Στα δύο ευρώ η τιμή του εισιτηρίου στα Τσαμάκια και αντίδραση απ’ τους Οικολόγους, που ζητούν ελεύθερη πρόσβαση για όλους

Κομμένο και το μπάνιο

10/05/2012 - 14:33

Να επιμερίσει και στους λουομένους το κόστος των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την ανακαίνιση της πλαζ, επιδιώκει η ΑΔΕΛ, που προχώρησε στην αύξηση του εισιτηρίου στα Τσαμάκια κατά 67%, από 1,20 σε 2,00 ευρώ. Αύξηση που σε περίοδο κρίσης θεωρείται ιδιαίτερα υπερβολική και προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις

Να επιμερίσει και στους λουομένους το κόστος των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την ανακαίνιση της πλαζ, επιδιώκει η ΑΔΕΛ, που προχώρησε στην αύξηση του εισιτηρίου στα Τσαμάκια κατά 67%, από 1,20 σε 2,00 ευρώ. Αύξηση που σε περίοδο κρίσης θεωρείται ιδιαίτερα υπερβολική και προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις για την ανάγκη επανεξέτασης της απόφασης. Μεταξύ των αντιδρώντων είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που ζητούν δωρεάν πρόσβαση στη μοναδική παραλία της πόλης για όλους και καλούν σε κινητοποιήσεις. Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ υποστηρίζει πως μόνο με γενναία αύξηση του εισιτηρίου μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έξοδα διαμόρφωσης, επισκευής, λειτουργίας και φύλαξης των εγκαταστάσεων.

Πριν από τρεις βδομάδες, το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρείας Λέσβου (ΑΔΕΛ) Α.Ε., με πρόταση του προέδρου του, Αριστείδη Ταξείδη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση του αντιτίμου εισόδου για τη θερινή περίοδο από 1,20 ευρώ, σε 2,00. Μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις και για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ώστε η τιμή εισόδου να φτάσει, ειδικά για την περίοδο αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο, τα 3,00 ευρώ.

Κοστίζουν ακριβά
Ο κ. Ταξείδης, σε ρεπορτάζ της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης» προχθές, δημοσιοποίησε την απόφαση της ΑΔΕΛ για το εισιτήριο, προκαλώντας άμεσα σ’ όποιο δημότη την πληροφορήθηκε, αντιδράσεις για το ύψος της αύξησης. Χθες, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε ότι το τελευταίο δίμηνο, κι εν όψει της έναρξης λειτουργίας τής πλαζ στις 16 Μαΐου, είναι σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, αλλά και επισκευής και ανακαίνισης του συνόλου των εγκαταστάσεων, που με το χρόνο, την ελλιπή συντήρηση και την αλμύρα της θάλασσας βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση.

«Μιλάμε για ένα τεράστιο κόστος, που αφορά σε ανακαινίσεις ύψους περίπου 12.000 ευρώ, σε νέες πέργκολες που κόστισαν περί τις 17.000 ευρώ, αλλά και σε αντικαταστάσεις-κατασκευές νέων μεταλλικών τμημάτων, τα οποία είτε οξειδώθηκαν (σχάρες ντους), είτε κλάπηκαν (βρύσες), είτε θα κατασκευαστούν τώρα προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του χώρου (κιγκλιδώματα σε εννιά παράθυρα), για την αποτροπή νέων κλοπών», προσέθεσε ο κ. Ταξείδης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ποτέ ξανά δεν έχει γίνει τόσο μεγάλης κλίμακας επέμβαση, που ήταν όμως επιβεβλημένη εξ αιτίας της συνεχούς λεηλασίας και εγκατάλειψης των υποδομών, όπως και της διάβρωσης των 33 υποστυλωμάτων των κτηρίων που υπάρχουν. «Αν δεν κάναμε αυτά τα έργα, η πλαζ δε θα ήταν ασφαλής», είπε ο κ. Ταξείδης.


Στα χάλια της η πλαζ, εξ ου και τα έξοδα συντήρησης. Για την εγκατάλειψη ούτε κουβέντα

Και ναυαγοσώστες
Το κόστος των επεμβάσεων, όπως συνέχισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, θα αυξηθεί απ’ την ανάγκη ανάθεσης σε εταιρεία της φύλαξης των εγκαταστάσεων, αλλά και απ’ τη λειτουργία της όλη την επόμενη περίοδο (έως τα μέσα Οκτωβρίου θα προσπαθήσει η ΑΔΕΛ να μείνει ανοιχτή η πλαζ), για την οποία θα απαιτηθεί η πρόσληψη δυο ναυαγοσωστών. Πρόσληψη που συνεπάγεται ακόμη 33.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα, αλλά είναι αναγκαία για την παροχή σωστών υπηρεσιών.

Σε πρώτη φάση, ο κ. Ταξείδης δηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να περιοριστεί η αύξηση ή για να παραμείνουν οι περσινές τιμές, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστούν ειδικά τιμολόγια για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών. Επειδή όμως έρχονται αντιδράσεις, πιθανόν και κινητοποιήσεις πολιτών, ίσως να αναγκαστεί η ΑΔΕΛ να πάρει πίσω το μέτρο που καθιστά σε περίοδο κρίσης απαγορευτικό το καθημερινό μπάνιο σε μεγάλο αριθμό οικογενειών της Μυτιλήνης, οι οποίες ελλείψει κυκλοφοριακού μέσου δεν έχουν δυνατότητα να πάνε σε άλλες παραλίες του νησιού.

Άλλωστε, πέρα απ’ τους υπολογισμούς, υπάρχει και η διάσταση της κοινωνικής προστασίας απ’ την αυτοδιοίκηση, και η δημοτική πλαζ πρέπει να είναι προσβάσιμη τουλάχιστον στους δημότες της Λέσβου.

Διαμαρτύρονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, που καλούν τους Μυτιληνιούς σε κινητοποίηση
«Ελεύθερη πρόσβαση στην πλαζ»

Με ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση του εισιτηρίου στην πλαζ, τονίζοντας πως είναι πραγματικά τραγικό σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών της Μυτιλήνης στη μοναδική καθαρή ακτή εντός της πόλης που επιτρέπεται η κολύμβηση.

Οι Οικολόγοι ζητούν από το Δήμο Λέσβου την κατάργηση του εισιτηρίου για την πλαζ «Τσαμάκια» και καλούν τους κατοίκους της Μυτιλήνης σε κινητοποίηση, «ώστε να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική για τις ακτές μας, που θα στηρίζεται σε νέες αντιλήψεις».

Αναφορικά με την πρόταση των Οικολόγων, ο κ. Ταξείδης θύμισε πως η χωρητικότητα της πλαζ είναι πεπερασμένη και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 λουομένους σε ημερήσια βάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey