Στο «μέλλον με προοπτική» στοχεύει η νέα προσπάθεια για την αυτοδιοίκηση στη Λήμνο, που παρουσιάστηκε προχθές από τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή που θα ηγηθεί του εν λόγω συνδυασμού για το νέο δήμο της Λήμνου.
Στο «μέλλον με προοπτική» στοχεύει η νέα προσπάθεια για την αυτοδιοίκηση στη Λήμνο, που παρουσιάστηκε προχθές από τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή που θα ηγηθεί του εν λόγω συνδυασμού για το νέο δήμο της Λήμνου. Πλαισιωμένος από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ο οικονομολόγος Αντώνης Χατζηδιαμαντής παρουσίασε στους Λημνιούς τις θέσεις και τις απόψεις του αλλά και των συνεργατών του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και τις προοπτικές που διαγράφονται από την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης» στο νησί.
Κοντά στον Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, ο δήμαρχος Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο δήμο Μύρινας Δημήτρης Μπουλώτης, και ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή Ατσικής, Γαρύφαλος Κατσώνης. Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Διαμαντίδης» παρευρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Μύρινας Νίκος Κορνιώτης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Νέας Κούταλης, πρώην πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, Γιάννης Μοσχοβάκης, και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλους τους δήμους του νησιού.
Διάθεση προσφοράς
Ο κ. Χατζηδιαμαντής, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν αυτόν και τους συνεργάτες του για να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια, τόνισε: «Με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους συμπολίτες μου, με ειλικρινή διάθεση για προσφορά αλλά και με τις προτροπές πολλών φίλων εκπροσώπων αυτοδιοικητικών φορέων, ενεργών μελών της τοπικής κοινωνίας και κυρίως πολλών απλών συμπατριωτών μας, εκδηλώνω το ενδιαφέρον μου για υποψηφιότητα στο δήμο Λήμνου.»
Από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των αρχών στο οποίο θα κινηθεί ο συνδυασμός του, τονίζοντας: «Η προσπάθειά μου θα στηριχθεί αποκλειστικά στις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας όλων των δημοτών. Η συμμετοχή των ενεργών δυνάμεων του τόπου μας, χωρίς αποκλεισμούς και με μόνο κριτήριο τη δυνατότητα προσφοράς, θα αποτελέσει οδηγό για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και τη στελέχωση της κίνησής μας.» Στη συνέχεια έσπευσε να τονίσει: «Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας αυτής είναι αδιαπραγμάτευτος και μόνο στόχο έχει τα συμφέροντα του ακριτικού νησιού μας. Σας είναι γνωστό ότι δεν ανήκω στους πολιτικούς χώρους των κομμάτων εξουσίας και δεν επιδιώκω χρίσματα, πολιτικές δεσμεύσεις, χειραγωγήσεις και στηρίξεις με ενδεχόμενα αθέμιτα ανταλλάγματα. Στόχος μου είναι η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας, έστω και στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες, ώστε να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν στερήσει και να δημιουργήσουμε όσα μπορούμε για καλύτερες συνθήκες ζωής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δε θα διστάσω να είμαι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων: για τα αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή των συντοπιτών μας.»
Για τα προβλήματα της Λήμνου
Αναφερόμενος στα προβλήματα της Λήμνου, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Ο αγώνας για καλύίτερες συγκοινωνίες, τα θέματα των εργαζομένων των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής. Η στροφή στη νεολαία και στα προβλήματά της αποτελεί βασική επιλογή και η διασφάλιση της συμμετοχής νέων ανθρώπων με ενεργό ρόλο στα τοπικά ζητήματα είναι αδήριτη αναγκαιότητα. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας, για τους φυσικούς του πόρους και η συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής στην πόλη και στα χωριά μας θα είναι συνεχής και ουσιαστικός. Η συγκυρία δημιουργίας του νέου δήμου σε συνδυασμό με τις ρητές επιταγές του “Συμφώνου Σταθερότητας” για δημοσιονομική προσαρμογή και περιστολή δαπανών προοιωνίζεται σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία του και κυρίως για την εξυπηρέτηση των δημοτών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία πλήττονται από μειώσεις κοινωνικών παροχών, συντάξεων και εισοδημάτων.»
Ο κ. Χατζηδιαμαντής στη συνέχεια ανέφερε πως θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα αναλυτικά το πρόγραμμα, σημειώνοντας: «Μπροστά σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση, δε θα μπορούσα να υποσχεθώ ότι όλα θα είναι ρόδινα. Αλλά έχοντας πλούσια, πολυετή εμπειρία στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και έργων, αλλά και στην οργάνωση ιδιωτικών, δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων, πιστεύω ότι μπορώ, επιλέγοντας άξιους, έμπειρους και ανιδιοτελείς συνεργάτες, να δώσω με επιτυχία τη μάχη για μια δημοτική αρχή που θα μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που θέτουμε και θα εξειδικεύσουμε το επόμενο διάστημα με το αναλυτικό πρόγραμμά μας.»
