Δραματικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων του Δήμου Λέσβου

Κατεβάζει ρολά…

24/08/2012 - 13:48

Ολοταχώς προς μπλακ άουτ οδεύει ο Δήμος Λέσβου μετά τη νέα μείωση της χρηματοδότησης του από το κράτος. Χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος από το Μεγαλοχώρι όπου βρισκόταν, ορθά κοφτά δήλωσε ότι «δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς μετά τις νέες περικοπές».

Ολοταχώς προς μπλακ άουτ οδεύει ο Δήμος Λέσβου μετά τη νέα μείωση της χρηματοδότησης του από το κράτος. Χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος από το Μεγαλοχώρι όπου βρισκόταν, ορθά κοφτά δήλωσε ότι «δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς μετά τις νέες περικοπές».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, μας είπε από την αρχή του χρόνου, ότι η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, έχει φτάσει στο 55% με 60% περίπου. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο όταν δόθηκε νέα μειωμένη πίστωση κατά 30%. Δηλαδή ο Δήμος πήρε 775 χιλιάδες ευρώ όταν τον προηγούμενο μήνα είχε λάβει 1,154 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου και των νομικών προσώπων του, απαιτούνται κάθε μήνα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από αλλού…

Μέχρι τώρα ο Δήμος χρησιμοποιούσε άλλα έσοδα για να καλύπτει το κόστος της μισθοδοσίας. Όμως η νέα μεγάλη μείωση των διαθέσιμων πόρων, κάνει αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Διότι το άνοιγμα της ψαλίδας που έχει δημιουργηθεί, είναι πολύ μεγάλο, αλλά και γιατί ο Δήμος λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, βλέπει τις εισπράξεις του συνεχώς να μειώνονται.

Φυσικά για να λειτουργήσει ο Δήμος, δεν απαιτείται μόνο να πληρώνονται οι υπάλληλοι, αλλά να καλύπτονται και οι λειτουργικές του δαπάνες. Όπως είναι η προμήθεια καυσίμων για να κινούνται τα απορριμματοφόρα και τα άλλα οχήματα του Δήμου, η προμήθεια αναλώσιμων υλικών και ανταλλακτικών για τα συνεργεία καθαριότητας κ.λπ.

Μόλις χθες, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θεόδωρος Στεργίου, δήλωσε στο «Ε» ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα και αναλώσιμα για τα συνεργεία που απασχολεί η Κοινότητα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ελλείψεις σε καύσιμα αντιμετωπίζουν και τα απορριμματοφόρα του Δήμου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποκομιδή τους στην πόλη και τα χωριά.

ΣΑΤΑ γιοκ!

«Από την 1η Ιανουαρίου 2012, δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την ΣΑΤΑ», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Κατράνης και προσθέτει «το 2010 και το 2011 έγιναν μεγάλες περικοπές στην ΣΑΤΑ που πήραν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, φθάσαμε στα τέλη του Αυγούστου χωρίς να μας καταβληθεί ούτε ευρώ».

ΣΑΤΑ ονομάζονται οι πόροι που λαμβάνουν οι Δήμοι για να αποπληρώσουν τα έργα που πραγματοποιούν. Έτσι ο Δήμος το μόνο που κάνει, είναι να χρησιμοποιεί τα κονδύλια που έχει στα ταμεία του, για να πληρώσει έργα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η πρακτική επιβάλλεται και από σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ακόμη κι ορισμένα μικροέργα έκτακτης ανάγκης που απαιτείται να γίνουν, όπως είναι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Και κατ’ εξαίρεση έγκριση τους, γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο» σημειώνει ο κ. Κατράνης, «δεν μας δίνουν ΣΑΤΑ, έχουμε μεγάλη περικοπή των ΚΑΠ και ταυτόχρονα αδυνατούμε να εισπράξουμε από τους Δημότες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν».

Εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν την κατάσταση του Δήμου Λέσβου, αναφέρουν πως είναι ζήτημα χρόνου να σταματήσει η λειτουργία του, λόγω έλλειψης πόρων. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μισθούς. Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί στους επόμενους δύο μήνες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey