Σειρά προτάσεων της ΚΕΔΕ ειδικά για νησιωτικούς, ορεινούς, τουριστικούς δήμους

Προσλήψεις μόνιμων άμεσα

15/11/2013 - 14:44

Να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, μια σειρά από προτάσεις εξειδικευμένες στις ανάγκες των νησιωτικών - ορεινών - τουριστικών δήμων, ζητά η Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής και Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, μια σειρά από προτάσεις εξειδικευμένες στις ανάγκες των νησιωτικών - ορεινών - τουριστικών δήμων, ζητά η Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής και Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συνεδρίασε την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου τής ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι προτάσεις ειδικού ενδιαφέροντος για τους νησιωτικούς δήμους αφορούν στη στελέχωσή τους, αλλά και σε λειτουργικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων που προτείνεται να αποκτήσουν αρμοδιότητες στην εκτέλεση μικροέργων και δικό τους προϋπολογισμό, ενώ στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκε και το θέμα των αλλαγών στο χωροταξικό του «Καλλικράτη».

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, που μετέχει στην Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής και Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Παντελής Πατερέλλης, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ότι κατά προτεραιότητα εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση των νησιωτικών, ορεινών και τουριστικών δήμων, αφού σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε μεγάλους κεντρικούς δήμους, ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες.

Εξαμηνίτες αντί για διμηνίτες
«Η πρότασή μας είναι να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων στις ειδικότητες λογιστών, διοικητικού-οικονομικού, χειριστών μηχανημάτων, πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων», ανέφερε ο κ. Πατερέλλης, προσθέτοντας ότι ειδικά για τους «μειονεκτικούς» δήμους, θα ζητηθεί ακόμη μία διαφοροποίηση απ’ τα ισχύοντα για τις προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή διεκδικεί να καταργηθούν τα δίμηνα και να επιτραπεί η πρόσληψη, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που τώρα προβλέπεται για τους διμηνίτες, συμβασιούχων για διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, στο ίδιο αίτημα επισημαίνεται ότι χρειάζεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση της εντοπιότητας, αφού με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η απασχόληση στο ντόπιο δυναμικό.

Για τηλεοπτικό σήμα
Με πρόταση του κ. Πατερέλλη, ένα ακόμη ζήτημα που περιλήφθηκε στο φάκελο των θεμάτων για το επικείμενο νομοσχέδιο, είναι η παροχή της δυνατότητας στους δήμους να αναλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν στην τηλεοπτική κάλυψη. «Είναι γνωστό τι έχει γίνει στο Πλωμάρι με τους πομπούς, αλλά και σε άλλες περιοχές της Λέσβου, όπου οι πρώην δήμοι ή και ο νυν δεν επιτρέπεται να πληρώσουν τέτοιες δαπάνες. Αυτό που πρότεινα και ζητάμε ως ΚΕΔΕ, είναι έως ότου εφαρμοστεί το ψηφιακό σήμα παντού, να είναι επιλέξιμες σε ορεινές, νησιωτικές και τουριστικές περιοχές η παρέμβαση της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων», σημείωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.

Στα οικονομικού χαρακτήρα θέματα περιλαμβάνεται και η πρόταση της Επιτροπής, δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε άλλες περιοχές όπου δεν μπορούν ελλείψει απαρτίας να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια, να επανέλθει η αποζημίωση για τη συμμετοχή των συμβούλων στις συνεδριάσεις του οργάνου. Επίσης ζητείται να υπάρξει πρόβλεψη και για τα έξοδα παράστασης των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων για μικρούς δήμους.

Ισχυρές κοινότητες
«Επειδή έχει παρατηρηθεί - το θέμα τέθηκε από συνάδελφο απ’ τη Μακεδονία - σε χωριά των οποίων ο πρόεδρος δεν είναι απ’ την παράταξη της δημοτικής αρχής, να μη γίνεται τίποτε, ζητάμε να δοθούν αρμοδιότητες αλλά και η οικονομική δυνατότητα, ένα ποσόν της τάξης των τριών - τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, στα χωριά δηλαδή με κάτω από 1.000 κατοίκους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν κάποια μικροέργα, ορισμένες αναγκαίες παρεμβάσεις, χωρίς να εξαρτώνται απ’ τον κεντρικό δήμο», επεσήμανε ο κ. Πατερέλλης προσθέτοντας ότι το όποιο κονδύλι πιστωθεί, θα είναι ανεξάρτητο απ’ τις πάγιες προκαταβολές.

Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που περιλαμβάνεται στις ειδικές προτάσεις για νησιωτικούς, ορεινούς και τουριστικούς δήμους, αφορά στη λειτουργία τους πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Έτσι, όπως είναι σήμερα το πλαίσιο, ουσιαστικά δυο μήνες πριν και δυο μήνες μετά τις εκλογές δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι δήμοι να οδηγηθούν σε τέλμα. Για αυτό και προτείνεται να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, που θα διασφαλίσουν την επαρκή διαχείριση των τοπικών υποθέσεων σ’ αυτό το μεταβατικό τετράμηνο του 2014.

 

Μάλλον Γενάρη το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο
Πότε θα «σπάσει» ο Δήμος;


Ο κ. Παντελής Πατερέλλης

Η ίδια Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής και Θεσμών τής ΚΕΔΕ διαφοροποιήθηκε απ’ το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης σ’ ό,τι αφορά στην τροποποίηση του «Καλλικράτη». Πιο συγκεκριμένα, στην κάθετη αντίθεση του διοικητικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε αλλαγή, η Επιτροπή, όπως μας μετέφερε ο κ. Πατερέλλης, υιοθέτησε την πρόταση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου να προχωρήσει η διάσπαση με το μικρότερο αριθμό δήμων που θα μπορούν να είναι βιώσιμοι.
«Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το πότε θα προχωρήσουν στη Βουλή οι διατάξεις αυτές, γιατί όλα δείχνουν πως θα είναι σε συνάρτηση με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που φαίνεται να μετατίθεται για το Γενάρη η κατάθεσή του απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών», τόνισε ο κ. Πατερέλλης, επισημαίνοντας ότι απ’ την πλευρά της Επιτροπής ζητήθηκε να μπουν ξεχωριστά και άμεσα στο κοινοβούλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey