Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή μια αντιπροσωπεία μαθητών από την περσινή Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Ιππείου, που με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποίησε την προηγούμενη χρονιά, είχε συμμετάσχει στο δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια», της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
Οι τέσσερις μαθητές της περσινής Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ιππείου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους, Ανδρονίκη Μαματσή (που πλέον βρίσκεται εκτός Λέσβου), και τη φιλόλογό τους, Χρύσα Φωτεινού, που τους συνόδεψε στον Πειραιά. Μαζί με το 14ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Γυμνάσιο, το Σχολείο τους ήταν ένα από τα 20 περίπου που βραβεύτηκαν από όλη την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στα δίκτυα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης
Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή μια αντιπροσωπεία μαθητών από την περσινή Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Ιππείου, που με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποίησε την προηγούμενη χρονιά, είχε συμμετάσχει στο δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια», της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Το Σχολείο τους ήταν ένα από τα τρία της Λέσβου, με το 14ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, που βραβεύτηκε μαζί με 20 περίπου συνολικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο, αφού οι δράσεις που ανέπτυξαν για το περιβάλλον κρίθηκαν ενδιαφέρουσες και σημαντικές.
Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ανέπτυξαν πέρυσι οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ιππείου, μαζί με την καθηγήτρια του Σχολείου τους Ανδρονίκη Μαματσή, είχε τίτλο «Είναι για τα σκουπίδια;» και εντασσόταν στο δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια», που υλοποιούσαν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.
Δράσεις για το περιβάλλον
Σύμφωνα με την ίδια την κ. Μαματσή, στα πλαίσιά του οι μαθητές οργάνωσαν το θέμα «σκουπίδια» στο σχολείο τους, αφού για μεγάλο διάστημα λειτουργούσαν με αυτοσχέδιους κάδους ανακύκλωσης και με απορρίμματα που συγκέντρωναν οι ίδιοι.
Είχαν πραγματοποιήσει, επίσης, εξόρμηση στον Άγιο Γεώργιο Αμαλής, όπου γύρισαν ένα βίντεο με τους σωρούς των σκουπιδιών που βρίσκονταν στην περιοχή, το οποίο στη συνέχεια παρουσίασαν στο δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο γραφείο του. Με το ίδιο βίντεο συμμετείχαν, επιπλέον, στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Καθαρές, Ζωντανές, Προστατευόμενες Ελληνικές Ακτές», που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008 στην Αθήνα.
Τέλος, με την υποστήριξη του «Ράδιο Αίολος» μαγνητοφώνησαν οικολογικά ραδιοφωνικά μηνύματα με δικό τους σενάριο, τα οποία μάλιστα αρχικά επρόκειτο να αναμεταδοθούν από το σταθμό, ενώ συμμετείχαν παράλληλα και σε διάφορες δραστηριότητες εκτός σχολείου, όπως εκδρομές, επισκέψεις σε διάφορα σημεία του νησιού και στην τελική εκδήλωση του προγράμματος που είχε γίνει πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
«Μικρές» και «μεγάλες» βραβεύσεις
Για όλες αυτές τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν την περσινή χρονιά, μια αντιπροσωπεία τεσσάρων μαθητών της περσινής Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ιππείου - φέτος όλοι μαθητές Α΄ λυκείου - βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία τους.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στα «Εκπαιδευτήρια Θεμιστοκλής» του Πειραιά και σύμφωνα με το μαθητή Στέλιο Γεωμηλά που συμμετείχε, αφορούσε σ’ ένα σύνολο περίπου 20 σχολείων. Τα τρία από αυτά προέρχονταν από τη Λέσβο, αφού μαζί με το Γυμνάσιο Ιππείου βραβεύτηκαν και οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που είχαν συμμετάσχει στη δράση «Άλλοι πετούν, άλλοι πεινούν» του δικτύου, με υπεύθυνες τις νηπιαγωγούς Άννα Τσουκαλά και Ειρήνη Δεληγεωργίου και τη δασκάλα Πηνελόπη Πασαδέλλη αντίστοιχα, που όμως δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.
Θυμίζουμε πως ειδικά το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης είχε συμμετάσχει σε δραστηριότητες ανακύκλωσης, μέσα από τις οποίες τα παιδιά συνειδητοποίησαν τα χρήματα και την ενέργεια που χρειάζεται για να φτιαχτούν απλά υλικά, ενώ άκουσαν επιπλέον από τις νηπιαγωγούς ιστορίες από αναπτυσσόμενες χώρες και μέσα από φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό προσπάθησαν να συνειδητοποιήσουν τις διαφορές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, τις οποίες στη συνέχεια δραματοποίησαν και έπαιξαν σε κουκλοθέατρο. Σημαντικό, ωστόσο, ήταν πως ανέλαβαν και να καθαρίσουν παραλία της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την «Παιδική HELMEPA», την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, ενώ διένειμαν φυλλάδια ευαισθητοποίησης σε πολίτες της Μυτιλήνης.
Παράλληλα με τις βραβεύσεις των σχολείων έγινε και η αδελφοποίηση των σχολείων που συμμετείχαν στο δίκτυο «Άλλοι πετούν, άλλοι πεινούν» με σχολεία της Ναμίμπια.