Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα. Και οι δύο εκθέσεις οργανώθηκαν πέρυσι στην Πόλη από Τούρκους και Ρωμιούς και χρηματοδοτήθηκαν από τον οργανισμό «Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010».
Εκθέσεις για τον Ελληνισμό της Πόλης
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό (τη ρωμαίικη κοινότητα) της Κωνσταντινούπολης, ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα. Και οι δύο εκθέσεις οργανώθηκαν πέρυσι στην Πόλη από Τούρκους και Ρωμιούς και χρηματοδοτήθηκαν από τον οργανισμό «Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010».
Στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο του ΤΕΕ (Μ. Αλεξάνδρου 49), από 1ης Απριλίου έως 6 Μαΐου, με τίτλο «Ρωμιοί αρχιτέκτονες στην Πόλη, την περίοδο του εκδυτικισμού». Μια απ’ τις καλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ για τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στο σχεδιασμό και στον εκδυτικισμό της Πόλης, κατά τη χρονική περίοδο 19ος - αρχές 20ού αιώνα. Παρουσιάζονται τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων τα οποία αποτέλεσαν (αποτελούν) ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και έβαλαν τη σφραγίδα τους στο δομημένο ιστό και στη διαμόρφωση του τοπίου στην Πόλη. Ίσαμε τα σήμερα, στη Μεγάλη Οδό στο Πέραν (Ίστικλαλ), στο λαϊκό Ταρλάμπασι, στο εμπορικό Εμίνονου, στις ακτές του Βοσπόρου και στα Πριγκηπονήσια, τα κτήρια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Τα ονόματα των αρχιτεκτόνων συνήθως τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτηρίων μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου. Η έκθεση διοργανώθηκε απ’ το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα.

Στη Μυτιλήνη, στη μαρίνα (Μακρύς Γιαλός), από 1ης έως 5 Απριλίου 2011, με τίτλο «Πόλη, η νοσταλγία μου». Πρόκειται για μια φωτογραφική απεικόνιση της ζωής και της νοσταλγίας 47 ξεριζωμένων Ρωμιών της Πόλης, που έφυγαν ή εξαναγκάστηκαν (οι περισσότεροι) να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους. Η έκθεση συνοδεύεται απ’ το βιβλίο όπου έχουν καταχωρηθεί (στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα) οι 47 συνεντεύξεις, καθώς κι από προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ που γύρισαν οι Σμυρνιοί σκηνοθέτες (γνωστοί στη Λέσβο για τη δουλειά τους) ο Ταχσίν Ιζβιλέν και η Ισίν Τουργκούτ.
Την έκθεση επιμελήθηκαν τα μέλη του Ιδρύματος Lozan Mübadilleri Vakfı, δηλαδή των ανταλλαγέντων και των απογόνων τους με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης. Για τη συλλογή και την οργάνωση της έκθεσης, τα μέλη του Lozan Vakfı (αποκλειστικά Τούρκοι) εργάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς περισσότερο από ένα χρόνο. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραν Ντινκ, η κοινωνία στη γειτονική χώρα έχει αναθεωρήσει κρατούσες εθνικιστικές απόψεις για τις μειονότητες. Αυτή την αντίληψη (της δημόσιας συγγνώμης για τα παθήματα των μειονοτήτων) φαίνεται να εκφράζει και η ως άνω έκθεση.
Την έκθεση έφερε στη Μυτιλήνη η «Συνύπαρξη», που χρόνια τώρα συνεργάζεται με το Lozan Vakfı. Μέχρι τώρα, εκτός απ’ το Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, τον περασμένο Δεκέμβρη, με την παρουσία στα εγκαίνια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η έκθεση οργανώθηκε στην Παλιά Βουλή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες πόλεις της Β. Ελλάδας.


 
Μετά την Eurovision
η… Türkçevizyon!

Για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Παμούκ Καλέ απ’ το Δήμο Ντένισλι και την TRT (δημόσια τηλεόραση) το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουρκικού Τραγουδιού, που στην… καθομιλουμένη επικράτησε ως Τουρτσεβίζιον! Λαμβάνουν μέρος κι αρκετές ξένες χώρες, κυρίως απ’ τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Βεβαίως προσκαλείται και η χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι, λόγω της συμμετοχής της Βόρειας Κύπρου και της FYROM ως «Μακεδονίας», επισήμως δε συμμετέχει, όπως συμβαίνει και με τις τουριστικές τουρκικές εκθέσεις. Έτσι, όσοι μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, πρέπει να έχουν υπόψη τους: Το φεστιβάλ θα γίνει από 13 έως 18 Ιουνίου 2011. Αιτήσεις, με συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, υποβάλλονται (και μέσω internet) έως τις 29/4/11 μαζί με το σχετικό υλικό (έστω υπό μορφή MP3). Στις 2/5/11 η οργανωτική επιτροπή θα ανακοινώσει τις συμμετοχές που προεπελέγησαν. Κάθε συμμετοχή θα περιλαμβάνει δύο τραγούδια, το ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα ερμηνευτεί στην τούρκική γλώσσα. Χρηματικά βραβεία δεν προβλέπονται, τα δικαιώματα των τραγουδιών παραχωρούνται στην TRT, αλλά όσοι επιλεγούν απολαμβάνουν δωρεάν τη φιλοξενία των οργανωτών. Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey