Από το βυθό, στο Μουσείο

01/07/2012 - 05:56
Τρία νομίσματα της Ρωμαϊκής Περιόδου βρήκε κολλημένα στον πάτο ενός θραύσματος αγγείου, που ανέσυρε από το βυθό της θάλασσας, ένας ψαράς από το Μούδρο της Λήμνου.
Τρία νομίσματα της Ρωμαϊκής Περιόδου βρήκε κολλημένα στον πάτο ενός θραύσματος αγγείου, που ανέσυρε από το βυθό της θάλασσας, ένας ψαράς από το Μούδρο της Λήμνου.  Ο επαγγελματίας αλιέας που ψάρευε το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή στον Άγιο Σώζοντα και συγκεκριμένα κοντά στο ακρωτήρι Αγία Ειρήνη, είχε ρίξει τα δίχτυα για να πιάσει αστακούς και όταν τα ανέβαζε, μεταξύ των αστακών και των άλλων ψαριών διέκρινε και το κάτω μέρος ενός πήλινου αγγείου, όπου μέσα βρήκε τα τρία νομίσματα.

«Είχα ρίξει τα δίχτυα για αστακούς και διάφορα άλλα ψάρια», είπε χθες στο «Ε» ο ψαράς Σωτήρης Βαλασίδης, «όταν, μαζί με τα άλλα άχρηστα για μας που μαζεύουμε από το βυθό και τις τραγάνες, βρήκα το κάτω μέρος από ένα αγγείο. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία γιατί πίστευα ότι δεν έχουν αξία.»
Την ώρα που καθάριζε ο ψαράς τα δίχτυα, έτυχε ν’ ακούσει στο «Ράδιο Μούδρος» τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νίκο Ευστρατίου να μιλάει για τις ανασκαφές στην περιοχή Λουρί της Φυσίνης, στην ίδια δηλαδή περιοχή που βρέθηκαν τα νομίσματα. Αμέσως επικοινώνησε με το ραδιοφωνικό σταθμό και ζήτησε να δείξει τα νομίσματα στον καθηγητή. Στη συνέχεια, προφανώς καθ’ υπόδειξη του κ. Ευστρατίου, απευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας, όπου και τα παρέδωσε.


O κ. Βαλασίδης

Δεν τα κράτησε…
«Καμμία στιγμή δε σκέφτηκα να κρατήσω τα νομίσματα. Αυτά ανήκουν στο χώρο τους, στο Μουσείο της Μύρινας, και εύχομαι να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα για τους αρχαιολόγους», δήλωσε ο κ. Βαλασίδης.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ένας ακόμη Λημνιός, ο ηλεκτρολόγος Νίκος Δελβερούδης, παρέδωσε μια εγχάρακτη μαρμάρινη στήλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής του παλιού σχολείου στα Καμίνια της Λήμνου. Πολλά είναι και τα περιστατικά, όμως, από αλιείς της Λήμνου που βρίσκουν διάφορα αγγεία ή αμφορείς στο βυθό της θάλασσας και που τα παραδίδουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey