Βέτο ακυρότητας, για τυπικούς λόγους, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Καψόνια» στους… θεσμούς

03/05/2012 - 13:23

Το ένα μόλις δέκατο των θεμάτων που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, συζητήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Κι αυτό γιατί τέθηκε θέμα ακύρωσης της συνεδρίασης.

Το ένα μόλις δέκατο των θεμάτων που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, συζητήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Κι αυτό γιατί τέθηκε θέμα ακύρωσης της συνεδρίασης αν λαμβανόταν απόφαση για το σύνολο των θεμάτων, μετά από προσφυγή που προανήγγειλε πως θα κατέθετε ο Απόστολος Πατέστος, ο οποίος όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου τυπικά είχαν δίκιο να διαμαρτύρονται, επειδή δεν έλαβαν (όπως και το σύνολο των συμβούλων) εγκαίρως - τρεις μέρες πριν - την πρόσκληση για τη συνεδρίαση. Στην ουσία φάνηκε πως οι τύποι ήταν το πρόσχημα με αφορμή το οποίο κι εμποδίστηκε η συνεδρίαση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία του Δήμου.

Όπως είχε σχολιάσει την προηγούμενη βδομάδα το «Ε», λόγω της χρήσης της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ανάγκες των εκλογών, η προγραμματιζόμενη για τις 30 Απριλίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Αποφασίστηκε λοιπόν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 του μήνα. Επειδή όμως ο φάκελος με την πρόσκληση και τις εισηγήσεις των θεμάτων δεν υπήρξε δυνατότητα να φτάσει εγκαίρως στους 45 αποδέκτες-δημοτικούς συμβούλους, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για την καθυστέρηση της αποστολής τούς επικεφαλής των παρατάξεων, ζητώντας την ανοχή τους. Οι τελευταίοι, όπως ανέφεραν και κατά τη συνεδρίαση, δεν εξέφρασαν καμμία αντίρρηση να μην τηρηθεί η πρόβλεψη των τριών τουλάχιστον ημερών.

Ένσταση…
Ξεκινώντας όμως η συνεδρίαση την Παρασκευή, επαληθεύτηκαν οι φόβοι συμβούλων της πλειοψηφίας πως «θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο Απόστολος Πατέστος πήρε το λόγο και επιχειρηματολόγησε για το γεγονός ότι η συνεδρίαση ήταν παράνομη γιατί δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Σημείωσε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Στρατής Αλεξίου, δεν ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς. «Δεν πρέπει να μας θεωρείτε δεδομένους, κ. Πρόεδρε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατέστος, υπογραμμίζοντας ότι θα προσφύγει με ένσταση ζητώντας την ακύρωση της συνεδρίασης.

Υπήρξε στη συνέχεια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κορδώνη και του κ. Πατέστου, την οποία επεχείρησε να διακόψει και να κατεβάσει τους τόνους της έντασης ο Δημήτρης Βουνάτσος, λέγοντας πως τυπικά ο δημοτικός σύμβουλος έχει δίκιο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι, πέρα απ’ τους τυπικούς λόγους, υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει κι επείγει να αντιμετωπιστούν. Μετά και τις παρεμβάσεις των Άρη Χατζηκομνηνού, Παντελή Πατερέλλη, Βαγγέλη Παλαιολόγου και Γιώργου Πάλλη, αποφασίστηκε να συζητηθούν μόνο δυο επείγουσας σημασίας θέματα και όλα τα υπόλοιπα να μετατεθούν για μετά τις εκλογές.

Αρκετοί πάντως σύμβουλοι, οι οποίοι ήρθαν από μακρινά χωριά για τη συνεδρίαση, χαρακτήρισαν την όλη κατάσταση ως «καψόνι», και για αυτούς που μετακινήθηκαν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα, αλλά κυρίως για τους θεσμούς, που για τους τύπους χάνουν την ουσία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey