Προσέχουμε γιατί δεν είναι μόνο παιχνίδι…

01/07/2012 - 05:56
Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζουμε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η όγδοη χρονιά της επετείου, που γιορτάζεται σε 70 χώρες. Στη Μυτιλήνη, μια ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου.
Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζουμε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η όγδοη χρονιά της καθιερωμένης πλέον επετείου, που γιορτάζεται σε 70 χώρες και πέντε ηπείρους και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους πάνω στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του ίντερνετ, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών, που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η μέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης «Insafe» και στη χώρα μας από τη δράση «Saferinternet.gr», του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Οι φετινές εκδηλώσεις εστιάζουν στις εικονικές ζωές. Στο «ξόδεμα», δηλαδή, από μικρούς και μεγάλους, ενός αρκετά μεγάλου μέρους της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες (από παιχνίδια έως κοινωνική δικτύωση), μέσα από τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, που αφορούν στην ιδιωτικότητα, την πρόληψη και την υγεία τους. Με το σύνθημα «Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τη ζωή σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων», ο θεσμός καλεί μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν πιο προσεκτικά τις «εικονικές» ζωές τους και να ανακαλύψουν το πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συμμετοχή πάνω από 150 σχολείων, οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών και πλήθος εκδηλώσεων, εργαστηρίων και άλλων δρωμένων.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος η ενημέρωση
Αλλά και στη Μυτιλήνη, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ο σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής Τιμολέων Θεοφανέλλης και το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής κατά των Εξαρτήσεων «Πνοή» διοργανώνουν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού και της ενημέρωσης σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, μια ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει μια πρώτη γνωριμία με τα πλεονεκτήματα και τους τρόπους χρήσης του διαδικτύου, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη χρήση και την κατάχρησή του, ενώ θα προταθούν παράλληλα πρακτικές καλής χρήσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που συναντούν οι χρήστες του.
«Η ημερίδα απευθύνεται τόσο στους μαθητές, όσο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς», λέει στο «Ε» ο κ. Θεοφανέλλης. «Υπάρχει πρόβλημα με το ίντερνετ, γιατί πολλά παιδιά το χρησιμοποιούν και μπαίνουν σε έναν κόσμο διαφορετικό, του οποίου τους κανόνες και τις παγίδες δε γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, αισθάνονται πως έχουν πολύ μεγάλη ελευθερία και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Από την άλλη, πολλοί γονείς δε γνωρίζουν τους κινδύνους του ίντερνετ και θεωρούν πως τα παιδιά τους είναι ασφαλή σε αυτό το περιβάλλον. Είναι, ωστόσο, ένα περιβάλλον όπου νομίζεις πως τις φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες που ανεβάζεις τις βλέπουν μόνο οι γνωστοί σου, αλλά τελικά μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε. Για το λόγο αυτό, αλλά και για την εξάρτηση από το διαδίκτυο που παρουσιάζουν μικρές και μεγαλύτερες ηλικίες, θεωρούμε πως πρέπει όλοι να ενημερωθούν για τους κινδύνους που υπάρχουν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey