«Διοικητήριο» με… μισό νοίκι

01/07/2012 - 05:56
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναζητείται ενιαίος χώρος 2.500 τετραγωνικών, εντός ή και μέχρι δέκα χιλιόμετρα εκτός της Μυτιλήνης, για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναζητείται ενιαίος χώρος 2.500 τετραγωνικών, εντός ή και μέχρι δέκα χιλιόμετρα εκτός της Μυτιλήνης, για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Θέτοντας ως στόχο τον περιορισμό του κόστους στέγασης των υπηρεσιών της στο μισό απ’ ό,τι είναι σήμερα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναζητά διοικητήριο, στο οποίο και θα συγκεντρωθούν οι διάσπαρτοι σε 12 ακίνητα σήμερα υπάλληλοί της. Η δαπάνη των ενοικίων απ’ τις 900.000 που ανερχόταν σε ετήσια βάση στις αρχές του χρόνου, μειώθηκε κατά περίπου 20% μετά από αναπροσαρμογές που έγιναν στα μισθώματα, ενώ η Περιφέρεια θα επιδιώξει περαιτέρω μείωσή τους, ώστε να γίνει οικονομία τουλάχιστον ακόμη 300.000 ευρώ, που θα διατεθούν σε άλλους σκοπούς.

Μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση έλαβε την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να προβεί στην ενοικίαση χώρου για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ο οποίος θα πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
- Θα είναι συνολικού ωφέλιμου εμβαδού πάνω από 2.500 τετραγωνικών μέτρων.
- Θα διαθέτει βοηθητικούς-αποθηκευτικούς χώρους, για τη φύλαξη των αρχείων των υπηρεσιών, εμβαδού 1.500 με 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
- Θα προσφέρει μεγάλο πάρκινγκ, χωρητικότητας κατ’ ελάχιστον 200 επιβατηγών αυτοκινήτων.
- Θα βρίσκεται εντός της πόλης της Μυτιλήνης ή σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων απ’ την πόλη.
Με την τελευταία αυτή πρόβλεψη, της απόστασης δηλαδή απ’ την πόλη, διαφώνησε σύμφωνα με πληροφορίες ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας, προβάλλοντας λόγους εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο αντίλογος ήταν πως με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στον ίδιο χώρο, εκτός της καλύτερης λειτουργίας επιτυγχάνεται και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, πόσο μάλλον όταν ο χώρος αυτός διαθέτει πάρκινγκ, κάτι που στερούνται οι περισσότερες περιφερειακές υπηρεσίες.

Μεγάλη οικονομία…
Μέχρι σήμερα, εκτός του κεντρικού κτηρίου της Περιφέρειας, στην Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, όπου φιλοξενούνται το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα γραφεία του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και του εκτελεστικού γραμματέα, οι υπηρεσίες είναι διασκορπισμένες σε 12 ακόμη κτήρια, για τα οποία το ετήσιο μίσθωμα, μετά και τις μειώσεις που έγιναν με επαναδιαπραγμάτευση λόγω της κρίσης, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 700.000 ευρώ.
Το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή, είναι να εξοικονομηθούν τα μισά και παραπάνω χρήματα απ’ τα ενοίκια, τα οποία θα διατεθούν για άλλες ανάγκες ή και για έργα.
Χρειάζεται να σημειώσουμε πως και στο παρελθόν υπήρξαν σκέψεις για «αποκέντρωση» των νομαρχιακών τότε υπηρεσιών, αλλά δεν ευοδώθηκαν τα συγκεκριμένα σχέδια εξ αιτίας της αντίδρασης των υπαλλήλων. Πάντως, για πρώτη φορά μια τέτοια σκέψη λαμβάνει τη μορφή απόφασης και μάλιστα αναμένεται, μετά την ανάρτησή της στο σύστημα «Διαύγεια», να δημοσιοποιηθεί και η πρόσκληση ενδιαφέροντος με συγκεκριμένες προθεσμίες, ώστε όσοι διαθέτουν τέτοια ακίνητα να υποβάλουν οικονομική προσφορά.


Εργασίες επισκευών-αποκαταστάσεων στην όψη του κτηρίου
«Ρετούς» στην Περιφέρεια

Σοβάδες που προκάλεσαν πονοκέφαλο κατ’ αρχάς στους ίδιους τους ενοίκους του κτηρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, έπεσαν το προηγούμενο διάστημα απ’ τη γωνία της ταράτσας, όπου και βρίσκεται η είσοδος του πλαϊνού πάρκινγκ.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ανατέθηκε σε εργάτες η μερική αποκατάσταση (τρίψιμο του σοβά και αποκόλληση των τμημάτων που ήταν επικίνδυνο να πέσουν), ενώ οι υπηρεσίες συνέταξαν μελέτη για τη συνολική επισκευή του εξωτερικού τμήματος του κτηρίου. Η μελέτη εγκρίθηκε και οδεύει προς δημοπράτηση το έργο «Επισκευή όψεων του κεντρικού κτηρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται, όμως, παρά και τις εγκρίσεις της πίστωσης για την όλη επέμβαση, το «ρετούς» στην όψη του κτηρίου να καθυστερήσει μερικούς μήνες και να γίνει μετά το χειμώνα, αφότου θα έχει περάσει η περίοδος των βροχοπτώσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey