Σε ένα πείραμα, οι επιστήμονες έβαλαν τους συμμετέχοντες να ακούσουν μαγνητοφωνήσεις ατόμων που χαμογελούσαν καθώς απαντούσαν σε αστείες ερωτήσεις. Οι συμμετέχοντες δεν άκουγαν μόνο αν τα εν λόγω άτομα χαμογελούσαν ή όχι, αλλά και με ποιον τρόπο χαμογελούσαν.
Δεν αντιλαμβανόμαστε ένα χαμόγελο μόνο με την όραση, αλλά και με την ακοή. Σε ένα πείραμα, οι επιστήμονες έβαλαν τους συμμετέχοντες να ακούσουν μαγνητοφωνήσεις ατόμων που χαμογελούσαν καθώς απαντούσαν σε αστείες ερωτήσεις. Οι συμμετέχοντες δεν άκουγαν μόνο αν τα εν λόγω άτομα χαμογελούσαν ή όχι, αλλά και με ποιον τρόπο χαμογελούσαν.
Στην έρευνα, οι επιστήμονες ξεχώρισαν τρεις τύπους χαμόγελου: το χαμόγελο Duchenne, που είναι το ανοιχτό και πιο έντονο χαμόγελο, στο οποίο γύρω από τα μάτια σχηματίζονται ρυτίδες. Ο δεύτερος τύπος μοιάζει με το χαμόγελο Duchenne, αλλά χωρίς τις ρυτίδες στα μάτια.
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα μπόρεσαν να ορίσουν τον τύπο χαμόγελου ακούγοντας τη φωνή του ομιλητή
Ο τρίτος τύπος είναι το «καταπιεσμένο» χαμόγελο, κατά το οποίο τα χείλη τραβιούνται προς τα μέσα και προς τα κάτω. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο τόνος της φωνής αλλάζει όταν χαμογελάμε και ότι ασυνείδητα αυτό καταγράφεται.
* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'