Στελέχη του Ομίλου Ρόκα ενημερώνουν δημοτική αρχή και παρατάξεις, ενώ στις 30 Απριλίου εκφέρει άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην επένδυση;

21/04/2012 - 19:08

Τη στάση της στο θέμα της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στις ΑΠΕ αποφασίζει σήμερα η δημοτική αρχή, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στελέχη του Ομίλου Ρόκα ενημερώνουν και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα κληθεί στις 30 Απριλίου να πάρει θέση εκφέροντας άποψη προς την Περιφέρεια.

Τη στάση της στο θέμα της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στις ΑΠΕ αποφασίζει σήμερα η δημοτική αρχή, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στελέχη του Ομίλου Ρόκα ενημερώνουν και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα κληθεί στις 30 Απριλίου να πάρει θέση εκφέροντας άποψη προς την Περιφέρεια, η οποία και θα γνωμοδοτήσει για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης. Με τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, που θεσμικά δε «βαραίνει» στη λήψη της τελικής απόφασης, η τοπική κοινωνία, η Λέσβος, καλείται να δώσει το στίγμα της για το αν θέλει ή όχι την επένδυση.

Με την ενημέρωση χθες της δημοτικής αρχής από στελέχη του Ομίλου Ρόκα για τις παραμέτρους που αφορούν στην επένδυση του 1,85 δισ. ευρώ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού θα πάρει θέση για την επένδυση. Στη συνέχεια, και το αργότερο έως το τέλος Μαΐου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, έχοντας συλλέξει και τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων, θα γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο Όμιλος, όπως έχει γράψει το «Ε», έχει ήδη απ' τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ισχύος 706 μεγαβάτ απ' την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο, με την οποία προβλέπεται και η διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα, το κόστος της διασύνδεσης, που θα επιτρέψει τη διείσδυση όλων των μορφών των ΑΠΕ στα τρία νησιά (θα τους παράσχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν, εκτός απ' τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία, το νερό), φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ. Για να προχωρήσει η επένδυση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, με την οποία ουσιαστικά και «χωροθετούνται» οι ανεμογεννήτριες πάνω στο ανάγλυφο των νησιών.

Στο Δημαρχείο

Χθες το πρωί, για τρεις ώρες περίπου γινόταν ενημέρωση των αντιδημάρχων Περιβάλλοντος Γιάννη Βατού, Τουρισμού Ταξιαρχούλας Πνακά, Αγίας Παρασκευής - Μανταμάδου - Πέτρας Γιώργου Κυριαζή και του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας Παράσχου Βασιλέλλη απ' τους εκπροσώπους του Ομίλου Δημήτρη Χριστοφοράτο και Απόστολο Γκιζά. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, που είχε ζητήσει την ενημέρωση της δημοτικής αρχής, απουσίαζε στην Καλλονή, ενώ ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Αντώνης Κουμαράς, της περιοχής που θα δεχθεί το μεγάλο όγκο των ανεμογεννητριών, βρισκόταν στην Ερεσό για τις ζημιές που έφερε ο νοτιάς στην περιοχή της Σκάλας.

«Υπάρχει αυτοδιοικητικά έλλειμμα απ' το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ούτε καν γνωμοδότηση απ' το Δήμο για την επένδυση που μας αφορά άμεσα, αφού η τοπική κοινωνία είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στο αν την συμφέρει ή όχι και με ποιους όρους», ανέφερε ο κ. Βατός.

Μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο, τα στελέχη του Ομίλου θα επεδίωκαν επαφές με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να απαντήσουν σε τυχόν απορίες τους σε σχέση με την επένδυση.

Ανταποδοτικά 2 εκατομμύρια το χρόνο

«Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να εξαρτώμεθα απ' το πετρέλαιο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κάποιος να αναλάβει το κόστος της διασύνδεσης που θα επιτρέψει την ανάπτυξη όλων των ΑΠΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι με δεδομένο πως ο κάθε τόπος αξιοποιεί ό,τι έχει, η ανάπτυξη στο νησί μας περνά μέσα απ' τις ΑΠΕ», υποστήριξε ο κ. Βατός, ο οποίος αναφέρθηκε και στα ανταποδοτικά έσοδα που προβλέπεται να έχει ο Δήμος απ' την επένδυση.

Μπορεί, όπως είπε, ο Δήμος να μη γνωμοδοτεί, αλλά το πλαίσιο για τις ΑΠΕ τού παρέχει ετησίως ποσοστό 1,7% επί των ακαθάριστων εσόδων της επένδυσης, που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί σε καθαρά ανταποδοτικά έσοδα για το Δήμο Λέσβου άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey