Τι ισχύει στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία τους από κάθε εκμετάλλευση. Με αυτό έρχονται 18 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις, που θέτουν πλέον πιο αυστηρά πλαίσια.
Εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία τους από κάθε εκμετάλλευση. Με αυτό έρχονται 18 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις, που θέτουν πλέον πιο αυστηρά πλαίσια όχι μόνο για όσους εκμεταλλεύονται ή κακοποιούν ζώα, αλλά και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους και για τους δήμους, ο ρόλος των οποίων ενισχύεται. Στη Λέσβο οι παρεμβάσεις έχουν ήδη αρχίσει, αφού ήδη πριν από ένα μήνα περίπου έγινε η πρώτη διαβούλευση της αρμόδιας επιτροπής.

Ανάμεσα σε όσα προβλέπει συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου, γίνεται πλέον υποχρεωτικό το μικροτσίπ σε σκύλους και γάτες που είναι προς πώληση, καθώς και σε όλα τα αδέσποτα ζώα, ενώ δε θα χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει φροντίσει να «σημάνει» ηλεκτρονικά το σκύλο του. Το ίδιο ισχύει και για ζώα που δίνονται μέσω αγγελιών.
Βασικό σημείο του σχεδίου είναι επιπλέον πως προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ ορίζεται πως τα δημοτικά «καταφύγια» αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής τους. Τέλος, επιβάλλονται στειρώσεις σε όλα τα αδέσποτα ζώα και πιο αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση κακοποίησης.

Πιο αυστηρός ο Δήμος Λέσβου
Ο Δήμος Λέσβου προηγείται του σχεδίου νόμου στην πράξη, αφού έχει ήδη κάνει τη σχετική διαβούλευση με τα φιλοζωικά σωματεία, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς και έχει έτοιμο το δικό του σχέδιο δράσης. Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου, Γιάννης Βατός, ανέφερε πως ήδη έχει δοθεί από το Λιμενικό Ταμείο σε φαρμακευτικά είδη το ποσό των 2.000 ευρώ στο Κέντρο Περίθαλψης του Δήμου στον Καρά Τεπέ, την επίβλεψη του οποίου θα έχει ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης. Επιπλέον, ο Δήμος σκοπεύει να διαθέσει κονδύλια για το Κέντρο, ενώ έχει ζητήσει από την αντιδημαρχία Καλλονής να επεκτείνει και στην περιοχή της το «μοντέλο» προστασίας των αδέσποτων, με τη συμβολή εθελοντών.
Όσο για τα μικροτσίπ και τη χρήση τους για την αποφυγή της εγκατάλειψης ζώων, ο κ. Βατός είναι κατηγορηματικός: «Θα είμαστε πλέον πολύ αυστηροί. Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται πως στη Λέσβο κυκλοφορούν περίπου 700 αδέσποτοι σκύλοι. Θα τσιπαριστούν όλα τα σκυλιά, ειδικά τα κυνηγόσκυλα, και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Κιβωτού» και εκπρόσωπος των φιλοζωικών σωματείων στην τριμελή επιτροπή, Τέρπανδρος Παπαθεοδώρου, αναφέρει: «Το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό, το θέμα είναι να εφαρμοστεί. Μέχρι σήμερα, η διαχείριση των αδέσποτων στη Λέσβο ουσιαστικά βασιζόταν στους εθελοντές και όχι στον εκάστοτε δήμο, στου οποίου τις αρμοδιότητες ανήκει. Θα πρέπει οι εθελοντές να βοηθούν το δήμο και όχι το ανάποδο, όπως έχει περάσει προς τα έξω. Πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν οι νόμοι και για το τσιπάρισμα και για τις στειρώσεις, και γι’ αυτό πάλι υπεύθυνος είναι ο δήμος. Ελπίζουμε, στο νέο προϋπολογισμό του να προβλεφθεί κονδύλι για το θέμα των αδέσποτων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey