Ενθουσιασμένος με τη Λέσβο ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Κώστας Μωραΐτης που επισκέφτηκε χθες τη Χριστουγέννων ‘44

«Να μπει μια τάξη στην προκυμαία...»

01/02/2014 - 00:17

Η διαδικασία συνολικής ανάπλασης της προκυμαίας επανήλθε χθες στο προσκήνιο με την επίσκεψη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Κώστα Μωραΐτη στη Μυτιλήνη, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στην οδό Χριστουγέννων '44

Η διαδικασία συνολικής ανάπλασης της προκυμαίας επανήλθε χθες στο προσκήνιο με την επίσκεψη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Κώστα Μωραΐτη στη Μυτιλήνη, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στην οδό Χριστουγέννων '44, αλλά και στο ανατολικό τμήμα της προκυμαίας, μαζί με τις δύο βοηθούς του, τις αρχιτέκτονες Ρένα Καζάκη και Αλεξάνδρα Ζαργκλή, η οποία μάλιστα κατάγεται από τη Γέρα.

Το κλιμάκιο βρέθηκε στο νησί μετά από την πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου και τη μεσολάβηση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κώστα Μουτζούρη.
Παράλληλα με τον όλο σχεδιασμό για την προκυμαία, το Λιμενικό Ταμείο προωθεί και τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με στόχο την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών. Την Παρασκευή εκδικάζεται η πρώτη υπόθεση και συντόμως έπονται κι άλλες καταθέσεις αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα.

Η πρόταση
Αρχιτεκτονική πρόταση συνολικής παρέμβασης σε μεγάλο τμήμα της προκυμαίας θα παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Λιμενικό Ταμείο από την ομάδα του κ. Μωραΐτη.

Έμφαση θα δοθεί κυρίως στην οδό Χριστουγέννων '44 και το ανατολικό τμήμα, στα σημεία όπου βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης. Για τις ανάγκες της πρότασης, το κλιμάκιο πραγματοποίησε χθες το πρωί επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα σημεία, συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό και έλαβε ενημέρωση από υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες. Το ενδιαφέρον του κλιμακίου, εκτός από τις αυθαίρετες κατασκευές, εστιάστηκε και σε αρκετά κτήρια της προκυμαίας.

Θα πάρουν μέρος κι άλλοι φορείς
Μετά την παράδοση της αρχιτεκτονικής πρότασης, θα ξεκινήσει η διαδικασία γνωμοδοτήσεων κι από άλλους φορείς και το Λιμενικό Ταμείο θα καταλήξει στην τελική παρέμβασή του αφού συγκεντρώσει τις γνωμοδοτήσεις αυτές. Η τελική πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) προς έγκριση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Η έγκριση από την ΕΣΑΛ, στη σύνθεση της οποίας παίρνουν μέρος στελέχη από αρκετά υπουργεία, θεωρείται αρκετά κομβικό σημείο στη διαδικασία.

Μετά την οριστική συμφωνία για την πρόταση, η υλοποίησή της θα γίνει με δύο πιθανές εκδοχές. Η μία εκδοχή είναι το Λιμενικό Ταμείο να αναλάβει το κόστος των κατασκευών και στη συνέχεια να μισθωθούν στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες με αυξημένο μίσθωμα.

Η δεύτερη εκδοχή είναι οι παρεμβάσεις να πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, εφόσον φυσικά συναινέσουν και οι ίδιοι, με μικρότερο μίσθωμα προς το Λιμενικό Ταμείο.

Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, δήλωσε στο «Ε»: «Είναι αίτημα πλέον του συνόλου της τοπικής κοινωνίας να μπει μία τάξη στην προκυμαία. Το Λιμενικό Ταμείο ήδη προωθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αλλάξει η εικόνα του λιμανιού.

Βλέποντας άλλες πόλεις όπως η Χίος ή η Σύρος, νιώθω πως αδικούμε τον τόπο μας με αυτήν την κατάσταση.

Είμαι σίγουρος πως ακόμα και αυτοί που αντιδρούν τώρα, θα καταλάβουν πως είναι προς όφελός τους οι παρεμβάσεις μας.»

Με ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ιστορία της Λέσβου μίλησε στο «Ε» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής τού ΕΜΠ Κώστας Μωραΐτης, τονίζοντας: «Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω, από τη στιγμή που θα μου ζητηθεί και επισήμως, για να αποκτήσει η προκυμαία της Μυτιλήνης την εικόνα που αρμόζει στην ιστορία της και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Θέλω να γίνει σαφές πως το σημαντικό για μένα δεν είναι τόσο το τεχνικό κομμάτι των παρεμβάσεων, το οποίο είμαι σίγουρος πως μπορεί να στηριχθεί κάλλιστα από τους αρχιτέκτονες του νησιού.

Προτεραιότητά μου είναι η πρότασή μου να σπάσει την κατεστημένη κοινωνική αντίληψη του ατομικού συμφέροντος και να δούμε την όποια λύση υπό το πρίσμα της κοινωνικής ευθύνης και του συλλογικού συμφέροντας. Με συνέπεια και με διάλογο.

Πιστεύω πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα πρέπει να είναι ευτυχείς που ζουν σε ένα τόπο με τέτοια ποιότητα ιστορικών αναφορών και έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν αυτή την κληρονομιά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey