Ένα… χαλαρωτικό «ταξίδι στο χρόνο»

01/07/2012 - 05:56
Ίσως πολύς κόσμος να θεωρεί ότι τα ιαματικά λουτρά είναι μια «πολυτέλεια» που ισχύει μόνο για όσους έχουν κάποια πάθηση, κυρίως ρευματολογική ή ορθοπαιδική.
Ίσως πολύς κόσμος να θεωρεί ότι τα ιαματικά λουτρά είναι μια «πολυτέλεια» που ισχύει μόνο για όσους έχουν κάποια πάθηση, κυρίως ρευματολογική ή ορθοπαιδική. Ωστόσο, οι ιαματικές πηγές έχουν ευεργετική επίδραση σε μια μεγάλη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, ενώ πλέον αποτελούν και προορισμό ανθρώπων όλων των ηλικιών, αφού πάνω από όλα ένα και μόνο μπάνιο στις ζεστές πηγές μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χαλαρωτικό. Όπως ισχύει με τις πηγές της Γέρας στα «Θέρμα», όπου νιώθει κανείς ότι μεταφέρεται σε άλλη εποχή…

Δίπλα στα νερά του κόλπου της Γέρας, σε μια απόσταση περίπου εννέα χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, πάνω στο δρόμο Μυτιλήνης - Καλλονής, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά «Θέρμα». Η θέση τους πολύ προνομιακή, αφού εκτός του ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης και πάνω στον πιο κεντρικό δρόμο της Λέσβου, πλαισιώνονται από ένα τοπίο που συναποτελούν ο κόλπος της Γέρας και οι κατάφυτοι ελαιώνες του.
Στα Θέρμα συχνάζουν, πλέον - ειδικά τα τελευταία χρόνια - άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά, μέχρι ηλικιωμένοι, που τα επιλέγουν για θεραπευτικούς λόγους ή απλά για χαλάρωση και ευεξία.

Από την αρχαιότητα…
Γύρω από την πηγή, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση της πηγής για ιαματικούς σκοπούς από την αρχαιότητα ακόμη. Εξάλλου, από την αρχαία Ελλάδα θεωρείται πως υπήρχε εδώ ναός της Ήρας, ενώ κάποιες πηγές υποστηρίζουν πως εδώ πραγματοποιούνταν τα καλλιστεία των αρχαίων Λεσβίδων.
Ουσιαστικά λειτουργούν, ωστόσο, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αφού το 1794 ο Χασάν Πασάς Τζεζάερλι, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα το νησί της Λέσβου, κατασκεύασε τη μαρμάρινη πισίνα της ανδρικής πλευράς και επισκεύασε τα ήδη υπάρχοντα κτήρια κατά το πρότυπο των τουρκικών λουτρών, των «χαμάμ», όπως είχε κάνει και στη Θερμή.
Σύμφωνα με το βιβλίο της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Ανεξερεύνητη Λέσβος», κάποτε σύχναζαν εκεί μόνο οι άρρωστες Τουρκάλες, ενώ αργότερα έγινε απαραίτητο στις οικογένειες που δεν είχαν μπάνιο και ζεστό νερό στα σπίτια τους, πολύ δε περισσότερο ιαματικό.
Την εποχή που ήταν στις δόξες του ο ιαματικός τουρισμός, ο τόπος εκεί άνθισε, αφού ο κόσμος ερχόταν με αραμπάδες και βάρκες για τα ιαματικά λουτρά και έμενε στα δωμάτια που ήταν χτισμένα ακριβώς από πάνω - τα οποία εδώ και πολλά χρόνια δε λειτουργούν, αφού ανήκουν σε ιδιώτη και όχι στο δήμο Μυτιλήνης που διαχειρίζεται τα Λουτρά. Πολύ συχνός λόγος επίσκεψης ήταν, σύμφωνα με το βιβλίο, η θεραπεία της γυναικείας στειρότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με μία από τις υπεύθυνες του χώρου, την κ. Σταυρούλα, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις γυναικών που υποστήριζαν ότι κατάφεραν να συλλάβουν χάρη στα λουτρά.
Αργότερα, για πολλά χρόνια και ως το 1984, τα λουτρά παρέμειναν κλειστά και εγκαταλελειμμένα, ώσπου ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά ο δήμος που με επεμβάσεις του έφερε τα λουτρά στη σημερινή τους κατάσταση.

Παιχνίδια του ήλιου με το νερό

Ατμόσφαιρα άλλης εποχής…
Κατασκευασμένα με ανατολίτικη αρχιτεκτονική, σήμερα τα λουτρά στα Θέρμα διατηρούν την ατμόσφαιρα των οθωμανικών χρόνων, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό τους.
Στις εγκαταστάσεις των Λουτρών λειτουργούν δύο διαφορετικοί λουτήρες, ένας για τις γυναίκες και ένας για τους άνδρες. Και στα δύο διαμερίσματα, πριν το χώρο των λουτήρων υπάρχουν χώροι αποδυτηρίου, καθώς και ντους και τουαλέτες. Εξάλλου, ένα ντους επιβάλλεται πριν εισέλθει κάποιος για λουτρό, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Μπαίνοντας κανείς στο χώρο των λουτήρων, κινδυνεύει να ξεχάσει τον τόπο και το χρόνο όπου βρίσκεται. Ασβεστωμένοι τοίχοι και τρούλος και δάπεδο ενδεδυμένο με μαρμάρινες πλάκες, που φαίνονται ολοκάθαρα μέσα από το διαυγές νερό της πηγής, βοηθούν αμέσως στη χαλάρωση.
Το νερό χύνεται ορμητικό από μαρμάρινους κρουνούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους λουομένους να απολαύσουν και ένα φυσικό υδρομασάζ στον αυχένα, στην πλάτη ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος θέλουν, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά χαλαρωτικό.

Η κ. Σταυρούλα, υπεύθυνη του χώρου

… και πλήρης χαλάρωση
Η θερμοκρασία του νερού μέσα στις μπανιέρες είναι ιδανική και το μπάνιο εξαιρετικά απολαυστικό, αφού εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεστού νερού, οι λουόμενοι απολαμβάνουν τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του χώρου με το φως του ήλιου να διαχέεται μέσα σε αυτόν από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου και από τα παράθυρα, και με το νερό να παίζει, δημιουργώντας μοναδικές αντανακλάσεις. Το παιχνίδι αυτό και ο συνεχής ήχος του νερού που τρέχει μέσα στην μπανιέρα, μαζί με το θρόισμα των κλαδιών της λυγαριάς που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω και τον παφλασμό των κυμάτων, δίνουν σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε βρίσκεται στο χώρο, μια πολύ ιδιαίτερη και χαλαρωτική αίσθηση.
Οι γυναίκες που βρίσκονταν στο λουτρό την ώρα που το επισκεφθήκαμε - όλες ντόπιες - δε θέλησαν να φωτογραφηθούν, ήταν όμως πρόθυμες να μας μιλήσουν με μια φωνή για το πόσο ευεργετικά έχουν υπάρξει τα ιαματικά νερά της Γέρας για τις ίδιες. Ειδικά η κ. Ειρήνη, η οποία εδώ και 30 χρόνια, όπως μας είπε, κάνει εδώ τα 15 πρώτα της μπάνια της χρονιάς.
Μετά το λουτρό, μπορεί κανείς να απολαύσει μια δροσερή βουτιά στον κόλπο της Γέρας, αφού η θάλασσα βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τους λουτήρες ή να δεχθεί - κατόπιν ραντεβού - ένα χαλαρωτικό μασάζ από τη Μάγια.

Ακριβώς δίπλα στα νερά του κόλπου της Γέρας

Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Η θερμοκρασία του νερού στα Θέρμα είναι 39,7οC, ενώ το ίδιο έχει χαρακτηρισθεί ως χλωριούχο, υφάλμυρο και οξυανθρακούχο, με τη ραδιενέργειά του να ανέρχεται στη 1,8 μονάδα. Είναι εξαιρετικά διαυγές, δεν έχει καμμία οσμή και το εντυπωσιακό είναι ότι πηγάζει από 2,5 χιλιόμετρα βάθος στο έδαφος…
Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πολλές, αφού συνιστάται για πολλές γυναικολογικές παθήσεις, αυχενικό, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, βρογχίτιδα, εντερικά νοσήματα, ζαχαροδιαβήτη, νευρασθένεια κ.λπ..

και μια δροσερή βουτιά στα νερά του κόλπου
 
Οδηγίες για… λουομένους
Απαγορεύεται να κάνετε λουτροθεραπεία χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό, ειδικά αν πάσχετε από σοβαρές καρδιακές παθήσεις, πνευμονολογικά προβλήματα, παθήσεις των αγγείων, δερματικές, ρευματικές, γυναικολογικές και αρθριτικές παθήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση φλεγμονής, σακχαρώδη διαβήτη σε βαριά μορφή, σοβαρές νευρικές διαταραχές και βαριές ψυχικές παθήσεις. Ακόμα και αν έχετε απλώς πυρετό, πρέπει να περιμένετε μέχρι να γίνετε καλά. Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, θα πρέπει να συνεννοηθούν με το γυναικολόγο.
Ο χρόνος παραμονής που συνιστάται στα Θέρμα είναι τα 20 λεπτά, ενώ είναι καλό κάθε τόσο να κάνετε ένα δροσερό ντους ή βουτιά στη θάλασσα ή να βγαίνετε για λίγο από το νερό.
Σημειώστε, πάντως, ότι πολλά ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν μέρος των εξόδων της θεραπείας σε ιαματικά λουτρά, ανάλογα με την πάθηση. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να σας δώσει το ασφαλιστικό σας ταμείο.
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν ακόμη περισσότερα για τα ιαματικά λουτρά, τόσο της Λέσβου όσο και της υπόλοιπης χώρας, μπορούν να ανατρέξουν στο πολύ κατατοπιστικό βιβλίο «Tα Λουτρά της Eλλάδας - Περιηγητικός Oδηγός», των Εκδόσεων Kαστανιώτη, καθώς και του βιβλίου της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Ανεξερεύνητη Λέσβος». Μπορούν, επίσης, να συμβουλευτούν την έκδοση του Συνδέσμου Δήμων και Kοινοτήτων Iαματικών Πηγών Eλλάδας «Eλληνικός Θερμαλισμός», αλλά και την ιστοσελίδα: www.thermalsprings.gr
Τα λουτρά στα Θέρμα για λίγες μέρες ακόμη θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, ενώ με την έναρξη του χειμερινού ωραρίου θα κλείνουν νωρίτερα, στις 5. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22510 41503.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey