«Παρών» στις δημοτικές εκλογές δήλωσε ο Δημήτρης Βουνάτσος, κόβοντας την πίτα των δημοτών για το 2014

Απολογισμός… υποψηφιότητας

07/02/2014 - 15:11

Την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές, αναλόγως βέβαια των εξελίξεων που αφορούν στο χωροταξικό, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δηλώνοντας στην τελετή κοπής της πίτας των δημοτών το βράδυ της Τετάρτης «παρών» κι ανάμεσα στους δυνητικούς διαδόχους του δημοτικού έργου.

Την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές, αναλόγως βέβαια των εξελίξεων που αφορούν στο χωροταξικό, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δηλώνοντας στην τελετή κοπής της πίτας των δημοτών το βράδυ της Τετάρτης «παρών» κι ανάμεσα στους δυνητικούς διαδόχους του δημοτικού έργου. Ενός έργου που έγινε ανεπιτυχώς προσπάθεια να παρουσιαστεί απ’ το δήμαρχο, αφού ο Δημήτρης Βουνάτσος, αντί με μια πολιτική τοποθέτηση να αξιολογήσει και να παραθέσει συνοπτικά τις μείζονες παρεμβάσεις της δημοτικής του αρχής, αναλώθηκε για ώρα στην απαρίθμηση ατέλειωτων μικροδράσεων. Έτσι, ενώ προφανής του στόχος ήταν να εμφανίσει το μέγεθος ενός τεράστιου επιτεύγματος, του πώς κρατήθηκε «ζωντανός» όπως είπε ο Δήμος, τελικά αποπροσανατόλισε και κούρασε το κοινό, που σταδιακά αποχωρούσε.

Άγνωστο γιατί, ο κ. Βουνάτσος που διακρίνεται για τις ρητορικές του ικανότητες, επέλεξε ως απολογισμό, αντί για έναν προφορικό λόγο, έστω με κάποιες σημειώσεις για να μην παραλείψει κάτι, να διαβάσει έναν ολόκληρο «τόμο», που εκτός της δικής του γραπτής εισαγωγής, συγκέντρωνε προσθετικά τις εκθέσεις ορισμένων αντιδημάρχων, με ετεροβαρές όμως αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί άλλοι είχαν εξαντλήσει σε λεπτομέρεια την παράθεση των όποιων ενεργειών ανέλαβαν σε περίοδο τριετίας, άλλοι αντιδήμαρχοι δεν είχαν δώσει καν εισηγήσεις και άλλοι περιορίστηκαν σε επιγραμματικές επισημάνσεις της δουλειάς τους.

Ούτε τα έργα…
Δεν έφτασε δε ο χρόνος για να γίνει αναφορά στο πρόγραμμα έργων για το οποίο μπορεί να επαίρεται η δημοτική αρχή. Έτσι, ενώ δόθηκαν διά στόματος δημάρχου αναλυτικότατες πληροφορίες για την παροχή ενίσχυσης στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και για τα «μερεμέτια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ή ακόμη για τη χορήγηση ινσουλίνης σε φτωχούς διαβητικούς, απουσίαζαν τα μεγάλα έργα και η παραμικρή αναφορά σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μη προλαβαίνοντας, όπως είπε ο δήμαρχος, να παραθέσει καν τα έργα, έτρεξε τις πολλές σελίδες που καταλάμβανε ο κατάλογός τους, προαναγγέλλοντας ότι το περιεχόμενό του μαζί με φωτογραφίες, όπως και το σύνολο της δημοτικής δράσης, σύντομα θα φιλοξενηθεί σε κάποιο έντυπο του Δήμου, ώστε να πληροφορηθεί όλη η Λέσβος τι έγινε τρία χρόνια τώρα.

Μείον σε… επισημότητα
Με εξαίρεση την περιφερειακή αρχή που εκπροσωπήθηκε απ’ τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, και τους αντιπεριφερειάρχες Ηρακλή Βερβέρη και Αντώνη Γιαννάκη, ελάχιστοι άλλοι φορείς κι αρχές συμμετείχαν σε ανώτατο βαθμό (το ΤΕΕ διά του απερχόμενου προέδρου του, Παναγιώτη Πιττού, όπως και η Πυροσβεστική) κι όχι «υποβαθμισμένα».

Ακόμη και η Εκκλησία, αντί των Μητροπολιτών Μυτιλήνης και Μηθύμνης, εκπροσωπήθηκε απ’ τους αντίστοιχους πρωτοσύγκελους, αλλά και τέσσερις ακόμη ιερείς που όχι μόνο ευλόγησαν την πίτα, αλλά και παρέμειναν έως το τέλος της εκδήλωσης. Μηνύματα απέστειλαν και διαβάστηκαν οι βουλευτές Παύλος Βογιατζής, Γιάννης Ζερδελής και η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Το φλουρί της πίτας των δημοτών κέρδισαν εξ ημισείας η Αστυνομία, που εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση απ’ το διοικητή της Τροχαίας, Παναγιώτη Καλέλλη, και το Λιμενικό, ενώ με λαχνούς κληρώθηκε μεταξύ των παρισταμένων ένα κωνσταντινάτο, που έτυχε στην οκτάχρονη Ευρυδίκη Ελευθεριάδου.

Απ’ την εκδήλωση, που δεν είχε τη μαζικότητα σε κοινό που είχαν οι προηγούμενες της ίδιας δημοτικής αρχής, απουσίαζαν όχι μόνο οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλοί της πλειοψηφίας, ακόμη και αντιδήμαρχοι, κυρίως γεωγραφικοί. Απουσίες πάμπολλες υπήρξαν και απ’ τα τοπικά συμβούλια, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θεόδωρος Στεργίου, όπως και ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων, Προκόπης Σινάνης.

Χωρίς να υπάρξει τέτοιος σαφής διαχωρισμός, αλλά επειδή σε πολλές δημοτικές ενότητες έχει ήδη κοπεί πίτα παρουσία του δημάρχου, κυριάρχησε η αίσθηση πως το «σπάσιμο» του Δήμου έχει ήδη συντελεστεί και με αρχή τις πίτες, η προχθεσινή αφορούσε στη Μυτιλήνη κι όχι στον ενιαίο Δήμο Λέσβου.

 

Με ευχαριστίες σ’ όλο το Συμβούλιο, υπαλλήλους, βουλευτές, για το έργο που επιτελέστηκε έως σήμερα
«Κρατήσαμε “ζωντανό” το Δήμο»


Ο Δ. Βουνάτσος επιδεικνύοντας έναν από τους φακέλους του

Εν τάχει, ο δήμαρχος έκανε αρχικά μια αναδρομή σε βάθος τριετίας, μιλώντας για την ενοποίηση των 13 πρώην δήμων σε έναν, αλλά και για την τεράστια μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους που έφερε ο «Καλλικράτης», φέρνοντας ως παράδειγμα την ολοένα μειούμενη ΣΑΤΑ. Επεσήμανε ότι ενώ με το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» δόθηκε περίοδος διετούς προσαρμογής και τεράστιες χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση, οι νέες δημοτικές αρχές με τον «Καλλικράτη» κλήθηκαν να αντεπεξέλθουν, σε περίοδο κρίσης, χωρίς κονδύλια, αλλά και δίχως μία μέρα διαθέσιμη για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε ομοίως συνοπτικά στην αναδιάταξη του προσωπικού που χρειάστηκε να γίνει με μετακίνηση των περισσότερων υπαλλήλων στη Μυτιλήνη, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι μειώθηκε το προσωπικό του ενιαίου Δήμου μέσα στην τριετία, από 570 σε 420 υπαλλήλους, κατά 150 άτομα που είτε αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, είτε με τα οριζόντια προγράμματα διαθεσιμότητας που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.

Χρέος…
Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στην προσπάθεια συνετούς οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, που είχε ως αποτέλεσμα παρά τη μείωση κατά 70% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους, ο Δήμος Λέσβου να αντιμετωπίσει σε μεγάλο ποσοστό τα χρέη που κληρονόμησε. Τέλος Φεβρουαρίου, κι αφού ολοκληρωθεί το κλείσιμο με τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Βουνάτσος, όπως ανέφερε, θα κάνει εκτενή απολογισμό τού τι έχει γίνει στον οικονομικό τομέα.

Αναφορές έκανε ακόμη εν συντομία στην καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, ευχαριστώντας ιδιαίτερα το Γιώργο Γαλέτσα για το επίπονο έργο που ανέλαβε να φέρει εις πέρας, καταγράφοντας, ψηφιοποιώντας και κατοχυρώνοντας για λογαριασμό του Δήμου 2.600 ακίνητα, όπως και στις προσπάθειες για αναπτυξιακές δραστηριότητες που έγιναν μέσω ΑΔΕΛ.

Στον ίδιο απολογισμό έγινε ειδική μνεία στο Νίκο Ζούρο και το επίτευγμα της αναγνώρισης της Λέσβου ως γεωπάρκου, ενώ ο κ. Βουνάτσος φρόντισε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του στους βουλευτές του Νομού και στον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, στο προσωπικό του Δήμου, αλλά και σ’ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την προσπάθεια που έγινε αυτά τα τρία χρόνια να στηριχθούν τα τοπικά συμφέροντα.

«Πετύχαμε να κρατήσουμε το Δήμο ζωντανό», είπε ο δήμαρχος εν κατακλείδι, δηλώνοντας την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, αναλόγως των εξελίξεων στο χωροταξικό, δίχως όμως και να διευκρινίσει αν θα είναι με ενιαίο το Δήμο ή μετά το σπάσιμό του, όπως περισσότερο άφησε να εννοηθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey