Δήμος Λήμνου με προϋπολογισμό-«υπόδειγμα»

01/07/2012 - 05:56
Εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Αιγαίου ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου και πλέον ο μοναδικός δήμος του νησιού μπορεί να προχωρήσει κανονικά στη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του.
Εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Αιγαίου ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου και πλέον ο μοναδικός δήμος του νησιού μπορεί να προχωρήσει κανονικά στη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με στελέχη της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Αιγαίου, πρόκειται για τον αρτιότερο και καλύτερα δομημένο προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα.
«Εργαστήκαμε σκληρά», λέει ο κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, «για να καταφέρουμε να καταθέσουμε στην τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Αν και, όπως τον έχω χαρακτηρίσει, είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης και συνέπειας, δεν παύει να έχει και τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα. Θα προσπαθήσουμε τον ερχόμενο Νοέμβρη να καταθέσουμε ακόμη καλύτερο.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο προϋπολογισμό, καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα του ενιαίου Δήμου Λήμνου, είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία στις 29 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ και είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα. Παρά τα σημαντικά προβλήματα, καθώς και τις υποχρεώσεις που είχαν αφήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές των τέως τεσσάρων δήμων του νησιού, η νέα δημοτική αρχή Λήμνου κατάφερε να δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα, κυρίως με την ένταξη σημαντικών έργων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μέσα στις πολιτικές της δημοτικής αρχής ήταν και η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες και τα αναλώσιμα, καθώς μετά τη συνένωση των τεσσάρων δήμων σε έναν η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικά, κυρίως λειτουργικά, έξοδα.

«Νοικοκύρεμα»

Η αποτελεσματική διαχείριση και το νοικοκύρεμα βρίσκονται στους πρώτους στόχους της δημοτικής αρχής, ενώ στο σύνολό του ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος σε σχέση με τους άλλους τέσσερις συνολικά προϋπολογισμούς. Σημαντικά για τη Λήμνο έργα, όπως βιολογικοί καθαρισμοί, σχολεία, υδρεύσεις και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, εντάσσονται μέσα στο νέο προϋπολογισμό, ενώ η δημοτική αρχή - όπως ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - θα προχωρήσει στη λήψη δανείου για την κάλυψη των χρεών των τέως δήμων, ιδίως του τέως Δήμου Μύρινας, και την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών, ιδίως στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης και ποιότητας ζωής.
Στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου Λήμνου ενσωματώθηκαν τα έξοδα και κυρίως οι πιστώσεις όλων των έργων που είχαν ανατεθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, με την προσθήκη νέων έργων που θεωρήθηκαν από τη δημοτική αρχή ως απολύτως απαραίτητα, κυρίως για επισκευές και συντηρήσεις, ενώ προβλέφθηκαν συγκεκριμένες πιστώσεις για την εκπόνηση μελετών που αφορούν κυρίως στα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα της Μύρινας. Περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα μικρότερα έργα, ενώ η ένταξη μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ έδωσε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα στο νέο προϋπολογισμό.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του δημάρχου Μύρινας για τη λήψη δανείου ύψους 1.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές του Δήμου και η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ένα νέο σχεδιασμό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας στον τομέα της ύδρευσης και της καθαριότητας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey