Στις δικαστικές αίθουσες έχει μεταφερθεί η διαμάχη του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Αιολικός, Γιώργου Διακορώνα, για το δάνειο που έχει ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.
Στις δικαστικές αίθουσες έχει μεταφερθεί η διαμάχη του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Αιολικός, Γιώργου Διακορώνα, για το δάνειο που έχει ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην κατάσχεση μιας μεζονέτας του κ. Διακορώνα, η οποία βρίσκεται επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Μυτιλήνη και ενός οικοπέδου με ημιτελές εξοχικό κτίσμα το οποίο βρίσκεται μέσα σε αυτό. Η διαδικασία της κατάσχεσης έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και στόχος της Τράπεζας είναι να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει ως δάνειο στον Αιολικό. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΠΑΕ Αιολικός, η Τράπεζα έχει στραφεί προς τους εγγυητές του δανείου, δηλαδή τους Γιώργο Διακορώνα, Άρη Χατζηκομνηνό και Βαγγέλη Σπανό. Επιλογή της Τράπεζας ήταν να διεκδικήσει το μέρος του δανείου που δεν είχε πληρωθεί από τον κ. Διακορώνα και σε περίπτωση που δεν καλυπτόταν πλήρως από εκείνον, να στραφεί σε βάρος των άλλων συνεγγυητών.
Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσης, αφού όλες οι πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι ο κ. Διακορώνας το προηγούμενο διάστημα, προκείμενου να αποφύγει την κατάσχεση, είχε αποδεχθεί τους όρους που του έβαλε η Συνεταιριστική. Δηλαδή να δώσει προκαταβολή 20.000 ευρώ και να πληρώνει κάθε μήνα 2.000 ευρώ. Παράλληλα, δεσμευμένα (αν όχι κατασχεμένα) από την Τράπεζα παραμένουν τα δύο προαναφερμένα ακίνητά του.
Η δίκη
Την Παρασκευή εκδικάστηκε αίτηση του κ. Διακορώνα, με την οποία ζήτησε να γίνει διόρθωση της τιμής στα ακίνητά του που έχει δεσμεύσει ή κατασχέσει η Τράπεζα.
Ο πρώην πρόεδρος του Αιολικού διεκδικεί να γίνει αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του, διότι - όπως υποστηρίζει - η πραγματική τους αξία είναι πολλαπλάσια από το ποσό που διεκδικεί η Τράπεζα, αλλά και από την αξία τους που προσδιόρισε η Τράπεζα. Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκε ότι η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί ή κατασχεθεί προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ, ενώ η Τράπεζα προσδιόρισε την αξία τους κοντά στις 100.000 ευρώ.
Όποια κι αν είναι η κατάληξη αυτής της δίκης, η πλευρά του κ. Διακορώνα εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη, καθώς θεωρεί ότι ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η Τράπεζα τον αδικεί κατάφορα.
Η προϊστορία
Την τραγική κατάληξη του εγχειρήματος να μετεξελιχθεί ο Αιολικός σε επαγγελματική ομάδα είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο Φεβρουάριο το «Ε». Τότε ο κ. Διακορώνας μάς είχε πει πως θεωρεί ότι είναι ηθικά άδικο η Τράπεζα να διεκδικεί από τον ίδιο να πληρώσει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού ενός δανείου στο οποίο υπάρχουν άλλοι δύο εγγυητές. Μάλιστα, μας είχε πει ότι είχε προτείνει στην Τράπεζα να πληρώσει το 1/3 των οφειλομένων, αρκεί η Τράπεζα να τον αποδεσμεύσει για το υπόλοιπο ποσό.
Λίγες μέρες αργότερα, ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης και πρώην πρόεδρος του Αιολικού, Άρης Χατζηκομνηνός, είχε πει: «Στράγγιζα την ψυχή μου για να πληρώσω τον Αιολικό.» Όσον αφορά στο δάνειο, ανέφερε πως το ύψος του ήταν 200.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 100.000 ευρώ δόθηκαν μετρητά και οι άλλες 100.000 μέσω προεξόφλησης επιταγών. Για τις 100.000 ευρώ που είχαν δοθεί μέσω των επιταγών, είχε ανοιχτεί αλληλόχρεος λογαριασμός. Το δάνειο αυτό είχε συναφθεί το καλοκαίρι του 2004, όταν ο Αιολικός ως πρωταθλητής στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ανέβηκε κατηγορία, προκειμένου να κάνει μεταγραφές, αλλά και για να πληρωθεί η προετοιμασία που έκανε στο Καρπενήσι. Σήμερα το ανεξόφλητο ποσό μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στις 130.000 ευρώ.