Ερασιτέχνες ψαράδες και… <br>Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι

01/07/2012 - 05:56
Ένα δικό του σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό -που για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταφέρει συνεχώς δεδομένα από υπολογιστή σε ηλεκτρονική πινακίδα σε πραγματικό χρόνο- έχει εγκαταστήσει ο Ναυταθλητικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτρόπολης Θερμής, «Ποσειδών» στο λιμανάκι της Θερμής.
Ένα δικό του σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό -που για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταφέρει συνεχώς δεδομένα από υπολογιστή σε ηλεκτρονική πινακίδα σε πραγματικό χρόνο- έχει εγκαταστήσει ο Ναυταθλητικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτρόπολης Θερμής (ΝΕΣΕΑΛΘ) «Ποσειδών» στο λιμανάκι της Θερμής, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο μετεωρολογικό σταθμό, κόστους 3.500 ευρώ, χρηματοδοτούμενου από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, ο οποίος έχει επιδόσεις επαγγελματικού σταθμού και διαθέτει ανεμόμετρο, βροχόμετρο, βαρόμετρο και αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ όλες οι ενδείξεις εμφανίζονται σε ειδική κονσόλα, συνδεδεμένη με ειδικό λογισμικό σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Η/Υ), ώστε τα δεδομένα που καταγράφονται να διατηρούνται σε ιστορικά αρχεία και να προβάλλονται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
Η όλη προσπάθεια έχει ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και προληπτικό χαρακτήρα και στοχεύει στο να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να βοηθάει τους κατοίκους της περιοχής και τα μέλη του Συλλόγου να παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα, προστατεύοντας τους τελευταίους από άσχημες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Πώς λειτουργεί ο σταθμός

Κάποια από τα δεδομένα που θα καταγράφονται στον Η/Υ, όπως η κατεύθυνση και η ένταση του ανέμου, η θερμοκρασία και η βροχόπτωση, θα μεταφέρονται στη συνέχεια αυτόματα - σε πραγματικό χρόνο - σε ηλεκτρονική πινακίδα που έχει τοποθετηθεί εξωτερικά στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, σε περίοπτη θέση, ώστε οι ψαράδες να μπορούν να ενημερώνονται για τις ισχύουσες καιρικές συνθήκες και την ασφάλειά τους, πριν αποπλεύσουν. Οι ίδιες ενδείξεις θα είναι ορατές και σε όλους όσοι διέρχονται από τον κεντρικό δρόμο Μανταμάδου - Θερμής - Μυτιλήνης.
Την προμήθεια του μετεωρολογικού σταθμού ανέλαβε, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Λουτρόπολης Θερμής, η νομαρχία Λέσβου και η εγκατάστασή του έγινε από τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Λουτρόπολης Θερμής, κ. Χρήστο Μανωλέλλη, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 120 μετεωρολογικοί σταθμοί, ενταγμένοι στο Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ωστόσο ο Σύλλογός τους πρωτοπόρησε όσον αφορά στο λογισμικό που χρησιμοποιείται.
«Η καινοτομία είναι ότι είχαμε την ιδέα και το κάναμε πράξη, να μεταφέρουμε τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο από τον Η/Υ στην ηλεκτρονική πινακίδα, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος και οι αλιείς. Δεν υπάρχει, στην Ελλάδα, άλλο τέτοιο πρόγραμμα, που να περνάει τα δεδομένα από τον Η/Υ συνεχώς, κάθε ένα λεπτό, στην πινακίδα.»

Δεν υπήρχε προμηθευτής
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ήταν και η δυσκολία τους, αφού δεν μπορούσαν να βρουν προμηθευτή για το πρόγραμμα, κάτι το οποίο τελικά ανέλαβε να κάνει η εταιρεία «Target Point», μέσω Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν, πάντως, η πινακίδα λειτουργεί κανονικά, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ορισμένες προσαρμογές, όπως το να αναγράφονται τα μποφώρ αντί για την ταχύτητα του ανέμου σε χιλιόμετρα, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Μανωλέλλη, πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής, χαρακτήρισε την έναρξη της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού ως ενέργεια «πολύ θετική για τους αλιείς», αλλά και για όσους διέρχονται από την περιοχή της Θερμής.
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων της Θερμής, θα είναι η ανάρτηση των δεδομένων στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (www.nesealth.gr), ώστε να δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω αυτής όσοι ενδιαφέρονται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να ενταχθεί ο μετεωρολογικός σταθμός στο αντίστοιχο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα τα δεδομένα και να είναι ακριβέστερες οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αλιέων, ευχαριστεί το νομάρχη και τον αντινομάρχη Λέσβου, αλλά και όλα τα μέλη της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής και τον υπεύθυνο ΠΣΕΑ, «για την ευγενική, όσο και διορατική απόφαση αποδοχής της σχετικής πρότασης του Συλλόγου, τη χρηματοδότηση της προμήθειας και την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του σταθμού στο Σύλλογο».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey