Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος της Αγριλιάς, κατά της χωροθέτησης στην Κουτσουμπάρα

«Στον αέρα» ο βιολογικός;

02/10/2012 - 15:04

Τον κίνδυνο να ματαιωθεί το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης, προκαλεί η προσφυγή πολιτών της περιοχής, που διεκδικούν να αλλάξει η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων ώστε να μην είναι ορατή απ’ τα τελευταία σπίτια του οικισμού της Αγριλιάς.

Τον κίνδυνο να ματαιωθεί το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης, προκαλεί η προσφυγή πολιτών της περιοχής, που διεκδικούν να αλλάξει η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων ώστε να μην είναι ορατή απ’ τα τελευταία σπίτια του οικισμού της Αγριλιάς. Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η Μονάδα είναι πιο κοντά απ’ ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και θεωρούν ότι θα δικαιωθούν, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταθέσει και αίτημα αναστολής του έργου.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στα έργα περιβάλλοντος που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και έχει «παγώσει» η εξέλιξή τους, επειδή ζητείται να αλλάξουν φορέα υλοποίησης και να τα αναλάβει, αντί του Δήμου Λέσβου, η ΔΕΥΑΛ. Μεταξύ αυτών των έργων είναι και ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας Μυτιλήνης, που έχει ενταχθεί με περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Να αλλάξει θέση
Φαίνεται όμως ότι για το συγκεκριμένο έργο τα προβλήματα δε σταματούν στο ποιος θα είναι ο φορέας που θα τα υλοποιήσει, αφού τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η εκτέλεσή τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Κρατήγου - Αγριλιάς, Χάρης Πέτσικος, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λογαριασμό του Συλλόγου αίτηση ακύρωσης, καθώς και αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και κατά συνέπεια και τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων.

«Ο Σύλλογος αναγκάστηκε να προβεί στην άσκηση της αιτήσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς δεν εισακούστηκαν από τη διοίκηση οι εύλογες ενστάσεις του, τόσο για την καταλληλότητα όσο και για τη νομιμότητα της χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης της Μυτιλήνης σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από τα σπίτια του οικισμού της Αγριλιάς και την παραλία», επεσήμανε ο κ. Πέτσικος, υποστηρίζοντας πως η χωροθέτηση της Μονάδας, που είναι μέσης όχλησης, είναι παράνομη καθώς ο νόμος για τέτοιας δυναμικότητας μονάδες απαιτεί ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού.

Ο ίδιος τόνισε πως τα όρια αυτά ισχύουν απ’ τον Απρίλιο, ενώ η έγκριση για τη συγκεκριμένη θέση της Κουτσουμπάρας δόθηκε το Μάιο. Έκτοτε, ενώ θα μπορούσαν, όπως είπε, να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, δεν τροποποιήθηκε ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη θέση, οπότε «αυτό το σημαντικό έργο για την περιοχή, που κανείς δεν αντιλέγει ότι πρέπει να γίνει, δυστυχώς από λάθη και παραλείψεις της διοίκησης πιστεύουμε ότι θα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και θα πρέπει να επαναχωροθετηθεί σε μεγαλύτερη απόσταση από τον οικισμό, όπως είχε προτείνει ο Σύλλογος αλλά είχε προβλεφθεί και σε παλαιότερες μελέτες».

Αν αλλάξει η χωροθέτηση, χάνεται η χρηματοδότηση
Σε ρίσκο το έργο…

Ο βιολογικός της νότιας πόλης είναι ένα έργο που έως τώρα, ανεξαρτήτως αν έχει φορέα υλοποίησης το Δήμο Λέσβου, «τρέχει» η ΔΕΥΑΛ. Και ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Σωτήρης Μαρινάτος, αλλά και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, θεωρούν δεδομένο πως άμα οι προσφεύγοντες δικαιωθούν, τότε δεν υπάρχει χρόνος για τροποποίηση και επανένταξη του έργου, οπότε θα χαθεί η χρηματοδότηση.

«Απ’ την αρχή είχα εκφράσει την άποψη πως έχουν δίκιο οι πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη θέση, αλλά εφόσον είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός, κάθε αλλαγή στη χωροθέτηση ακύρωνε τα βήματα που είχαν προηγηθεί», επεσήμανε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας πως στην ουσία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα αν η Μονάδα γίνει εκεί που έχει χωροθετηθεί ή 100 - 200 μέτρα πιο πέρα. Το όποιο ζήτημα γεννάται, αφορά κατ’ εξοχήν στην οπτική όχληση.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η χωροθέτηση και να γίνει το έργο», τόνισε ο κ. Μαρινάτος, συμπληρώνοντας ότι ενημερώθηκε για την προσφυγή και ο δικηγόρος τής ΔΕΥΑΛ, Τάσος Κόρακας. Ο κ. Μαρινάτος υποστηρίζει πως είναι άγνωστη η τύχη της προσφυγής, αφού «απ’ την πλευρά μας έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες και ελπίζουμε να ξεκινήσει μια ώρα αρχύτερα το έργο, που αφορά άμεσα όλη τη νότια πόλη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey