«Μπαλαντέρ» στις εξελίξεις

17/12/2012 - 14:25

Οι δύο πρώτες σε σταυρούς, απ’ τις τέσσερις βασικές «κολώνες» ψήφων της δημοτικής πλειοψηφίας, οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Πολίτης, αν και καταψήφισαν τα ανταποδοτικά τέλη, δεν έχουν κόψει τους δεσμούς με την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου.

Οι δύο πρώτες σε σταυρούς, απ’ τις τέσσερις βασικές «κολώνες» ψήφων της δημοτικής πλειοψηφίας, οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Πολίτης, αν και καταψήφισαν τα ανταποδοτικά τέλη, δεν έχουν κόψει τους δεσμούς με την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου. Μάλλον το αντίθετο διαφαίνεται μετά την «κατάπαυση των πυρών» της επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πράξη, αφού διακυβεύεται η λειτουργία του Δήμου απ’ την ψήφιση του προϋπολογισμού τού 2013 τις επόμενες μέρες, όπως και το μέλλον της πλειοψηφίας για όλη την περίοδο έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η στάση και οι επιλογές των δύο αυτών συμβούλων αναδεικνύονται καθοριστικές για τη «Λαϊκή Ενότητα».

Πολλά θα εξαρτηθούν, λοιπόν, απ’ το πώς θα λειτουργήσει ο δήμαρχος και οι δύο σύμβουλοι, απ’ τις μεταξύ τους σχέσεις το επόμενο διάστημα, μια και είναι προφανές ότι η «σωτηρία» της δημοτικής αρχής βασίζεται πλέον σε λεπτές ισορροπίες, που απαιτούν ακροβατικούς χειρισμούς. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η σοφή χρήση των μπαλαντέρ της τράπουλας, που στο επόμενο μοίρασμα είναι και οι δύο σύμβουλοι.

Παλιοί και νέοι

Όλο το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε με απόλυτη ασφάλεια το χάσμα που χώριζε διάφορες ομάδες συμβούλων απ’ την πλειοψηφία των 27 μελών. Οι παλιοί «βουνατσικοί», και οι καινούργιοι. Οι προερχόμενοι απ’ το ΠΑΣΟΚ - και ποιο ΠΑΣΟΚ; -, αλλά και οι προερχόμενοι απ’ τη Ν.Δ.. Οι ανένταχτοι και οι αυτοδιοικητικοί. Αυτό το χάσμα, που σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν ιδιαίτερα εμφανές, συγκαταλέγεται στις αιτίες των προβλημάτων που βιώνει σήμερα η παράταξη.

Σε συνέχεια λοιπόν του σχολίου γεωγραφικού αντιδημάρχου, «τον προδώσαν οι φίλοι του», το οποίο επισημαίναμε χθες, αλλά και ορισμένων που συμβουλεύουν το δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα σε διαγραφή όλων των διαφωνούντων, υπάρχουν και οι ήρεμες φωνές, που συνιστούν ψυχραιμία, «να μην πέσει άλλο λάδι στη φωτιά». Και τεκμηριώνουν τη συμβουλή τους αυτή τονίζοντας πως «αυτοί που διαγκωνίζονται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του δημάρχου, προτρέποντάς τον ακόμη και να φτάσει στα άκρα, ξεχνούν ότι ανάμεσα στους διαφοροποιημένους είναι και εκείνοι που αν δεν τους είχε κοντά του, δε θα έκανε ποτέ εκλογές ο Βουνάτσος».

Απέναντι λοιπόν στην πικρία, που είναι βέβαιο πως θα αισθάνεται ο δήμαρχος (πώς αλλιώς εξηγείται ο ορισμός αντιδημάρχου Πλωμαρίου μόλις μέσα σε μια μέρα απ’ την παραίτηση του Σταύρου Πολίτη;), κοντινοί του άνθρωποι του συνιστούν να βάλει τα πράγματα κάτω απ’ το πρίσμα της λογικής και να επιδιώξει να μη χάσει την ουσιαστική πλειοψηφία, που αριθμητικά απαιτεί τουλάχιστον 23 στους 45 δημοτικούς συμβούλους.

Ιδιωτικοποιήσεις…

Πώς θα περάσει ο προϋπολογισμός, πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος τον επόμενο χρόνο αν δε λαμβάνονται αποφάσεις; Θα «συγκυβερνήσει», και με ποια παράταξη της αντιπολίτευσης; Θα αφήσει μήπως το Δήμο να διαλυθεί;

Στα ερωτήματα αυτά, αλλά και στο τι θα γίνει με τις δημαιρεσίες, θα πρέπει άμεσα να δοθούν απαντήσεις. Στην εκλογή προεδρείου για την επόμενη περίοδο, πέραν της πρόβλεψης για την προέλευση του υποψήφιου προέδρου (ο προταθείς για πρόεδρος πρέπει να είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που να έχει αναδειχθεί με εκλογική διαδικασία μεταξύ των συμβούλων της ως υποψήφιος), υπάρχει κενό στον «Καλλικράτη» που δε μερίμνησε για την περίπτωση που η πλειοψηφία έχει χάσει το 22% της δύναμής της (έξι στους 27 συμβούλους).

Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός (για τον οποίο ακόμη, με δεδομένη την αναμονή της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τη σύνταξή του), τότε με τον καινούργιο χρόνο δε θα μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και κρίσιμες υπηρεσίες του αυτομάτως και ελλείψει άλλης δυνατότητας θα οδηγηθούν σε ιδιωτικοποίηση. Κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιβαρύνσεων των δημοτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey