Ξεκινά η διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο

Προς εκκαθάριση η ΔΕΠΤΑΜ

31/01/2014 - 15:21

Μετά την Κατασκευαστική Καλλονής, και με σημαντική καθυστέρηση τριών ετών που αποδόθηκε κυρίως σε γραφειοκρατικούς λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε να ορίσει λογιστή και εκκαθαριστή για την επιχείρηση του πρώην Δήμου Μυτιλήνης ΔΕΠΤΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης).

Μετά την Κατασκευαστική Καλλονής, και με σημαντική καθυστέρηση τριών ετών που αποδόθηκε κυρίως σε γραφειοκρατικούς λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε να ορίσει λογιστή και εκκαθαριστή για την επιχείρηση του πρώην Δήμου Μυτιλήνης ΔΕΠΤΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης). Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και με την ολοκλήρωσή της, να αποτυπώσει και επισήμως τι χρέη άφησε πίσω της, αν άφησε, όπως εκτιμάται, χρέη η ΔΕΠΤΑΜ και τι ύψους.

Το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, σε μία απ’ τις πλέον σύντομες σε διάρκεια συνεδριάσεις του, υιοθέτησε την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Κατράνη, για τον ορισμό εκκαθαριστών τής ΔΕΠΤΑΜ. Ήδη ο Δήμος Λέσβου έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση της Κατασκευαστικής Καλλονής, έχει αναθέσει τη λύση και εκκαθάριση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ) Αγιάσου, και όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, έχει ακόμη να δρομολογήσει ανάλογες διαδικασίες για δέκα κοινωφελούς χαρακτήρα εταιρείες των καποδιστριακών δήμων, αλλά και δύο εταιρειών ειδικού σκοπού των πρώην Δήμων Ευεργέτουλα και Ερεσού - Αντίσσης.

Υποχρέωση για εργαζομένους

«Η εκτίμηση που υπάρχει για τη ΔΕΠΤΑΜ, είναι πως θα έχει αρκετά χρέη και μένει η εκκαθάριση και ο ενδελεχής έλεγχος να αποδείξει τι πραγματικά ισχύει», τόνισε ο κ. Κατράνης, ο οποίος στο ερώτημα του «Ε» αν ο Δήμος υποχρεούται ως διάδοχος φορέας της καταργούμενης επιχείρησης να αναλάβει την πληρωμή τους, απάντησε: «Αυτό εξαρτάται απ’ το είδος των οφειλών. Σίγουρα είναι υποχρεωτικό να αναληφθούν τα χρέη προς τους εργαζομένους, αλλά για όλα τα υπόλοιπα θα υπάρξουν αποφάσεις απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση.»
Το ανώτατο διάστημα που θα δίνεται στους εκκαθαριστές για να ολοκληρώσουν το έργο τους, είναι ένας χρόνος.

Αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση της εταιρείας

Παρελθόν και η αστική μη κερδοσκοπική Αγιάσου

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η λύση-εκκαθάριση και οι ενέργειες που αφορούν στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) Αγιάσου, η οποία είχε ως κύριο στόχο την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο κ. Κατράνης, παρουσιάζοντας το ιστορικό της εταιρείας που έχει απασχολήσει έντονα τον τοπικό Τύπο, ανέφερε πως ιδρύθηκε το 2002 από το Δήμο Αγιάσου και το Δημοτικό Κέντρο Νεότητας Αγιάσου, με αντίστοιχη συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο 99% και 1%. Στις αρχές τού 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου και το νομικό πρόσωπο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, ως καθολικοί διάδοχοι των ιδρυτών τής ΑΜΚΕ Αγιάσου, όρισαν το νέο διοικητικό της συμβούλιο.

Το νέο Δ.Σ. ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του ‘11, συνεχίζοντας την εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τέλους Ιουνίου, αφού απ’ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου όλα τα προγράμματα τα ανέλαβε το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

Τα χρέη…

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ορισθέν απ’ το Δήμο Λέσβου συμβούλιο βρέθηκε εξ αρχής αντιμέτωπο με έγγραφο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που ζητούσε επιστροφή ποσού 37.681,71 ευρώ ως μη επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του προηγούμενου διαστήματος.

«Μετά από ενέργειες, παραιτήθηκε σύσσωμο, ζητώντας τη λύση και εκκαθάριση της ΑΜΚΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου τον Ιούλιο του 2011, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής ΑΜΚΕ κατά 37.681,71 ευρώ, απόφαση που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, όπως δεν έγινε και ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε ζητηθεί απ’ την ΑΔΑ», είπε ο κ. Κατράνης, υπογραμμίζοντας πως λόγω της πολύπλοκης ιδιομορφίας της υπόθεσης, η Οικονομική Επιτροπή τον Απρίλιο του 2012 ανέθεσε σε νομικό σύμβουλο να γνωματεύσει για την άρση του αδιεξόδου, ώστε να αποφευχθούν καταλογισμοί συνολικού κόστους του προγράμματος από τη δεκαετή εφαρμογή του, εις βάρος του Δήμου.

Ύστερα από σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξε έγγραφη απάντηση πέρυσι τον Ιούνιο με την οποία διευκρινίστηκε πως «οι δήμοι εξοφλούν υποχρεωτικά τις οφειλές αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών των ΟΤΑ προς το Δημόσιο, το ΙΚΑ και τους εργαζομένους, βεβαιωμένες ή μη, έως τις 31/12/2012, απαλλασσόμενων από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε μορφής επιβαρύνσεις».

Σε συνέχεια αυτών των διευκρινίσεων, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος ανέθεσε σε υπάλληλο την ακριβή καταγραφή των οφειλόμενων ποσών, αλλά και των ανείσπρακτων εσόδων τής ΑΜΚΕ. Αυτό που προέκυψε, ήταν η πληρέστατη αναφορά που κατατέθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013 και βάσει της οποίας τα οφειλόμενα στο πρόγραμμα, ΔΟΥ, ΙΚΑ και πρώην εργαζομένους είναι 155.884,26 ευρώ μέχρι σήμερα και τα ανείσπρακτα έσοδα 72.059,75 ευρώ, τα οποία, αφού εισπραχθούν από τους εκκαθαριστές, περιέρχονται στο Δήμο μετά τη λύση της εταιρείας. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται προσαυξήσεις και πρόστιμα, τα οποία για το διάστημα μέχρι 31/12/2012 θα αφαιρεθούν.

Στη συζήτηση υπήρξε παρέμβαση απ’ το Γιώργο Πάλλη, που έθεσε ερώτημα για το αν με την παρούσα απόφαση θα καλυφθεί η υποχρέωση έναντι χρηματικών ποσών που έχουν καταλογιστεί σε πρώην αιρετούς ή υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κατάσχεση. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι τα περίπου 37.000 ευρώ αφορούν σε μη επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά την περίοδο λειτουργίας του επί Δήμου Αγιάσου και τόνισε ότι έχει ζητήσει να προχωρήσει παράλληλα διαχειριστικός έλεγχος και αν βεβαιωθούν ελλείμματα, να υπάρξει ανάλογη συνέχεια επί του θέματος.

Για τη λήψη της ομόφωνης απόφασής του, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη τη γνωμάτευση του δικηγόρου Στρατή Πέτρου, όπως και την αναφορά του υπαλλήλου του Δήμου Μικέ Κατσιγίνη για την ΑΜΚΕ Αγιάσου, ενώ εκτός των ενεργειών που δρομολογούν την εκκαθάριση, αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου απ’ την αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey