Με εξαίρεση το Γιώργο Πάλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

Λευκή απεργία στο… θεσμό

10/08/2012 - 16:05

Αψυχολόγητη ήταν η ετεροχρονισμένη αντίδραση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που δίχως καμμία προειδοποίηση ή δημόσια έκφραση διαμαρτυρίας, απείχαν στα ξαφνικά απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Οι παρατάξεις επικαλέστηκαν εκ των υστέρων - πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης - τον πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή πως με αυτό τον τρόπο δε σέβεται το θεσμό.

Αψυχολόγητη ήταν η ετεροχρονισμένη αντίδραση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που δίχως καμμία προειδοποίηση ή δημόσια έκφραση διαμαρτυρίας, απείχαν στα ξαφνικά απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Οι παρατάξεις επικαλέστηκαν εκ των υστέρων - πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης - τον πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή πως με αυτό τον τρόπο δε σέβεται το θεσμό. Στελέχη της δημοτικής αρχής αντέτειναν πως η στάση αυτή που επέλεξε η αντιπολίτευση, υπονομεύει το θεσμό και απέδωσαν σκοπιμότητα στην όλη ενέργεια, λέγοντας ότι αυτό που κάποιοι επεδίωκαν με τη μη συμμετοχή τους, ήταν - αλλά δεν το κατάφεραν - να μη συνεδριάσει το Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 45 συμβούλους, εκ των οποίων οι 27 της παράταξης της πλειοψηφίας και οι 18 της αντιπολίτευσης. Η δημοτική αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου έχει ήδη τρεις «απώλειες» σε συμβούλους με την ανεξαρτητοποίηση του Στρατή Αλεξίου και τις διαφοροποιήσεις των παραιτηθέντων αντιδημάρχων Απόστολου Πατέστου και Ταξιαρχούλας Πνακά. Με αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να υπάρξει απαρτία 23 συμβούλων ώστε να συνεδριάσει το όργανο, απαιτείται να παραστούν και οι υπόλοιποι 24 σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Προχθές απουσίαζαν εκτός Λέσβου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριαζής και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Αθανασιάδης, οπότε η μη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, που όπως μάθαμε αποφασίστηκε μόλις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, προανήγγειλε στην ουσία ματαίωση της διεξαγωγής της.

Συμμετοχή Πάλλη
Όμως, η πλειοψηφία επιστράτευσε το σύνολο των συμβούλων της - κάποιοι μάλιστα προσήλθαν με καθυστέρηση, για αυτό και το σώμα περίμενε κοντά μία ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση -, ενώ παρέστη και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης, ο οποίος δεν ήταν όπως φάνηκε σε συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις και συμμετείχε κανονικά. Με 23ο τον κ. Πάλλη επιτεύχθηκε η απαρτία και ξεκίνησε η συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας προσήλθαν στη συνέχεια ο Απ. Πατέστος και η Τ. Πνακά.


Χθες, μιλώντας στο «Ε», οι επικεφαλής παρατάξεων Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος υποστήριξαν ότι είναι αδιανόητο, υποβάθμιση και έλλειψη σεβασμού στο θεσμό, να υπάρχουν 55 θέματα προς συζήτηση και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα. Για αυτό, όπως είπε ο κ. Πατερέλλης, υπήρξε πρόταση που αποδέχθηκαν οι παρατάξεις Άρη Χατζηκομνηνού και «Λαϊκή Συσπείρωση», για αποχή απ’ τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο κ. Παλαιολόγος υπογράμμισε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι να μη διαρκούν οι συνεδριάσεις μετά τις 12, κάτι που είναι αδύνατον όταν υπάρχουν τόσο πολλά θέματα προς συζήτηση.

Δέσμευση για 25 θέματα
«Την ώρα που βουλιάζει η χώρα, ολόκληρη η κοινωνία, την ώρα που η αυτοδιοίκηση, η μόνη παρηγοριά στα προβλήματα του κόσμου, αναζητά τρόπους για να μην καταρρεύσει, η συμπαράταξη ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων σε μια λευκή απεργία κατά της δημοτικής αρχής, γιατί περί αυτού πρόκειται, αποτελεί απόδειξη της επιτεινόμενης κατρακύλας κάποιων επειδή δεν εκλέχτηκαν», σχολίασε με την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος, ενώ λίγο πριν είχε ρωτήσει αν υπήρξε κάποια ενημέρωση απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης για τους λόγους της αποχής της, λαβαίνοντας αρνητική απάντηση.
Σχολιάζοντας πως δεν τιμά την αντιπολίτευση αυτή η στάση της, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, εξέφρασε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής να μην υπάρξει πρόσκληση για συνεδρίαση με πάνω από 25 θέματα.


Απ’ την αντιπολίτευση, δεδομένης αυτής της δέσμευσης, χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής η πρωτοβουλία αποχής σε ένδειξη αντίδρασης, παρ’ ότι υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τις παρατάξεις, που «γκρίνιαξαν» για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η απόσπαση της δέσμευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey