Το αεροδρόμιο του Αδραμυττίου, ή όπως λέγεται Körfez havaalanı, ήδη συμπλήρωσε εννεάμηνο αφότου ξαναλειτούργησε, μετά τις βελτιώσεις-ανακαινίσεις που έγιναν. Στο διάστημα αυτό εξυπηρέτησε 36.500 επιβάτες σε πτήσεις αποκλειστικά εσωτερικού.
Διεθνές αεροδρόμιο του Αδραμυττίου
Το αεροδρόμιο του Αδραμυττίου, ή όπως λέγεται Körfez havaalanı, ήδη συμπλήρωσε εννεάμηνο αφότου ξαναλειτούργησε, μετά τις βελτιώσεις-ανακαινίσεις που έγιναν. Στο διάστημα αυτό εξυπηρέτησε 36.500 επιβάτες (18.000 σε πτήσεις αφίξεων και 18.500 χιλιάδες σε πτήσεις αναχωρήσεων), σε πτήσεις αποκλειστικά εσωτερικού.
Στη Τουριστική Έκθεση στο Ανόβερο της Γερμανίας, που ανοίγει σε λίγες μέρες, η Νομαρχία τού Μπαλίκεσίρ θα προσπαθήσει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του, ανακοινώνοντας ότι το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει και πτήσεις τσάρτερ με το εξωτερικό. Η απέναντί μας ευρύτερη περιοχή από το Αϊβαλί έως το Αλτίνολουκ, έχει στηρίξει πολλές ελπίδες στην προσέλκυση μέσω του αεροδρομίου ξένων τουριστών, με την ελπίδα τη γενικότερη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πάντως, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, για τη φετινή τουριστική σαιζόν δεν έχουν προγραμματισθεί πτήσεις απ’ το εξωτερικό.
Ηλεκτρονική πια η ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά
Στο εξής οι επισκέπτες στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να εφοδιάζονται με ειδικά ακουστικά, με τα οποία θα ακούν τον ξεναγό τους και θα παίρνουν τις πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο παγκόσμιο αυτό μνημείο. Το μέτρο αποσκοπεί στο να περιορισθεί ο θόρυβος και η οχλαγωγία απ’ τις ομιλίες κατά τη διάρκεια των επισκέψεων-ξεναγήσεων απ’ τα διάφορα γκρουπ των τουριστών. Βέβαια, κάθε ακουστικό θα χρεώνεται με 2,5 λίρες πέρα απ’ την τιμή του εισιτηρίου.
Με το νέο μέτρο περιορίζονται και οι μεμονωμένοι τσαμπατζήδες, που προσκολλώμενοι σε ένα γκρουπ απολάμβαναν μέχρι τώρα δωρεάν ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά!
Αποκαλύφθηκε αρχαίο θέατρο στη Σμύρνη
Στην περιοχή Καντιφέ-καλέ (Βελούδινο κάστρο), στο κέντρο περίπου της Σμύρνης, οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης έφεραν στο φως την ύπαρξη αρχαιοελληνικού-ελληνιστικού θεάτρου χωρητικότητας 16.000 ατόμων. Η βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου είναι ν’ απαλλοτριωθούν οι σημερινές υφιστάμενες, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο κατοικίες, ώστε να αποκαλυφθεί όλο το μνημείο. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι μετά τις απαλλοτριώσεις και την ολοκλήρωση των ανασκαφών, στο Καντιφέ-καλέ θα ανεγερθεί μουσείο που θα φέρει το όνομα Izmir, MEGA Museum.
Στο Μπαλίκεσιρ κλεμμένος πίνακας του Πικάσο
Την περασμένη βδομάδα, στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Μπαλίκεσιρ, ύστερα από αστυνομικό καρτέρι, πιάστηκαν «στα πράσα» δύο κακοποιοί την ώρα που παρέδιδαν κλεμμένο πίνακα του Πικάσο. Ο πίνακας κλάπηκε το 1991 απ’ το Μουσείο τού Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Από τότε τον αναζητούσε η Ιντερπόλ. Κατά την εκτίμηση του Μουσείου, η αξία του πίνακα αυτού ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Μυτιληνιοί στο «Συμπόσιο της Περγάμου»
Μεθαύριο Πέμπτη 7 Απριλίου ξεκινά η διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου στην Πέργαμο με αντικείμενο την ανάδειξη και προβολή της ιστορικότητας της πόλης αλλά και τη βαθύτερη εκτίμηση της πόλης, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους πολίτες της. Βεβαίως, μέσα στους στόχους είναι η ενίσχυση της επιχειρηματολογίας ώστε να συμπεριληφθεί η Πέργαμος στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, εκτιμώντας ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (άρα και τουριστική κίνηση) στην περιοχή.
Τη διοργάνωση έχει ο Δήμος Περγάμου με το Πανεπιστήμιο Ege της Σμύρνης, έχουν δε προσκληθεί φορείς και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Απ’ τη Μυτιλήνη συμμετέχουν ο καθηγητής κ. Στρατής Ψάλτου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Τα ίχνη της συνύπαρξης των θρησκειών στην Πέργαμο», ο Μυτιληνιός δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας που θα μιλήσει με θέμα «Η οργάνωση της Κοινότητας των Ρωμιών της Περγάμου από την περίοδο του Καραοσμάνογλου (1820) και μέχρι το 1914», η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών Μαρία Μπαλάσκα, που θα παρουσιάσει το θέμα «Το εκπαιδευτικό σύστημα και η οργάνωση της εκπαίδευσης στην Κοινότητα των Ρωμιών της Περγάμου το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μέχρι το 1922» και τέλος ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Κύριλλος Συκής, που θα παρουσιάσει το θέμα «Οι εκκλησίες στην Πέργαμο. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Περγάμου».