«Στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζει ο πρόεδρος για υπάλληλο που ζητά να διερευνηθεί «αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στο έργο στο λιμάνι»

Στην εισαγγελέα… το Λιμενικό Ταμείο

22/09/2012 - 15:50

Με φόντο το μεγάλο έργο που γίνεται στις παλιές αποθήκες του Τελωνείου, είναι σε εξέλιξη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού και μία εσωτερική αντιπαράθεση στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, η οποία απ’ τον Αύγουστο έχει φτάσει, υπό τη μορφή αίτησης, στην κ. Εισαγγελέα Μυτιλήνης, απ’ την οποία και ζητείται να διερευνήσει αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά στο προαναφερόμενο έργο.

Με φόντο το μεγάλο έργο που γίνεται στις παλιές αποθήκες του Τελωνείου, είναι σε εξέλιξη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού και μία εσωτερική αντιπαράθεση στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, η οποία απ’ τον Αύγουστο έχει φτάσει, υπό τη μορφή αίτησης, στην κ. Εισαγγελέα Μυτιλήνης, απ’ την οποία και ζητείται να διερευνήσει αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά στο προαναφερόμενο έργο. Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου υποστηρίζει πως η διαχείριση του φορέα είναι υπόθεση και αρμοδιότητα του διοικητικού του συμβουλίου, κι όχι κάποιας υπαλλήλου, που εν προκειμένω, όπως τονίζει «στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος». Ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει δώσει ό,τι στοιχεία τού ζητήθηκαν και θεωρεί ότι κλείνει η υπόθεση.

Μέχρι το τέλος του χρόνου - 15 Νοεμβρίου είναι η συμβατική ημερομηνία - ολοκληρώνεται και παραδίδεται προς χρήση ο χώρος των παλιών αποθηκών του Τελωνείου, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Με σύμβαση με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) Α.Ε., ανάλογη των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία ανέλαβε τις εργασίες ανακαίνισης-διαμόρφωσης των παλιών αποθηκών, κόστους 520.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη στέγαση του duty free καταστήματος στο λιμάνι (στο χώρο της παλιάς αίθουσας αναμονής) και ταυτόχρονα να δώσει στο Δημόσιο χώρο για τη στέγαση δικών του υπηρεσιών, αλλά και αίθουσα επιβατών.

Γλυτώνουν νοίκια
Συνολικά ο ωφελούμενος χώρος που θα προκύψει απ’ τις προς ολοκλήρωση εργασίες, είναι 650 τ.μ., εκ των οποίων τα 150 τετραγωνικά προορίζονται για τη στέγαση του Λιμενικού Ταμείου. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να στεγαστεί η αίθουσα επιβατών και ακόμη μία υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι η Κτηματική Υπηρεσία Λέσβου ή το ΣΔΟΕ.

«Εμείς ως Λιμενικό Ταμείο με τη μεταστέγασή μας θα απαλλαγούμε από ένα ενοίκιο της τάξης των 3.000 ευρώ που τώρα καταβάλλουμε, ενώ συζητιέται και η στέγαση του ΣΔΟΕ που δίνει ενοίκιο 7.500 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά δεδομένα της σύμπραξης με την ΚΑΕ Α.Ε., ο κ. Κορδώνης θύμισε ότι η συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου στη δαπάνη του έργου είναι η μισή του κόστους, δηλαδή ύψους 260.000 ευρώ, ποσό που θα αντισταθμιστεί με ενοίκια των ΚΑΕ προς το Λιμενικό Ταμείο. Το ενοίκιο υπολογίζεται ως ποσοστό επί του τζίρου των ΚΑΕ και κυμαίνεται αναλόγως της εποχής και της κίνησης του λιμανιού, από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ενημέρωση
Η Λιμενική Επιτροπή για όλα αυτά τα ζητήματα έχει αποφασίσει ήδη από πέρυσι, όταν δρομολογήθηκε και η μεγάλη παρέμβαση. Τον Ιούνιο του 2012 υπήρξε έγγραφο ερώτημα υπαλλήλων του Λιμενικού Ταμείου προς τη Λιμενική Επιτροπή, το όργανο διοίκησης του φορέα, με το οποίο και ζητούνταν πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο.

Στη συνέχεια, μία υπάλληλος, η περιβαλλοντολόγος του Λιμενικού Ταμείου, Ελένη Κατωτριάτου, τα ίδια στοιχεία τα ζήτησε εγγράφως απ’ τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών. Οι απαντήσεις όμως που έλαβε, δεν αποκρίνονταν όπως είπε στο σύνολο των ζητημάτων που έθεσε, κυρίως σε σχέση με τις διαδικασίες που αφορούσαν στην υλοποίηση των έργων. Η ίδια, με συστημένο φάκελο πριν από ένα μήνα περίπου, απηύθυνε αίτηση στην κ. Εισαγγελέα Μυτιλήνης, με την οποία ζητά να διερευνηθούν κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.



Με την έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, δηλώνει ο Κ. Κορδώνης:

«Δεν αποφασίζουν οι υπάλληλοι»
«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μόνο με μια απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, χωρίς οικοδομική ή άλλη άδεια, χωρίς μελέτη, χωρίς επιβλέποντα, χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες που αφορούν στην ανακατασκευή ενός μεγάλου ακινήτου μέσα στο λιμάνι, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται το έργο», ανέφερε η κ. Κατωτριάτου, μιλώντας στο «Ε» και σημειώνοντας ότι, κατά την άποψή της, ακόμη και σε μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, «το Δημόσιο οφείλει να τηρεί ό,τι διαδικασίες ζητά από τον κάθε πολίτη σε ανάλογα ή και σε πολύ μικρότερα έργα».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κατά τη γνώμη της κάτι παράνομο ή παράτυπο, η κ. Κατωτριάτου διευκρίνισε ότι δεν προέβη σε καταγγελία προς την κ. Εισαγγελέα, αλλά σε αίτηση με την οποία θέτει το ζήτημα της τήρησης των διαδικασιών.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Κορδώνης υπήρξε λάβρος για το θέμα που δημιουργήθηκε, τονίζοντας πως έχει δώσει ήδη τις απαντήσεις που του ζητήθηκαν αρμοδίως και θεωρεί ότι η υπόθεση κλείνει.
«Για αρκετά χρόνια, κάποιοι είχαν πάρει, ή καλύτερα τους είχαν δώσει, πολλές αρμοδιότητες και προνόμια, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αυτοί διοικούν το Λιμενικό Ταμείο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και είναι σαφές πως δε διοικούν και δεν αποφασίζουν οι υπάλληλοι, αλλά η Λιμενική Επιτροπή, που αποφασίσει και προγραμματίζει την ανάπτυξη του φορέα. Δεν είναι λοιπόν θέμα των υπαλλήλων για να τους ρωτήσουμε», ανέφερε ο κ. Κορδώνης, επισημαίνοντας ότι κάποιοι έχουν θιχθεί γιατί επί των ημερών του άλλαξαν πολλά πράγματα και δεν μπορούν να δεχθούν πως θα ελέγχονται υπηρεσιακώς.

Κι άλλα έργα
Ειδικά για τις ενέργειες της κ. Κατωτριάτου, ανέφερε: «Η απάντηση που δέχθηκε απ’ το Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν καταπέλτης. Όμως αυτή συνέχισε. Αν είχα φοβηθεί ότι όλα αυτά θα είχαν αντίκτυπο στο έργο, θα είχα αντιδράσει εναντίον της γιατί στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος.»

Σε ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις, ο κ. Κορδώνης είπε πως ο φάκελος για τις παρεμβάσεις από πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε σταλεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), που λόγω των εκλογών καθυστέρησε να συνεδριάσει. Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρχε διαρκής συνεργασία με τον αρμόδιο επιθεωρητή του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και με την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Λέσβο, ενώ με τις εγκρίσεις που δόθηκαν απ’ την ΕΣΑΛ, δρομολογούνται - αν βρεθούν και οι ανάλογοι πόροι - και άλλες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, όπως η ανέγερση λιμεναρχείου στην περιοχή μπροστά από το Κολυμβητήριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey