Αγέλη

01/07/2012 - 05:56
Οι περισσότεροι από μας όταν ακούμε τη λέξη «αγέλη», αν τη συνδέσουμε με τα σκυλιά, συνειρμικά μάς φέρνει μια εικόνα πολλών άτακτων και κυρίως αδέσποτων σκύλων που μας τρομάζουν. Πόσο λάθος όμως κάνουμε…
Εκτός από αυτούς που λατρεύουν τα ντοκυμαντέρ με θέματα από τη ζωή των άγριων ζώων, εκτός από αυτούς που φροντίζουν λίγο παραπάνω να ενημερώνονται για τα σκυλιά τους και τον τρόπο που ζουν, οι περισσότεροι από μας όταν ακούμε τη λέξη «αγέλη», αν τη συνδέσουμε με τα σκυλιά, συνειρμικά μάς φέρνει μια εικόνα πολλών άτακτων και κυρίως αδέσποτων σκύλων που μας τρομάζουν. Ακόμα και για ανθρώπινη αγέλη μιλάμε καμμιά φορά, εννοώντας ένα πλήθος χωρίς συνοχή που άγεται και φέρεται χωρίς σκοπό. Πόσο λάθος κάνουμε…

Στη φύση η αγέλη έχει από τέσσερις έως και 40 λύκους/σκυλιά και έχει εξελιχθεί ως αποτελεσματικό σύστημα επιβίωσης έπειτα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Η δομή της και ο τρόπος που λειτουργεί είναι μοναδική στο βασίλειο των ζώων και άκρως αποδοτική. Λειτουργεί, λοιπόν, σα μία ομάδα όπου ο κάθε σκύλος έχει ως κύριο στόχο την επιβίωση της αγέλης του. Η αποδοτικότητα της αγέλης οφείλεται στην ανεπτυγμένη επικοινωνία μεταξύ των μελών και στην τήρηση αυστηρών κανόνων. Μεγάλο μέρος της ισορροπημένης ψυχολογίας του σκύλου, λοιπόν, είναι η κατανόηση της αγέλης, η σημασία της για το σκύλο και πώς μπορείτε να την αναπαράγετε στο σπίτι. Δυστυχώς είναι ένα θέμα που είναι πολύ παρεξηγημένο ακόμα και από επαγγελματίες του χώρου και οι επιπτώσεις σοβαρές για τα σκυλιά μας.

Η επικοινωνία
Τα σκυλιά επικοινωνούν με διάφορους τρόπους: Την οπτική επαφή, τη γλώσσα του σώματος, την όσφρηση, την τηλεπάθεια. Εάν δεν κατανοούμε πολύ καλά όλους αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας, τότε σίγουρα μας ξεφεύγουν πολλά από τα καθημερινά τους μηνύματα. Όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούνται για την άκρως λεπτομερή και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας αγέλης, αλλά και για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ξένων σκύλων. Ο σκοπός της εξέλιξης τόσο περίπλοκης επικοινωνίας είναι για να γίνεται διάλογος μεταξύ των μελών για: την απόκτηση φαγητού, τις προθέσεις των μελών, την απόκτηση καταφύγιου, τη σεξουαλική πράξη, το παιχνίδι, την τήρηση της ιεραρχίας και των κανόνων της αγέλης.
Η ιεραρχία
Χωρίς την ιεραρχία δε θα υπήρχε αγέλη. Η αγέλη έχει έναν αρχηγό και μία αρχηγίνα (αν ο αρχηγός έχει ζευγάρι) και αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τα υπόλοιπα μέλη. Σε αυτούς πέφτει το βάρος της επιβίωσης των μελών, οπότε τα σκυλιά αυτά είναι και το πιο δυνατά, γερά, και εξελικτικά τα πιο ικανά για να προσέξουν την αγέλη τους. Η συναναστροφή μεταξύ κυρίαρχου και ακόλουθου είναι πολύ τελετουργική και υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Αν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες, το τίμημα είναι σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει σε μάχη και τραυματισμό.

Η ανθρώπινη αγέλη
Ποιοι είναι οι κανόνες της ανθρώπινης αγέλης των σκύλων μας όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει ιδέα για τη φύση του σκύλου του; Οι επιπτώσεις για τα σκυλιά μας;
Ενώ το σκυλί είναι προγραμματισμένο να έχει δομή και κανόνες στη ζωή του, αυτά ξεγράφονται και σαν άνθρωποι πρώτα δίνουμε αγάπη άνευ όρων και έπειτα μπαίνουμε στη διαδικασία να πειθαρχήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας, ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Πρώτα χρειάζονται τη δομή της αγέλης τους, έπειτα κανόνες και πειθαρχία και τέλος, ως επιβράβευση πλέων, έρχεται η αγάπη. Τα περισσότερο σκυλιά που δεν έχουν δομή στη ζωή τους είναι συγχυσμένα, υπερκινητικά, με κυριαρχικές τάσεις.

Κανόνες από την αρχή
Πρέπει να μπαίνουν κανόνες από τη στιγμή που το κουτάβι μπει στο καινούργιο του σπίτι. Κανόνες που να μιμούνται τις τελετουργίες που θα γίνονταν μεταξύ κυρίαρχου και ακολούθου μιας αληθινής αγέλης. Απομονώνοντας κάποια βασικά στοιχεία της καθημερινότητας μιας αγέλης και αναπαράγοντάς τα για τα σκυλιά μας, μπορούμε να φέρουμε τη φύση τους πιο κοντά σε αυτά.
Τα βασικά στοιχεία είναι:
Το ύφος του αρχηγού που πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης και η σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος, έτσι ώστε να του περάσει τα σωστά μηνύματα χωρίς να προκαλεί το σκύλο του. Τα όρια μέσα στο σπίτι (πού θα κοιμάται, απαγορευμένα σημεία του σπιτιού, πώς θα συμπεριφέρεται).
Η συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι και αυτή η ανάλογη, ο σκύλος πρέπει να σέβεται τον προσωπικό χώρο του ιδιοκτήτη, να έχει καλούς τρόπους και να υπακούει σε εντολές όπως «κάτσε», να ξέρει πότε και πώς θα φάει, πώς και πότε θα πάει τη βόλτα του. Ένα πολύ σημαντικό σημείο επίσης είναι το πώς πρέπει ο ιδιοκτήτης να φερθεί στο σκύλο όταν φτάνει στο σπίτι, ώστε και το ζώο να μάθει σε μια σωστή υποδοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey