330.000 ευρώ χρειάζεται ο «ημιτελής» βιολογικός Καλλονής, αλλιώς επιστρέφονται τα 6,5 εκατ. ευρώ που κόστισε το έργο

Ένας μήνας προθεσμία…

31/01/2013 - 15:05

Τελευταία προθεσμία, διάρκειας ενός μήνα, έχει ο Δήμος Λέσβου προκειμένου να θέσει σε πλήρη λειτουργία το βιολογικό καθαρισμό Καλλονής. Το πολύπαθο έργο, σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκλήρωσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, χρειάζεται ακόμη 330.680 ευρώ για να επιτελέσει το σκοπό κατασκευής του.

Τελευταία προθεσμία, διάρκειας ενός μήνα, έχει ο Δήμος Λέσβου προκειμένου να θέσει σε πλήρη λειτουργία το βιολογικό καθαρισμό Καλλονής. Το πολύπαθο έργο, σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκλήρωσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, χρειάζεται ακόμη 330.680 ευρώ για να επιτελέσει το σκοπό κατασκευής του. Αν μέσα στο Φεβρουάριο δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, τότε ο κίνδυνος να γίνει έλεγχος απ’ τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και να κληθεί να επιστρέψει η Λέσβος ό,τι έχει πάρει για την κατασκευή του έργου, 6,5 εκατ. ευρώ, φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανός.

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιάννη Βατό, ο οποίος και θα εκθέσει αναλυτικά το θέμα, μεταφέροντας το αίτημα του Δήμου Λέσβου για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Το τελευταίο, ατέλειωτο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο βιολογικός της Καλλονής είναι το τελευταίο έργο που παραμένει ατέλειωτο, δηλαδή δεν έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό, παρ’ ότι έχει αποπληρωθεί. Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει το σύνολο των ημιτελών έργων τού Γ΄ Κ.Π.Σ., μετά και τις παρατάσεις που δόθηκαν, να έχουν εκπληρώσει το σκοπό κατασκευής τους, διαφορετικά σε ενδεχόμενο έλεγχο, θα πρέπει να επιστραφεί η δαπάνη για το έργο.

Λόγω των δικαστικών εμπλοκών που αφορούσαν στο ίδιο έργο, μας επισημάνθηκε ότι υπήρξαν περαιτέρω καθυστερήσεις, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο και επιβάλλεται μέσα στο Φεβρουάριο να κλείσει το έργο.

Αυτά, σημειωτέον, βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, δεν αφορούν μόνο στην Καλλονή και τα χωριά του λεκανοπεδίου, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, αφού δεν προβλέπεται ως συνοδό έργο στα δίκτυα αποχέτευσης που τώρα εντάχθηκαν, να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. Κι αυτό γιατί τα αστικά απόβλητα της Αγίας Παρασκευής θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στο βιολογικό της Καλλονής.

«Θα ζητήσουμε τη συμβολή του κ. Υπουργού στην εξεύρεση λύσης και για αυτό το θέμα, κι όχι μόνο για το ποσό που απαιτείται για τις εργασίες επισκευής του βιολογικού και σύμφωνα με τη μελέτη ξεπερνά τις 330 χιλ. ευρώ, αλλά και για τη διαδικασία ώστε η παρέμβαση να είναι άμεση, να τελειώσει από χθες, μια και τα περιθώρια είναι περιορισμένα», ανέφερε ο κ. Βατός, προσθέτοντας πως με τις έως τώρα προσπάθειες που έγιναν, «δεν κατάφεραν να υπάρξει πλήρης λειτουργία του βιολογικού».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey