Από τα γενικά λύκεια, 707 υποψήφιοι στις εισαγωγικές εξετάσεις και 151 υποψήφιοι από ΕΠΑΛ - ΤΕΕ

01/07/2012 - 05:56
Οι πρώτοι τελειόφοιτοι από επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) θα μετάσχουν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν το Μάιο. Όμως, και απ’ την τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπως σημειώναμε και για τους υποψήφιους απ’ τα γενικά λύκεια, ο αριθμός των υποψηφίων έχει μειωθεί σε επίπεδο νομού σε σχέση με πέρυσι.

 
Οι πρώτοι τελειόφοιτοι από επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) θα μετάσχουν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν το Μάιο. Όμως, και απ’ την τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπως σημειώναμε και για τους υποψήφιους απ’ τα γενικά λύκεια, ο αριθμός των υποψηφίων έχει μειωθεί σε επίπεδο νομού σε σχέση με πέρυσι. Ή αλλιώς, το 2009 σε όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, ο νομός Λέσβου θα μετάσχει με 858 υποψήφιους, όταν τις προηγούμενες χρονιές άγγιζε τους 1.000. Η μείωση των υποψηφίων, εκτός της μείωσης του αριθμού των μαθητών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία αποφοίτων προηγούμενων ετών να ξαναδιαγωνιστούν, εξ αιτίας και της βάσης του 10 που περιορίζει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων όσων θα συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2009 απ’ τα ΕΠΑΛ του νομού Λέσβου, αλλά και τα ΤΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης νομού Λέσβου, κ. Νίκος Κατράνης, σε επίπεδο νομού θα μετάσχουν στις εισαγωγικές οι πρώτοι 138 τελειόφοιτοι ΕΠΑΛ, αλλά και 13 υποψήφιοι από ΤΕΕ (οι οκτώ του εσπερινού ΤΕΕ και πέντε απόφοιτοι προηγούμενων ετών). Οι 151 υποψήφιοι απ’ την επαγγελματική και την τεχνολογική εκπαίδευση, μαζί με τους 707 υποψήφιους μαθητές και αποφοίτους προηγούμενων ετών που είχαν καταγραφεί ως υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια, συνθέτουν τους 858 υποψήφιους του νομού Λέσβου στις εισαγωγικές του 2009.

Ούτε ένας για ΑΕΙ
«Υπάρχει, σε σχέση με πέρυσι - δήλωσε ο κ. Κατράνης -, μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ενδεχομένως γιατί πρόκειται για τους πρώτους που εισήχθησαν στο νέο τότε τύπο λυκείου, το ΕΠΑΛ, οι οποίοι και τελειώνουν φέτος.»
Οι 151 υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση, οι επιτυχόντες των οποίων μπορούν να εισαχθούν σε ΤΕΙ, στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και σώματα ασφαλείας. Είναι αξιοσημείωτο πως απ’ το νομό Λέσβου ούτε ένας απ’ τους τελειόφοιτους των ΕΠΑΛ δε θα διαγωνιστεί στα έξι μαθήματα, όπως και οι απόφοιτοι των γενικών λυκείων, διεκδικώντας την εισαγωγή του σε ΑΕΙ.
Οι περσινοί 175 υποψήφιοι απ’ τα ΤΕΕ υπενθυμίζουμε ότι σημείωσαν σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στην εισαγωγή τους σε ΤΕΙ, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Κατράνης εκτιμά πως και οι φετινοί υποψήφιοι θα πάνε καλά στις εξετάσεις, γιατί, όπως επεσήμανε, «είναι εμφανές στα σχολεία ότι υπάρχει διάθεση απ’ τους μαθητές να διαβάσουν και να προσπαθήσουν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους».
Φέτος, στα ΕΠΑΛ του νομού Λέσβου υπήρξε συγκριτικά αύξηση του αριθμού των μαθητών της Α΄ λυκείου, κάτι που αποδίδεται και στη δυνατότητα την οποία θα έχουν οι μαθητές απ’ τα επαγγελματικά λύκεια να εισέρχονται σε ΑΕΙ, ανεξάρτητα από το αν την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό.
Θυμίζουμε ότι δε μετέχουν στις εισαγωγικές οι πρώτοι τελειόφοιτοι φέτος των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), Μυτιλήνης και Αγιάσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey