Μελέτη για περιφερειακό δρόμο στο Θάνος

01/07/2012 - 05:56
Προσπάθειες για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Θάνους στη Λήμνο καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους φορείς της περιοχής. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες στο Θάνος, είναι πολύ μεγάλο
Προσπάθειες για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Θάνους στη Λήμνο καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους φορείς της περιοχής. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες στο Θάνος, είναι πολύ μεγάλο, λόγω ότι παρατηρείται μεγάλη κυκλοφορία στην περιοχή και ειδικότερα προς την παραλία του Θάνους. Μέσα από το χωριό περνά μόνο ένας μικρός δρόμος, ο οποίος έχει μονοδρομηθεί και έχουν τοποθετηθεί φανάρια.

Πριν από λίγες, στη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής Υποδομών, Έργων και Περιβάλλοντος εγκριθήκαν οι διαδικασίες της προκαταρτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης για το έργο κατασκευής του περιφερειακού δρόμου στο Θάνος, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η τοπογραφική και δόθηκε η εντολή για ανασύνταξη της προμελέτης οδοποιίας. Η μελέτη για την παράκαμψη του Θάνους χρηματοδοτείται με το ποσό των 77.000 ευρώ από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου. Η πρώτη φάση της μελέτης είχε ξεκινήσει το 2003, με προϋπολογισμό στις 38.000 ευρώ, και ενώ είχε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, παρενέβη στη συνέχεια ο δήμος Μύρινας ζητώντας βελτίωση της μελέτης και συγκεκριμένα τροποποίηση για το τελευταίο κομμάτι του δρόμου, μήκους 750 μέτρων.
Ο αντινομάρχης Λέσβου και πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Υποδομών, Έργων και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Βαλσαμίδης, μιλώντας στο «Ε» για το έργο, τόνισε: «Είναι το πλέον προβληματικό κομμάτι της οδοποιίας στη Λήμνο και θα πρέπει από δω και πέρα να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.»
Για ένα έργο πρώτης προτεραιότητας μίλησε στο «Ε» ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, αναφέροντας: «Είμαστε σε καλό επίπεδο, έχει προχωρήσει η διαδικασία και βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης της νέας μελέτης. Θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, έχει απόλυτη προτεραιότητα από όλα τα έργα της Λήμνου, γιατί είναι το πιο ώριμο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα γιατί υπάρχει μόνο ένας μικρός μονόδρομος.
Το έργο της παράκαμψης είναι μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο παρακαμπτήριος δρόμος θα ξεκινάει από την περιοχή Σταυρί και θα καταλήγει στην έξοδο του Θάνους, περίπου 300 μέτρα έξω από το χωριό προς Ζεματά. Θα δημιουργηθεί κόμβος για το δρόμο της παραλίας, καθώς και δύο κόμβοι στην είσοδο και την έξοδο του χωριού.

Φορέας διαχείρισης για τη Χορταρολίμνη Λήμνου
Παρέμβαση για τη Χορταρολίμνης στη Λήμνο ζητείται από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, που ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και τη διαχείρισή της.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ενώ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της. Ακόμη ζητούν να οριστεί φορέας διαχείρισης, καθώς η έλλειψή του καθιστά δυσχερή την προστασία της περιοχής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Χορταρολίμνης της Λήμνου και τη θέσπιση φορέα διαχείρισης για την προστασία της.
Ο δήμος Μούδρου, ως πρόδρομος διαχειριστικός φορέας, έχει υλοποιήσει έργα στην προστατευόμενη, από το πρόγραμμα NATURA, περιοχή, έργα ύψους 1.500.000 ευρώ για την προστασία και την ανάδειξή της. Σχολιάζοντας την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, σημείωσε: «Είναι πλέον ώριμη η ιδέα, ώστε να υπάρξει διαχειριστικός φορέας για να γίνει το επόμενο βήμα. Δηλαδή να γίνει επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ο καθορισμός νέων χρήσεων στην περιοχή και η παρακολούθηση σε επιστημονική βάση της λειτουργίας της περιοχής NATURA.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey