Έπεσε πάνω σε σύρματα

01/07/2012 - 05:56
Ένας Αργυροτσικνιάς, αλλιώς γνωστός ως Λευκός Ερωδιός, πέρασε τις τελευταίες του στιγμές στα χέρια των υπευθύνων του Ζωοκομείου Λέσβου μέσα στον περασμένο μήνα.
Ένας Αργυροτσικνιάς, αλλιώς γνωστός ως Λευκός Ερωδιός, πέρασε τις τελευταίες του στιγμές στα χέρια των υπευθύνων του Ζωοκομείου Λέσβου μέσα στον περασμένο μήνα. Το πανέμορφο αυτό λευκό πουλί, το είδος του οποίου είναι προστατευόμενο, βρέθηκε αναίσθητο στη διασταύρωση του δρόμου της Καλλονής με αυτόν που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή, έχοντας χτυπήσει κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο σύρμα τής ΔΕΗ.

Ο Αργυροτσικνιάς είναι ένα είδος που συναντάται περισσότερο στα τροπικά και εύκρατα κλίματα του κόσμου, είναι όμως ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της Ασίας. Είναι ένα μεγάλο πουλί με λευκό φτέρωμα, που φτάνει σε μήκος τα 101 εκατοστά, ζυγίζει μέχρι και περίπου ένα κιλό και ζει σε αποικίες πάνω σε δέντρα, κοντά σε μεγάλες λίμνες με καλαμιώνες ή άλλους υγροτόπους. Είναι εν μέρει μεταναστευτικό είδος, αφού όσα πουλιά κατοικούν στο νότιο ημισφαίριο εγκαταλείπουν τις περιοχές με κρύους χειμώνες και κινούνται πιο βόρεια. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως είναι προστατευόμενο και ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έντονη ανθρώπινη παρουσία.
Στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής εμφανίζεται κάθε χρόνο, τόσο στις Αλυκές, όσο και στις εκβολές του ποταμού «Τσικνιά», στο έλος της Σκάλας, στις εκβολές του ποταμού «Εννιά Καμάρες», στο έλος των Παρακοίλων κ.α..

Ήταν αδύναμο από πριν
Το άτυχο πουλί που μάζεψαν οι υπεύθυνοι του Ζωοκομείου Λέσβου μέσα στον Ιανουάριο από τη διασταύρωση Καλλονής - Αγίας Παρασκευής, δεν μπορούσε να κρατήσει ούτε το κεφάλι του όρθιο. Έχοντας χάσει ήδη τις αισθήσεις του, ξεψύχησε μέχρι να το μεταφέρουν στο χώρο τους. Αρχικά υποτέθηκε πως είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο, στη συνέχεια όμως βγήκε το συμπέρασμα πως είχε μάλλον προσκρούσει σε σύρματα της ΔΕΗ, αφού δεν είχε χτυπήματα στο σώμα του, παρά μόνο αίμα στο στόμα και το ράμφος του. «Είναι λίγο νωρίς για μετανάστευση, αλλά ίσως επειδή ο καιρός είναι καλός, να ήρθαν νωρίτερα κάποια πουλιά», είπαν στο «Ε» οι υπεύθυνοι του Ζωοκομείου. «Το συγκεκριμένο ήταν αρκετά αδύναμο και μάλλον αυτή ήταν και η αιτία που δεν πρόλαβε να αντιδράσει όταν βρέθηκαν μπροστά του τα σύρματα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey