FOLLOW US

Στην επικαιρότητα

Σε αμέλεια κι όχι σε σκοπιμότητα αποδίδουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρσο, κι είχε ως αποτέλεσμα να καούν συνολικά 20 στρέμματα απ’ τον υγροβιότοπο, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλαμιές.
Πολύ νωρίς ξεκίνησαν φέτος οι πυρκαγιές

Σε αμέλεια κι όχι σε σκοπιμότητα αποδίδουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρσο, κι είχε ως αποτέλεσμα να καούν συνολικά 20 στρέμματα απ’ τον υγροβιότοπο, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλαμιές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή ανοίγει το χορό των πυρκαγιών σε επίπεδο Λέσβου, αλλά ίσως είναι η πρώτη χρονιά που η αρχή αυτή γίνεται τόσο νωρίς, μόλις στις 21 Μαρτίου, πρώτη μέρα της άνοιξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, το βασικό τμήμα της έκτασης που κάηκε ήταν καλάμια, ήδη ξεραμένα, καθώς και βάτοι. Πολύ κοντά υπήρχαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαιοκτήματα, μικρό τμήμα των οποίων ομοίως κάηκε.
Η φωτιά ξεκίνησε λίγη ώρα πριν δύσει ο ήλιος και έσβησε περίπου ένα μισάωρο μετά από ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής (11 οχήματα και 23 άντρες), αλλά και πέντε εθελοντές που επεχείρησαν με ένα πυροσβεστικό.
Παρ’ ότι θα ενεργηθεί προανάκριση για τον εντοπισμό των ακριβών αιτιών που την προκάλεσαν, υπάρχει η εκτίμηση πως πρόκειται για αμέλεια. Άλλωστε, λόγω των καιρικών συνθηκών της εποχής, αλλά και της άπνοιας που επικρατούσε, περιορίζονται οι πιθανότητες εσκεμμένης παρέμβασης. Κι αυτό αν και στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί πάρα πολλές περιπτώσεις εμπρησμών του καλαμιώνα.
Αυτό που προέχει όχι μόνο για την προστασία του υγροβιότοπου της Λάρσου, αλλά συνολικά για τα δάση της Λέσβου, είναι η αντιπυρική περίοδος να μην περιμένουν οι φορείς κι όλοι οι εμπλεκόμενοι το ημερολόγιο να δείξει Πρωτομαγιά για να ξεκινήσει. Οι φωτιές στη Λάρσο, αλλά και στα Βατερά την Τετάρτη, έκρουσαν εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου.


Ο καμμένος υδροβιότοπος, χθες το πρωί


Την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του υγροβιότοπου επισημαίνουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι
Κάποιοι παίζουν με τη φλόγα…

Την ιδιαίτερη σημασία του υγροτόπου, που για μια ακόμη φορά τμήμα του κάηκε, αναδεικνύουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι, υπενθυμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη, το μόνο «εργαλείο» για την ουσιαστική προστασία του.
Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Λέσβου, σε δήλωσή του θύμισε πως στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα από όμορες ζώνες που θα είχε επιβλαβείς επιπτώσεις. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων περιουσιών, που, όπως φαίνεται και από την πυρκαγιά, «κινδυνεύουν από τις φωτιές ανόητων που παίζουν με τη φλόγα».
Ο κ. Μπάκας αναφέρει ότι χρειάζεται να εξεταστεί ποιοι έχουν «όφελος» από τις φωτιές αυτές, «για να δούμε πώς θα τις αποτρέψουμε. Τι πρέπει να γίνει για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι ώστε να προχωρήσουν επιτέλους στη μελέτη; Να εκραγούν τα βενζινάδικα ή να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές;».
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι - Πράσινοι το μόνο που έχουν να δηλώσουν είναι ότι, όπως κατά το παρελθόν είχαν δώσει μάχες για την προστασία των υγροτόπων από παράνομα μπαζώματα και διανοίξεις δρόμων (εκκρεμούν ακόμα σχετικές υποθέσεις στα δικαστήρια), θα βρίσκονται και πάλι παρόντες για την προστασία της περιοχής από επίδοξους καταπατητές, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε είναι κρατικοί λειτουργοί.
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top