Σ’ ό,τι αφορά στον «Καλλικράτη», όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιαμαντής, «παρά τις επιμέρους αδυναμίες της και την κακή οικονομική συγκυρία, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη στιγμή της αυτοδιοίκησης για τη μεταπολιτευτική περίοδο. Η προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής του “Καποδίστρια” στο νησί της Λήμνου, απέδειξε ότι, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα (με ελάχιστες και μάλλον γραφικές εξαιρέσεις), η νέα διοικητική διαίρεση έγινε στην πράξη αποδεκτή, αν και σε επίπεδο διακηρύξεων δεν εξασφάλισε την απαραίτητη καθολική πολιτική συναίνεση. Όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ανταποκρινόταν εξ αρχής στις πραγματικές ανάγκες του νησιού, καθώς πολιτικές επιλογές ακύρωσαν τη δυναμική της. Το σημαντικότερο μειονέκτημα της μεταρρύθμισης ήταν ότι δε συνοδεύτηκε από μια συνολικότερη αλλαγή του διοικητικού συστήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το έλλειμμα αυτό σήμερα αναγνωρίζεται από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις (ανεξάρτητα από τις επιμέρους θέσεις τους) και στην ουσία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χώρας στις συνθήκες της σημερινής κρίσης.».
Περιτριγυρισμένος από στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων της Λήμνου, ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής (τρίτος από αριστερά) στην παρουσίαση του συνδυασμού για το νέο δήμο του νησιού
Κάθε νησί και δήμος;
Υποστηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για κάθε νησί και δήμος, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Η θεμελιακή αρχή “κάθε νησί και δήμος” μπορεί να δώσει την αναπτυξιακή δυναμική που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, αρκεί να τηρηθούν απαρέγκλιτα ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Η εφαρμογή αυτής της αρχής στη Λήμνο βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρά τις σημαντικές ενστάσεις και αντιρρήσεις, λόγω της ουσιαστικής λειτουργίας του νησιού μας ως “ανοιχτής πόλης” με ενότητα λειτουργικών χαρακτηριστικών στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων του, οι οποίοι πρώτα νιώθουν Λημνιοί και στη συνέχεια Μυριναίοι, Μουδρινοί, Ατσικιώτες, Κουταλιανοί, Κοντιατινοί κ.λπ..»
Παρουσιάζοντας τις διαδημοτικές προσπάθειες και συνεργασίες όλων των χρόνων ανέφερε ότι στη Λήμνο η εμπέδωση της διαδημοτικής συνεργασίας (από την εποχή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου) στους τομείς του περιβάλλοντος (Διαδημοτική Εταιρεία, νέος ΧΥΤΥ, νέος ΧΑΔΑ), της τοπικής ανάπτυξης (ΑΝΕΛ), της λιμενικής υποδομής (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο), του τουρισμού (Λήμνος Τουριστική), της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας («Βοήθεια στο Σπίτι»), η διεκδίκηση ίδρυσης και η υποστήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, αλλά και νέες πρωτοβουλίες όπως η διερεύνηση δυνατότητας παρέμβασης στη βελτίωση των θαλάσσιων συνδέσεων και μεταφορών, η ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, «συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη αισθήματος ενότητας και κοινότητας των προβλημάτων».
Το πάγιο αίτημα των Λημνιών για λειτουργική αυτονομία του νησιού φαίνεται σήμερα να γίνεται εφικτό - δήλωσε ο κ. Χατζηδιαμαντής - «αρκεί να μπορέσουμε να οργανώσουμε με επάρκεια όλες τις δομές και υπηρεσίες που χρειάζονται για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η λειτουργική αυτονομία και να αποβεί σε όφελος του νησιού μας. Η εγκαθίδρυση της αιρετής Περιφέρειας παράλληλα με την κατάργηση της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά στο τοπικό επίπεδο όλων σχεδόν των βασικών αρμοδιοτήτων, εφόσον υποστηριχθεί με τους ανάλογους πόρους, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη και την επίλυση βασικών προβλημάτων της Λήμνου. Απαιτεί, όμως, τεράστια οργανωτική προσπάθεια, ιδίως τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής των νέων θεσμών, προκειμένου να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας του νέου δήμου Λήμνου, ώστε να μπουν οι βάσεις για την πλήρη οργανωτική και λειτουργική του ανάπτυξη στην επόμενη διετία, οπότε και θα πρέπει να αναλάβει την άσκηση του συνόλου των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.».
Οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του νέου δήμου θα προωθηθούν «με συνέπεια και συστηματικότητα, ώστε να αξιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό με βάση τις εμπειρίες, τις γνώσεις και την ικανότητα, ενώ η αξιοποίηση νέων ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η άριστη δυνατή στελέχωση της εκτελεστικής επιτροπής, της οικονομικής επιτροπής, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής που θα έχουν εξαιρετικά σημαντικές αρμοδιότητες παράλληλα με την εύρυθμη και αποτελεσματική οργάνωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (και των επιτροπών του, όπως της Επιτροπής Τουρισμού), θα επιτρέψει πλήρη ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα ήδη από το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου.».
Και επιτροπή διαβούλευσης
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ως οργάνου με συμβουλευτικές αρμοδιότητες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, των τοπικών φορέων και των εργαζομένων, καθώς και τη συγκρότηση και λειτουργία συμβουλίου ένταξης μεταναστών, που θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία σύνθεσης και έκφρασης των απόψεων του συνόλου των συμπολιτών μας. «Τα μεγάλα θέματα του τόπου μας θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους του νησιού μας», δήλωσε ο κ. Χατζηδιαμαντής.
Σ’ ό,τι αφορά στο πρόγραμμα για το δήμο της Λήμνου, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών που θα επενεργήσει καθοριστικά τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ελκυστικότητας του νησιού μας ως προορισμού υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, θα περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης, τη διαχείριση του νερού και τη διασφάλιση ποιότητας και επάρκειας, τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών και ιδίως των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών.»
Παράλληλα, η ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων και αδρανών υλικών, αλλά και η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, θα διατηρήσει τη Λήμνο στην πρωτοπορία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
«Η εστίαση στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης με πρωτοβουλίες διευκόλυνσης και προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, με κανόνες και σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών παράλληλα με την προστασία του χώρου και τη ρύθμιση χωροταξικών και πολεοδομικών πλαισίων, θα οριοθετήσουν και διευκολύνουν την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και την οργανωμένη λειτουργία των οικισμών της Λήμνου.
Η προστασία και αξιοποίηση των βασικών παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, μπορεί να οδηγήσει σε νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις και να προστατεύσει το εισόδημα των παραγωγών. Η κινητοποίηση των βασικών υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης θα συμβάλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή.
Η κοινωνική πολιτική στις δύσκολες μέρες που φαίνεται να είναι μπροστά μας, αποκτά τεράστια σημασία για την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τώρα που παραλαμβάνει τι βασικές προνοιακές υπηρεσίες από τη Ν.Α..
Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικών παρεμβάσεων παλλημνιακής εμβέλειας, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την ενίσχυση της υποδομής και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δράσεων για τη νέα γενιά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδιαμαντής.
Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά και μια συστηματική οργανωτική προετοιμασία, ώστε το πρόγραμμα του συνδυασμού μας να εκφράζει τους περισσότερους συμπατριώτες μας και να διασφαλίζει την αποδοχή και την εφικτότητα των βασικών στόχων για την επόμενη δημοτική περίοδο. Η ευρύτητα της συμμετοχής, η ενεργοποίηση όλων για την κατάθεση απόψεων, ιδεών και προτάσεων θέλουμε να είναι θρυαλλίδα ανατροπής της μίζερης και καταθλιπτικής εικόνας που εκπέμπεται από παντού και δυστυχώς αναπαράγεται και από ελάχιστους γνωστούς και μη εξαιρετέους κονδυλοφόρους της λάσπης και του κιτρινισμού. Η Λήμνος έχει ανάγκη την αγάπη και τον ενθουσιασμό μας για το θαυμάσιο αυτόν τόπο, που υποσχόμαστε να υπηρετήσουμε με θέληση, γνώση, αποτελεσματικότητα και ανιδιοτέλεια, μακριά από μικροκομματικές ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, που μόνο δεινά και χαμένες ευκαιρίες συσσώρευσαν μέχρι τώρα στον τόπο μας. Με πίστη στις δυνατότητες του νησιού και των ανθρώπων του και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε ένα όμορφο αγώνα τον οποίο δεσμευόμαστε να δώσουμε με αξιοπρέπεια, αλλά και με πείσμα, γιατί η Λήμνος το αξίζει και το δικαιούται.»
Τέλος, κάλεσε όλους και τον καθένα χωριστά «να συμπορευτούν για το μέλλον, για την ελπίδα και την προοπτική της αγαπημένης πατρίδας».