«Αντέδρασα στη μετάλλαξη»

01/07/2012 - 05:56
 Δήλωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου αλλά και από μέλος του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησε χθες ο Ηρακλής Βερβέρης...
Ο Ηρακλής Βερβέρης με δήλωσή του, προαναγγέλλει την προσχώρησή του στην «Κοινωνική Συμφωνία»

 
Δήλωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου αλλά και από μέλος του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησε χθες ο Ηρακλής Βερβέρης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την επικείμενη προσχώρησή του στο νεοϊδρυθέν κόμμα με πρόεδρο τη Λούκα Κατσέλη, «Κοινωνική Συμφωνία». Όπως υποστηρίζει ο κ. Βερβέρης, η απόφασή του να φύγει απ’ το ΠΑΣΟΚ μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, ήταν πράξη αντίδρασης στη «μετάλλαξη» του Κινήματος.


Μια μέρα μετά την ίδρυση του νέου κόμματος, που πλαισιώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τέως στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, ο Ηρακλής Βερβέρης με δήλωσή του, επιβεβαιώνει τα όσα αποκάλυψε το «Ε» την Τρίτη, για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κόμμα, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα απ’ την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.
Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, μπορεί να έχουν μετατεθεί οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που έρχονται πολύ σύντομα, άνοιξαν όμως τα μέτωπα των διαρροών και της δημόσιας εκδήλωσης δυσαρέσκειας απ’ τις βασικές επιλογές σε κυβερνητικό επίπεδο, και ιδίως όσων διαφώνησαν με το μνημόνιο και τα οικονομικά μέτρα.

Προβληματισμός
Διότι δεν είναι μόνο ο κ. Βερβέρης ή άλλα κομματικά πρωτοκλασάτα στελέχη στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και πολλά ακόμη στελέχη και μέλη του κινήματος κι εδώ στη Λέσβο, που δηλώνουν έντονα προβληματισμένα. Κι όχι τώρα μετά το μνημόνιο ΙΙ αλλά πολύ πριν, απ’ την πρώτη κιόλας μνημονιακή σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικές και των ποσοστών που δίνουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις, οι διαφοροποιήσεις με ενδεικτικό παράδειγμα, το άρθρο του μέχρι τότε υπεύθυνου Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου, Παναγιώτη Λενέτη, που δυο χρόνια περίπου πριν, στις 22 Ιουνίου 2010, είχε δημοσιεύσει το «Ε». Στο κείμενο αυτό καταγγέλλονταν ως εγκληματική η υπογραφή του μνημονίου και εκφράζονταν οι διαφωνίες του στελέχους, που τώρα δηλώνει ότι δεν θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί κομματικά, αν και παραμένει ενεργός πολιτικά ως συνδικαλιστής στο χώρο των δημοτικών υπαλλήλων.
Παρότι όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιλά για προσχωρήσεις σε διάφορους σχηματισμούς ή και κόμματα, πλην του κ. Βερβέρη, δεν έχουν υπάρξει άλλες ανακοινώσεις, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι κάποιοι διαφωνούντες ή δυσαρεστημένοι είναι πολύ πιθανόν να μείνουν σπίτι τους. Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θα δώσουν μια πρόγευση απ’ το τι θα γίνει σε τοπικό επίπεδο και στις εθνικές εκλογές.

«Εκτός ΠΑΣΟΚ, 38 χρόνια μετά»    


Ολόκληρη η δήλωση του Ηρακλή Βερβέρη για την αποχώρησή του απ’ το ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


«Από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ΠΑΣΟΚ στρατεύτηκα πιστεύοντας στις αρχές που η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη περιελάμβανε.
Νέος τότε, με συνεπήραν οι θέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία.
Από τότε συμμετείχα σε όλες τις μικρές ή μεγάλες μάχες που έδωσε το κίνημα πιστεύοντας ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο.
Συνέχιζα να στηρίζω το ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν έβλεπα να μετεξελίσσεται σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Τελευταία επέλεξα να στηρίξω, ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Γιώργο Παπανδρέου επειδή πίστεψα στην ειλικρίνεια, την εντιμότητά  και τη δυνατότητα του να βγάλει τη χώρα από την καθοδική πορεία και την πολύπλευρη κρίση (οικονομική, πολιτική, θεσμική, ηθική), που ήταν πια ορατή.       
Όμως διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την πολιτική που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, μια πολιτική που δεν εξαγγείλαμε προεκλογικά και ως εκ τούτου δεν είχε την έγκριση του Ελληνικού λαού.
Ήδη από τον Μάιο του 2010 διαφώνησα δημόσια με την πολιτική επιλογή της ψήφισης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του πρώτου μνημονίου και των όσων ακολούθησαν στην εφαρμογή του, θέση που είχα εκφράσει και στα όργανα του ΠΑΣΟΚ όπου συμμετέχω.
Είχα ζητήσει δημόσια και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών εκλογών, τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά και το καλοκαίρι του 2011 την άμεση προσφυγή στον λαό μια και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε ένα πρόγραμμα ξένο με τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά και την πολιτική του φυσιογνωμία, χωρίς την λαϊκή νομιμοποίηση.
Τότε κάποιοι είχαν σπεύσει να με κατηγορήσουν για αυτή μου την θέση. Οι εξελίξεις και τα όσα ακολούθησαν νομίζω με δικαίωσαν απόλυτα. Την ίδια άποψη είχα και έχω και για την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου από την συγκυβέρνηση πλέον του ΠΑΣΟΚ με την Ν.Δ.
Όλα αυτά τα χρόνια της συνεχής μου παρουσίας στα όργανα του ΠΑΣΟΚ επέλεγα πάντα τον δύσκολο δρόμο της άποψης και της τοποθέτησης με βάση τα πολιτικά πιστεύω της παράταξης και τις προσωπικές μου αρχές, αντί του εύκολου δρόμου της υποταγής και της σιωπής σε πολιτικές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία μας.
Όλοι γνωρίζουν ότι υπηρέτησα το ΠΑΣΟΚ και την τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, μόνο από αιρετές θέσεις με την ψήφο των συμπατριωτών μου.
Πάντα επέλεγα να κοιτάω στα μάτια τους συμπολίτες μου, μια και δραστηριοποιούμαι στα κοινά με βάση την δική τους στήριξη και μόνο αυτή.
Δεν μπορώ να στηρίξω μια αδιέξοδη πολιτική που καταδικάζει τους πιο αδύναμους στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Δεν μπορώ να σιωπήσω μπροστά σε αυτή την μετάλλαξη που έχει υποστεί ο πολιτικός μας χώρος, από κίνημα για τον προοδευτικό και δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας, στο πλευρό των μη προνομιούχων και αδύναμων της κοινωνίας, στην βάση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και των αρχών του κινήματος μας, σε ένα κόμμα των αδιέξοδων πολιτικών, μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Μένω πιστός στις αρχές που υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια, που όμως είναι δύσκολο να εκφραστούν μέσα από το σημερινό ΠΑΣΟΚ. 
Η απόφαση μου αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη επειδή για 38 χρόνια εκφράστηκα μέσα από αυτόν τον πολιτικό χώρο. Ζητώ από όλους τους συντρόφους μου, που τόσα χρόνια συμπορευτήκαμε, να κατανοήσουν αυτή μου την επιλογή.
Σας καλώ να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα προοδευτικό εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση στα πλαίσια των αρχών του δημοκρατικού σοσιαλισμού με βάση τις ανάγκες του λαού, για την ανάπτυξη, με την συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Θα συνεχίσω, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, να είμαι δίπλα σε όλα τα προβλήματα των συμπατριωτών μου και από την θέση σήμερα του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μας.Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey