Από το Εργαστήριο ως το Ινστιτούτο

01/07/2012 - 05:56
Η δημιουργία του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιόλαδου αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο έργο για την περίπτωση της Λέσβου, διότι δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία του.
Η δημιουργία του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιόλαδου αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο έργο για την περίπτωση της Λέσβου, διότι δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία του. Αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία. Καθυστερήσεις υπάρχουν και στην Καλαμάτα και τα Χανιά, όμως εκεί η ύπαρξη συγκροτημένων ερευνητικών κέντρων του ΕΘΙΑΓΕ έχει ως αποτέλεσμα τα πράγματα να προχωρούν πιο γρήγορα.
Η λειτουργία του εργαστηρίου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έως τώρα φαίνεται να μην έχει απασχολήσει κανέναν. Εξαίρεση αποτελεί η Ένωση Ελλήνων Χημικών που έχει κάνει εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις σ’ αυτό το ζήτημα. Πώς αλήθεια θα εξασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους λειτουργίας του εργαστηρίου; Τα έσοδα που θα μπορεί να εισπράξει από μονάδες παραγωγής και τυποποίησης του ελαιόλαδου στην περιοχή είναι ελάχιστα. Το ΕΘΙΑΓΕ είναι ένας φορέας που ακολουθεί φθίνουσα πορεία εδώ και πολλά χρόνια, οι πόροι που διαθέτει είναι ελάχιστοι και η ξεχασμένη μονάδα του στη Λέσβο εκτιμούμε πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποσπάσει ακόμη και τα έξοδα που απαιτούνται για την επιβίωσή της.
Ο λόγος που έχουμε στηρίξει τη δημιουργία του εργαστηρίου είναι πως πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση του Σταθμού Γεωργίας Έρευνας. Ταυτόχρονα ελπίζουμε πως έτσι ίσως να γίνει το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί, επιτέλους, Ινστιτούτο Έρευνας για την Αγροτική Οικονομία του Αιγαίου, το οποίο θα τεκμηριώσει και θα αναδείξει την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας. Πέρα από αυτό, ένα Ινστιτούτο θα μπορούσε να μελετήσει και να δώσει λύσεις σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής, ταυτοποίησης ιδιαίτερων ποικιλιών και προϊόντων και γενικότερα θα μπορούσε να αποτελέσει τον επιστημονικό σύμβουλο των παραγωγών των νησιών του Αιγαίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιόλαδου δείχνει ότι οι αγρότες και οι παραγωγοί του Αιγαίου για πολλά χρόνια ακόμα θα συνεχίζουν να πορεύονται χωρίς επιστημονική στήριξη, σε μια εποχή που η επιστημονική γνώση κυριολεκτικά εισβάλλει σε κάθε αγρόκτημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey