Η καθυστέρηση στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Άι-Στράτης - “Πράσινο Νησί”» δημιουργεί τα πρώτα εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού, για το ακριτικό νησί, έργου.
Η καθυστέρηση στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Άι-Στράτης - “Πράσινο Νησί”» δημιουργεί τα πρώτα εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού, για το ακριτικό νησί, έργου. Ο προγραμματισμός για την κατάθεσή της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον εφικτός, ενώ παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως φορέας υλοποίησης, ζήτησε από τον κύριο του έργου Δήμο Αγίου Ευστρατίου να καταθέσει αίτημα παράτασης της πρόσκλησης στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια να υποβληθεί μαζί με το τεχνικό δελτίο του έργου στο αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) θα προχωρούσε άμεσα στην κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Επίπτωσης για έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ στη συνέχεια θα κατέθετε και το τεχνικό δελτίο του έργου προς τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι διαγωνισμοί για την εφαρμογή των πρώτων έργων είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
Μια… καθυστέρηση!
Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός φαίνεται να μην είναι εφαρμόσιμος, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπο Μακρή, «υπάρχει μια καθυστέρηση η οποία οφείλεται στη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών. Ελπίζουμε στη συμβολή του φορέα υλοποίησης και του αρμόδιου υπουργείου για γρήγορη προώθηση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή και να προχωρήσει ο φορέας υλοποίησης στη διαδικασία των διαγωνισμών.».
Το πρόγραμμα που αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία του Άι-Στράτη, δίδοντας παράλληλα στην Ελλάδα την πρώτη πρωτοπόρα επένδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεκίνησε να υλοποιείται τον περασμένο Ιούλιο με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Δήμου Αγίου Ευστρατίου. Ο προϋπολογισμός των έργων που θα υλοποιηθούν, ανέρχεται στα 8,9 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους ο Άι-Στράτης θα είναι το πρώτο ενεργειακά αύταρκες ελληνικό νησί, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από ανανεώσιμες πηγές.
Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό 100%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού.
Ακόμη, το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - “Πράσινο Νησί”» προβλέπει δράσεις «πράσινων» μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτήρια του νησιού, καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.
Παρά την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε, η επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι τα πρώτα έργα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές τού 2012, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι ένα σημαντικό μέρος του έργου να μπορεί να επιδειχτεί. Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, παραμένει ακόμη υλοποιήσιμος, αρκεί να υπάρχει, τόσο από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων όσο και από πλευράς τού ΚΑΠΕ, το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να προχωρήσει το πρωτοπόρο αυτό εγχείρημα.