Άλμα πραγματοποίησε η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, το μήνα αυτό εκτινάχθηκε στο 15% από το 6,9% που ήταν το Αύγουστο του 2010.
Δεν έδωσαν θέσεις εργασίας τουρισμός και οικοδομή ούτε τον Αύγουστο
Άλμα πραγματοποίησε η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, το μήνα αυτό εκτινάχθηκε στο 15% από το 6,9% που ήταν το Αύγουστο του 2010. Ας σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2011 το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειάς μας ήταν στο 7,5% και τον Ιούνιο στο 16,1%.
Το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (18,4%), ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας είναι τόσο υψηλός στα νησιά μας, που την καθιστά βραδυφλεγή κοινωνική βόμβα.
Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι ένας μήνας που σημειώνονται χαμηλά ποσοστά ανεργίας, μια και ο τουρισμός και η οικοδομική δραστηριότητα απορροφούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2010 το ποσοστό της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 6,9%, τον Αύγουστο του 2009 ήταν 7,8%, τον Αύγουστο του 2008 μόλις 4,7%, τον Αύγουστο του 2007 6,5% και τον Αύγουστο του 2006 μόλις 8,1%.
Η καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας το φετινό Αύγουστο σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, το εμπόριο και τη μεταποίηση οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στην περίπτωση της Λέσβου, η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων έχει μειώσει προσωπικό ή έχει μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού. Για παράδειγμα, μηχανουργείο που λειτουργεί στην περιοχή Λαγκάδα της Μυτιλήνης απασχολεί έναν υπάλληλο με τετράωρη εργασία, όταν πριν ένα χρόνο απασχολούσε τον ίδιο εργαζόμενο με πλήρες ωράριο. Εργολάβος οικοδομών μάς έλεγε ότι πριν τρία χρόνια απασχολούσε 100 εργαζομένους και τώρα απασχολεί μόλις πέντε.
Πολλές ταβέρνες και εστιατόρια που στο παρελθόν έδιναν δουλειά σε σερβιτόρους, μαγείρους και βοηθούς μαγείρων, φέτος το καλοκαίρι μείωσαν στο ελάχιστο δυνατό της προσλήψεις προσωπικού. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από την οικογένεια, μια και οι περισσότερες από αυτές είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Εξ άλλου, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξαν αργά το καλοκαίρι και έκλεισαν αμέσως μετά τον Αύγουστο.