Η γρίπη… «χτύπησε» την εθελοντική αιμοδοσία

01/07/2012 - 05:56
Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση το διήμερο αιμοδοσίας, που οργανώθηκε από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση το διήμερο αιμοδοσίας, που οργανώθηκε τη Δευτέρα και χθες Τρίτη από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η προσφορά σε αίμα, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι συνολικά μικρότερη σε σχέση με την αιμοδοσία πέρυσι το Μάρτιο, καθώς λόγω της γρίπης και των εποχικών ιώσεων αρκετοί ήταν οι εθελοντές και τις δύο ημέρες που δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα.

«Ο κόσμος είναι γριπιασμένος αυτή την εποχή, άλλοι ήρθαν με βήχα ή συνάχι, άλλοι μας είπαν ότι παίρνουν αντιβίωση και βέβαια σε αυτή την περίπτωση αποκλείονται από την αιμοδοσία. Σε σχέση με πέρυσι είχαμε την πρώτη μέρα περίπου 10 φιάλες λιγότερες, για μας όμως αυτό είναι σημαντική απώλεια», είπε μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, κ. Μαρία Ζερβού.
Συνολικά τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της εθελοντικής αιμοδοσίας, συγκεντρώθηκαν 89 φιάλες, έναντι 100 φιαλών που είχαν συγκεντρωθεί σε αιμοδοσία που είχε γίνει πέρυσι το Μάρτιο. Ο Μάρτιος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για τις εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνονται, αφού πάντοτε η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες αιμοδοσίες στη διάρκεια του χρόνου.
Αναλυτικά στοιχεία για το διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών.

Συντονίζονται…
Σήμερα, εξ άλλου, αναμένεται να συνεδριάσει μετά από αρκετούς μήνες το συντονιστικό όργανο Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προκειμένου να προγραμματιστούν αιμοδοσίες που θα γίνουν με βάση και τις ανάγκες που καταγράφονται στο Νοσοκομείο για τη διάρκεια της χρονιάς. «Είναι ανάγκη να υπάρχει ένας προγραμματισμός, ώστε να καλύπτεται όλη η χρονιά και να μην υπάρχουν διαστήματα με ελλείψεις. Πριν από ένα μήνα, συγκεκριμένα, είχαμε ελλείψεις. Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά ασθενών στο Νοσοκομείο που χρειάζονται τακτικά και μεγάλες ποσότητες αίματος. Πέρα από τους νεφροπαθείς και τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Σημείωσε, πάντως, ότι ο Σύλλογος έχει την αμέριστη στήριξη του Νοσοκομείου και ειδικότερα του διοικητή, κ. Παύλου Παπαδόπουλου.
Ετησίως η Λέσβος, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, χρειάζεται περίπου 4.500 μονάδες αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Πέρυσι μπορέσαμε και καλύψαμε όπως-όπως τις ανάγκες. Ξέρετε, πέρα από τις αιμοδοσίες, τα μέλη του Συλλόγου μας είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και εφόσον υπάρξει ανάγκη σε αίμα, τους ειδοποιούμε και πηγαίνουν να δώσουν αίμα.»
Η ίδια σημειώνει, εξάλλου, και το ρόλο που παίζει η οικονομική κρίση στην ψυχολογία, μειώνοντας τη διάθεση για εθελοντική προσφορά. «Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στο σπίτι του εξ αιτίας της κρίσης, δεν έχουν τις δυνάμεις να δώσουν αυτό το περίσσευμα ψυχής για το διπλανό τους. Όμως οι ανάγκες υπάρχουν και οι άρρωστοι είναι δίπλα μας και πρέπει να βοηθήσουμε», τονίζει η κ. Ζερβού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey