«Επιστροφή στην Αρκαδία»… με την τέχνη της φωτογραφίας

01/07/2012 - 05:56
Σε δύο μεγάλες εκθέσεις στο Παλμ Μπητς της Φλόριντα έδωσε το παρών με φωτογραφίες του ο Δημήτρης Γέρος. Μαζί με άλλους δύο μεγάλους φωτογράφους, πήρε μέρος στη διεθνή έκθεση Art Palm Beach, ενώ έργα του θα βρίσκονται στο «Holden Luntz Gallery», μαζί με αυτά τεσσάρων ακόμη φωτογράφων.
Σε δύο μεγάλες εκθέσεις στο Παλμ Μπητς της Φλόριντα έδωσε το παρών με φωτογραφίες του ο Δημήτρης Γέρος. Μαζί με άλλους δύο μεγάλους φωτογράφους, πήρε μέρος στη διεθνή έκθεση Art Palm Beach, ενώ από τις 29 του περασμένου μήνα έως και τις 25 του μήνα που διανύουμε, έργα του θα βρίσκονται στο «Holden Luntz Gallery», μαζί με αυτά τεσσάρων ακόμη φωτογράφων.

Το θέμα της έκθεσης που τώρα πραγματοποιείται στο Παλμ Μπητς: «Return to Arcadia: Visions of Lost Paradise» («Επιστροφή στην Αρκαδία: Οράματα ενός Χαμένου Παραδείσου»). Περιστρέφεται γύρω από ένα μύθο που συναντάμε σχεδόν σε κάθε θρησκευτικό δόγμα: αυτόν της «πτώσης» του Ανθρώπου και της προσπάθειάς του να επιστρέψει στην ουτοπία, μόνιμα ή προσωρινά. Ένα αρχέτυπο που έχει δώσει βάσεις στη μυθολογία διαμέσου των αιώνων. Και από την άλλη, η πολυδιάστατη σύνθεση της ανθρώπινης ψυχής, όπου το ανθρώπινο δράμα υποκινείται από ελπίδες, όνειρα, φόβους και επιθυμίες.
Το «παράθυρο στον κόσμο» που ανοίγει η φωτογραφία, έχει τη δύναμη να δώσει μορφή σε αφηρημένες ιδέες και αντικείμενα. Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι τέσσερις φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, επιδιώκοντας να δείξουν αυτό που δε φαίνεται με τα μάτια, μέσα από αναφορές σε πολιτισμούς και μύθους από την αρχαία Ελλάδα, την Ινδία και την Εδέμ.
Συμμετέχοντας με φωτογραφίες του μεγάλων διαστάσεων, ο Δημήτρης Γέρος συνενώνει, μέσα από έργα πολλαπλών στρωμάτων, ανθρώπους, ζώα και διαφορετικά περιβάλλοντα, που συνυπήρχαν σε αρμονική σχέση στην αρχαία Ελλάδα, αλλά έχουν διαχωριστεί διαμέσου αιώνων αστικοποίησης. Οι φωτογραφίες του, χαρακτηριστικές του «ματιού» μέσα από το οποίο «βλέπει» στα έργα του, αναδεικνύουν τα αισθησιακά στοιχεία του ανθρώπου, των ζώων και της φύσης.


Επιστροφή στο… Χαμένο Παράδεισο, μέσα από τα έργα του φωτογράφου που φιλοξενούνται στην έκθεση

Λίγα λόγια για το φωτογράφο
Ο Δημήτρης Γέρος γεννήθηκε το 1948 και ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που παρουσίασαν performances, body art, video art και mail art στη χώρα. Έχει κάνει 52 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Συνεργάζεται, επιπλέον, με μεγάλες γκαλερί της Αθήνας, αλλά και της Νέας Υόρκης, του Παλμ Μπητς και του Σαν Φρανσίσκο. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, εθνικές γκαλερί και μουσεία ανά την υφήλιο. Τέλος, κυκλοφορεί μια σειρά από λευκώματα με φωτογραφίες του, καθώς και άλλες εκδόσεις για το έργο του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey