Άθλος… 100 χιλιομέτρων

01/07/2012 - 05:56
Τέλειωσε σε χρόνο ρεκόρ, απασχολώντας 200 εργαζομένους, το μεγαλύτερο δημοτικό έργο του Βορείου Αιγαίου, τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης, κόστους 18,3 εκατομμυρίων ευρώ.      
Η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το μεγαλύτερο δημοτικό έργο του Νομού Λέσβου αλλά και ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης. Σε λιγότερο από δύο χρόνια απ’ την έναρξη των εργασιών, ολοκληρώθηκαν περίπου 100 χιλιόμετρα νέων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε επτά δημοτικά διαμερίσματα με πολλούς περισσότερους μικρούς και μεγάλους οικισμούς. Δίκτυα τα οποία λίγο πριν την προθεσμία λήξης του έργου, την 1η Δεκεμβρίου 2010, είχαν ήδη δοθεί προς χρήση.

Ένα μεγάλο θέμα που απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα για αρκετά μεγάλο διάστημα, ήταν οι μελέτες, η ένταξη, η χρηματοδότηση, η δημοπράτηση, οι προσφυγές και τέλος, η έναρξη του μεγαλύτερου δημοτικού έργου για τα δεδομένα της νησιωτικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του έργου των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Ερεσού - Αντίσσης. Η σοβαρή προσπάθεια που έγινε καταρχήν από δύο διαδοχικά δημάρχους, τον τέως Πολύδωρο Αμπατζή και τον νυν Σωτήρη Καρδαρά, ήταν δυσανάλογα μεγάλη για τα δεδομένα του μικρού δήμου. Εξαιτίας δε προσφυγών που καθυστέρησαν την έναρξή του, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα υπάρξει δυνατότητα, το έργο, που μαζί με το ΧΥΤΑ της Λέσβου, ήταν τα μόνα που χρηματοδοτήθηκαν στη Λέσβο απ’ το Ταμείο Συνοχής την τρίτη προγραμματική περίοδο, να προλάβει να υλοποιηθεί.

Πρόκαναν…

Ακόμη, όμως, κι όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, μετά τις αρχές του 2009, υπήρξαν προβλήματα στην εξέλιξή του, που αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως, θα μπορούσαν να ματαιώσουν τη μεγάλη αυτή παρέμβαση (για παράδειγμα, το τι πέτρα θα χρησιμοποιηθεί για την πλακόστρωση των δρόμων που τοποθετήθηκαν τα δίκτυα).
«Παρά τα προβλήματα, το έργο ευτυχώς τέλειωσε και τώρα, με το τέλος και της δημαρχιακής μας θητείας με την κατάργηση του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης, έχουμε την ικανοποίηση πως καταφέραμε όλοι μαζί να ολοκληρωθεί η σημαντικότερη, κατά την άποψή μου, παρέμβαση για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής στα χωριά μας», ανέφερε ο δήμαρχος Σωτήρης Καρδαράς.
«Προσωπικά, ούτε στιγμή, γνωρίζοντας και τις δυνατότητες της εταιρείας μας, δεν πίστεψα ότι δε θα προλάβουμε μέσα στις προθεσμίες να ολοκληρώσουμε το έργο, που άλλαξε κυριολεκτικά τα περισσότερα χωριά του Δήμου», ανέφερε εκ μέρους της αναδόχου εργολήπτριας εταιρείας «ΑΛΤΕΚ Α.Ε.» ο κ. Μιχάλης Γελαγώτης.

Πολλά μέτωπα

Στο πλαίσιο του έργου, τοποθετήθηκαν 32 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης και 75 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης, σε Άντισσα, Βατούσα, Ερεσό, Σκάλα Ερεσού, Μεσότοπο, Ταβάρι, Πτερούντα, Σίγρι και Χίδηρα, κατασκευάστηκαν 14 αντλιοστάσια ύδρευσης και επτά αντλιοστάσια αποχέτευσης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις σε περίπου 70 στρέμματα γης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κλίσεις και συνολικά οι απαιτήσεις κατασκευής του έργου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο βασικός λόγος για τον οποίο το έργο μπόρεσε να υλοποιηθεί, ήταν ότι σε εξέλιξη δουλεύονταν παράλληλα πολλά διαφορετικά σημεία, μεγάλοι οικισμοί ή και μικρότεροι, από διαφορετικά συνεργεία. «Υπήρξε», ανέφερε ο κ. Γελαγώτης, «ένας κεντρικός σχεδιασμός απ’ την πλευρά μας για το πόσα και ποια “μέτωπα” θα ήταν την ίδια ώρα ανοιχτά. Γι’ αυτό και όσο διάστημα ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες, δούλευαν συνεχώς περίπου 200 εργαζόμενοι, εργάτες και τεχνίτες».
Εκτός απ’ τους εργαζόμενους στην εταιρεία στο πλαίσιο του ίδιου έργου, απασχολήθηκε και σημαντικός αριθμός εργατών και αρχαιολόγων απ’ την Κ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, αφού -όπως ανέφερε ο κ. Γελαγώτης- «συνολικά διατέθηκαν για αρχαιολογικές εργασίες περί τις 600.000 ευρώ». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν δεν υπήρχε η ανάγκη εμπλοκής των αρχαιολογικών υπηρεσιών, οι χρόνοι κατασκευής των δικτύων, θα ήταν ακόμη πιο γρήγοροι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey