Παρεμβάσεις, τοιχίο και ποδηλατόδρομος, απ’ την Κρήνης έως του Καλαμάρη

Στο ΕΣΠΑ η βόρεια έξοδος

15/06/2012 - 15:57

Μετά την ανάπλαση στο χώρο του λιμανιού, ακόμη ένα έργο που έχει περιληφθεί στις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις για την πόλη της Μυτιλήνης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Μετά την ανάπλαση στο χώρο του λιμανιού, ακόμη ένα έργο που έχει περιληφθεί στις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις για την πόλη της Μυτιλήνης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την αναμόρφωση τμήματος της βόρειας εξόδου της πόλης, τα «Έργα προστασίας ακτής της Επάνω Σκάλας και επανασχεδιασμός τμήματος της οδού Ναυμαχίας Έλλης», που χθες με απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθεί με 1,92 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που θα υλοποιήσει ο Δήμος Λέσβου, πέραν του επανασχεδιασμού της οδού Ναυμαχίας Έλλης, αφορά στην κατασκευή προστατευτικού τοιχίου στην ακτή της Επάνω Σκάλας, καθώς και στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Σε δήλωσή του, ο Νάσος Γιακαλής που υπέγραψε την ένταξη του έργου, που ως δήμαρχος Μυτιλήνης είχε δρομολογήσει, ανέφερε πως πρόκειται για μια παρέμβαση πνοής για την Επάνω Σκάλα, «μίας περιοχής που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της Μυτιλήνης και η ανάπλασή της αποτελούσε πάντοτε μία πρόκληση για όλες τις τοπικές μας αυτοδιοικήσεις. Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση αυτού του έργου ήταν από τις προτεραιότητές μου όντας ακόμη δήμαρχος της Μυτιλήνης και η σημερινή εξέλιξη με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι με την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, θα έχουμε συμβάλει με τη δημοτική αρχή, που θα αναλάβει την εκτέλεσή του, καθοριστικά, ώστε να αναβιώσει η Επάνω Σκάλα συνδέοντας την πόλη μας με το παρελθόν της.».

Αλλάζει όψη
Όπως είχε γράψει προ τριμήνου το «Ε», όταν και υποβλήθηκε η πρόταση του Δήμου Λέσβου για την ένταξη του έργου, χρειάστηκαν μια σειρά από αδειοδοτήσεις από την Αρχαιολογία, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, για να «ωριμάσει» η μελέτη και να μπορέσει να ενταχθεί στις Ολοκληρωμένες Αστικές Παρεμβάσεις για την πρωτεύουσα της Λέσβου, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη, με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αλλάξει ριζικά η εικόνα που παρουσιάζει το κομμάτι του παραλιακού δρόμου από το τέλος του πλακόστρωτου της Επάνω Σκάλας μέχρι και το εργοστάσιο του Καλαμάρη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν απ’ το σημείο όπου η παραλιακή οδός συναντά την οδό Κρήνης, την κάθετη οδό στην Κυδωνιών, ή αλλιώς την έξοδο απ’ το Συνοικισμό. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας κανονικός κόμβος, στη θέση του υποτυπώδους που υπάρχει σήμερα, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, όπως επεσήμανε ο κ. Τσακίρης, θα διαμορφωθεί και λωρίδα ποδηλατόδρομου, που ομοίως θα τελειώνει στου Καλαμάρη.

Ο ποδηλατόδρομος, όπως προβλέπεται απ’ το σχεδιασμό για τα Ολοκληρωμένα Αστικά, ξεκινά απ’ το Άγαλμα της Ελευθερίας, διανύει την έκταση περιμετρικά του Κάστρου απ’ την πίσω πλευρά και «κατεβαίνει» όλο το δρόμο απ’ το παλιό καρνάγιο έως του Καλαμάρη.

Θα καταβληθεί προσπάθεια απ’ το Δήμο το έργο να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παρέμβαση που θα αλλάξει την όψη της εξόδου της πόλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey