πορεία των μελετών συζητήθηκε το Νοέμβριο σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τους περιφερειάρχες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey