Κι ο Άγιος Θεράποντας να βάλει το χέρι του!

01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησε να «κινείται», με καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της μελέτης αποκατάστασης του ναού του Αγίου Θεράποντα.
Ξεκίνησε να «κινείται», με καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της μελέτης αποκατάστασης του ναού του Αγίου Θεράποντα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει κριθεί απαραίτητο, αφού η πέτρα που αποτελεί το δομικό υλικό του ναού, έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τις καιρικές συνθήκες, ενώ αντίστοιχα αλλοιώσεις από την εναλλαγή των θερμοκρασιών, έχει υποστεί και το μέταλλο που περιβάλλει τον τρούλο του ναού, αφήνοντας τα νερά να μπαίνουν στο εσωτερικό του.

Να θυμίσουμε ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνεδρίασή του και επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά του μέσα είναι περιορισμένα και πως αδυνατεί να καλύψει το ποσό που απαιτεί η εκπόνηση της μελέτης από εταιρία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό και διευθυντή Αναστηλώσεως Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Νικόλαο Χαρχιολάκη. Ώστε να εκπονηθεί η σχετική μελέτη ως πτυχιακή εργασία ομάδων σπουδαστών της Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγκεκριμένα του Τμήματος Περιβάλλοντος και του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο καθηγητής Ιωάννης Χατζόπουλος.
Στο έργο αυτό, η 14η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ρόλο διαμεσολαβητή και είναι υπεύθυνη για την κατάθεση της αρχαιολογικής θέσης και τη διαβίβαση της μελέτης στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ ο κ. Χαρκιολάκης έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή των ενεργειών.

Το κόστος της μελέτης
Σύμφωνα με τον κ. Χαρχιολάκη, η μελέτη θα περιλαμβάνει γεωμετρική και φωτογραμμετρική αποτύπωση, φωτογραμμετρική τεκμηρίωση, παθολογία και μελέτη επιφανειακής συντήρησης (π.χ. αγαλμάτων, τοιχογραφιών και λοιπών διακοσμήσεων), καθώς και παθολογία και μελέτη δομικής συντήρησης (επισκευή στέγης, επικάλυψη του τρούλου για προστασία από την υγρασία, κλπ.).
Το Ταμείο του Αγίου Θεράποντα μπορεί να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες που θα καλύπτουν τα μεταφορικά, τη διαμονή και τη διατροφή των σπουδαστών, καθώς και τις φωτογραφίες, τις φωτοτυπίες και όποιες άλλες μικροαμοιβές, μέσω του ποσού των 57.000 ευρώ, που είχε δεχθεί ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να γίνουν σωστικές εργασίες στο ναό.
Μάλιστα, στην προσπάθεια εξεύρεσης της πιο οικονομικής λύσης, ο κ. Χαρχιολάκης είχε υποστηρίξει το περασμένο φθινόπωρο ότι με τη συμβολή των φοιτητών, το μέγιστο κόστος της μελέτης δεν θα είναι πάνω από 30.000 ευρώ, περίπου το ένα δέκατο αυτού που θα στοίχιζε η μελέτη εάν την αναλάμβανε κάποια ιδιωτική εταιρία.

Λίγο πριν την πρώτη φάση

Σήμερα, φαίνεται πως βρισκόμαστε λίγο πριν την πρώτη φάση της μελέτης, η οποία αφορά τη φωτογραμμετρική της αποτύπωση και θα εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το Ταμείο του ναού έχει εξουσιοδοτήσει τον ιερέα του και πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, π. Αθανάσιο Γιουσμά, να καταβάλλει, μέσα στις επόμενες μέρες, το ποσό των 35.000 ευρώ που απαιτούνται για την εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας, ποσό που προέρχεται από το κονδύλιο που είχε δοθεί ως επιχορήγηση στο ναό από το Υπουργείο Αιγαίου.
«Η διαδικασία έχει αρχίσει να κινείται, εμείς στέλνουμε τις απαντητικές επιστολές και αναμένουμε τον αριθμό λογαριασμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου», λέει ο π. Γιουσμάς. «Έχουμε όλη τη διάθεση να καταθέσουμε τα χρήματα, ωστόσο την περαιτέρω διαδικασία δεν τη γνωρίζουμε, αυτό είναι κάτι που καθορίζεται μέσω επαφής του κ. Χατζόπουλου με την προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου».

Με καθυστέρηση η μελέτη

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζόπουλος, πάντως, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο, απαιτείται πρώτα η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, κάτι που αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τις γιορτές. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει και η σχετική έγκριση του ποσού από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου.
Πάντως, εύλογα δημιουργείται και το ερώτημα του γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν προσφέρθηκε να εκπονήσει τη μελέτη φωτογραμμετρίας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ίδιο το ναό του Αγίου Θεράποντα, ως δική του συμβολή στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου. Πάνω σε αυτό, ο κ. Χατζόπουλος τονίζει πως πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, πολύ διαφορετικό από την απλή τοπογράφηση ενός κτήματος, κατά το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια και με πολύ μεγάλη ακρίβεια, όλες οι πλευρές του κτηρίου. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για ένα έργο εξαιρετικά χρονοβόρο, που σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταβληθεί από τους ίδιους, θα χρειαστεί έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί, αφού κάθε μνημείο έχει τις ιδιαιτερότητές του και πρέπει να γίνει ειδικός σχεδιασμός.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη θα εκπονηθεί με ευθύνη του ίδιου και όχι από φοιτητές, που απλά θα βρεθούν στο χώρο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν πολλά όργανα και λογισμικά, από το εργαστήριο Τηλεπισκόπισης του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Όπως συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας μηχανικός Νικόλαος Χαρχιολάκης, η οικονομική προσφορά που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι καλή, ωστόσο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που ορίστηκε για την ολοκλήρωση της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, είναι αρκετά μεγάλο και μεταθέτει την ολοκλήρωση όλης της μελέτης στο τέλος του ερχόμενου έτους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey